Фестиваль українського кіно у Брюсселі Ukraine on Film: Way to Freedom

Фестиваль українського кіно у Брюсселі Ukraine on Film: Way to Freedom

Укрінформ
20  січня о 14.00 відбулася прес-конференція, присвячена фестивалю українського кіно у Брюсселі Ukraine on Film: Way to Freedom, який триватиме у бельгійській столиці 23-24 січня. (Зала 1)

Відео з прес-конференції:

Фотографії з заходу

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Організатор: Державне агентство з питань кіно України.

Спікери:

Дмитро Кулеба, Посол з особливих доручень МЗС України,

Пилип Іллєнко, Голова Державного агентства з питань кіно України,

Іван Козленко, Директор кіноархіву та музею кіно Національного Центру Олександра Довженка,

Ілля Дядик, організатор фестивалю Ukraine on Film: Way to Freedom у Брюсселі.

Підсумкові матеріали:

Фестиваль "Ukraine on Film: Way to Freedom" відбудеться 23-24 січня в Брюсселі

Уперше в бельгійській столиці  23-24 січня відбудеться фестиваль українського кіно. Його назва "Ukraine on Film: Way to Freedom", і представить він шість яскравих різножанрових стрічок.

Про це повідомив на прес-конференції в Укрінформі організатор фестивалю "Ukraine on Film: Way to Freedom" в Брюсселі Ілля Дядик.

"Фестиваль відбудеться 23-24 січня в Брюсселі, в Центрі образотворчих мистецтв "Воzar" - одній із найпрестижніших організацій Бельгії. Він пройде вперше, але ми плануємо його проводити щорічно. В програмі фестивалю шість фільмів - "Плем'я" Мирослава Слабошпицького, "Поводир" Олеся Саніна, "Гамер" Олега Сенцова, анімаційний альманах "Пригоди козаків", класика німого кіно "Одинадцятий" Дзиги Вертова. Фільм-відкриття фестивалю - "Все палає" Олександра Течинського, Олексія Солодунова, Дмитра Стойкова, який розповідає про Революцію Гідності", - зазначив Дядик.

Він додав, що ціль фестивалю - міжкультурний діалог, і всі фільми будуть представлені творчими групами, після показів плануються дискусії та обговорення.

Як підкреслив Олексій Макеєв, політичний директор МЗС України, фестиваль мовою кіно покликаний  показати європейцям сучасну Україну. "Ми хочемо зламати стереотипи, які сьогодні існують у європейської громадськості, і говорити не тільки про те, що Україна - це держава, яка сьогодні бореться за свободу, але й про те, що вона є цікавим, новим для багатьох європейців світом", - сказав він.

Макеєв також зазначив, що важливий аспект програми фестивалю - фільм "Гамер"  Сенцова. "Ми хочемо використати цю нагоду  для того, щоб привернути увагу європейців до проблематики українських політичних в'язнів", - сказав він, додавши, що протягом останнього року МЗС разом із партнерами організував чимало акцій на підтримку наших політичних в'язнів, зокрема шторми в  соціальних мережах, презентації у парламентах, самий тільки фільм Сенцова був показаний у 20 європейських містах.

Пилип Іллєнко, голова Державного агентства України з питань кіно, додав, що програма фестивалю  продемонструє розмаїття форм сучасного українського кінематографа та його тяглість. "Ми хочемо продемонструвати, що українське кіно не виникло декілька років тому назад, що Україна - це країна з грандіозними кінотрадиціями, які започатковані ще в кінці ХІХ століття", - підкреслив він.  

І тяглість українського кіно на фестивалі продемонструє фільм "Одинадцятий" Вертова.

Як розповів Іван Козленко, директор кіноархіву і музею кіно Національного центру О.Довженка, цей фільм  був створений у 1928 році. Симптоматично, що більшість зйомок пройшла на Донбасі. "Важливо, що це перший фільм, створений Вертовим в Україні. Їх він створив тут три. Включенням цього фільму, його реставрацією ми хочемо наголосити на суттєвому впливі кінематографічної авангардистської традиції Вертова на українське кіно", - наголосив Козленко.

Фестиваль організований Держкіно України, компанією "Артхаус Трафік", Центром образотворчих мистецтв "Bozar" за підтримки Посольства України в Бельгії та Представництв України в ЄС і НАТО.

Наступний фільм чекає Сенцова відповідно до програми Держкіно - Іллєнко

Зйомки нового фільму Олег Сенцов не зміг розпочати через його арешт російськими спецслужбами, але ця картина залишається у планах Держкіно і чекає на режисера.

Про це сказав Пилип Іллєнко, голова Державного агентства України з питань кіно, на прес-конференції в Укрінформі.

"Сьогодні в програмі виробництва фільмів Держкіно - наступний фільм Олега Сенцова, який планувався у співпраці з європейськими країнами. І цей фільм буде знаходитися у нашій програмі до того моменту, поки Олег Сенцов не повернеться до нас і реалізує цю стрічку. Я сподіваюся, що це буде якнайшвидше", - зазначив Іллєнко.  

Він додав, що так само цього чекають і колеги з Європи, які попередньо давали згоду брати участь у цьому проекті.

"Це повнометражний ігровий художній фільм "Носоріг", сценарій до якого написав сам Сенцов. Проект  переміг у конкурсному відборі і ще до подій Майдану планувався до початку виробництва. Якби Олега не спіткала така доля, думаю, ми б його вже запустили. І це наше зобов'язання, яке залишається за нами", - підкреслив Іллєнко в розмові з кореспондентом Укрінформу. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-