Яким буде паспорт громадянина України в новому році

Яким буде паспорт громадянина України в новому році

Укрінформ
5 січня о 12.00 відбулася прес-конференція на тему: «Запровадження паспорта громадянина України у формі картки». (Зала 1)

Відео з прес-конференції:

Фотографії з заходу

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Організатори: Укрінформ, Державна міграційна служба України.

За участю: Голови ДМС Максима Соколюка.

Підсумкові матеріали:

З 11 січня українцям почнуть видавати ID-картки, проте не всім - голова ДМС

Міграційна служба 11 січня розпочинає видачу паспорта громадянина України у вигляді безконтактної пластикової картки, так званої ID-картки для осіб, які досягли 16-річного віку й отримують паспорт вперше. Громадянам, які захочуть замінити свої паперові паспорти на ID-картки, треба ще дочекатися ухвалення відповідного закону народними депутатами.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомив голова Державної міграційної служби Максим Соколюк.

«На сьогоднішній день ми оформлюємо (ID-картки - ред.) 16-річним. Решті ми оформлюватимемо з січня-лютого», - сказав він.

Соколюк підкреслив, що видаватимуть ID-картки 16-річним громадянам безкоштовно, проте отримати їх вони зможуть лише, якщо відділення міграційної служби відповідно до реєстрації місця проживання вже забезпечено необхідних обладнанням. Якщо ж такого обладнання відділення ще не отримало, то, за словами голови ДМС, 16-річному видаватимуть звичайний паперовий паспорт.

«Міграційна служба має більш, ніж 600 підрозділів по всій Україні. Ми розподілили закуплене обладнання рівномірно по всій території, аби громадяни не мали незручностей під час оформлення. На сьогоднішній день близько 800 робочих станцій у 330 підрозділах міграційної служби по всій країні оснащені цим обладнанням», - зауважив Соколюк.

Крім того, він зазначив, що для проведення процедури заміни старих паспортів у формі книжечок на ID-картки необхідно, аби Верховна Рада ухвалила урядовий законопроект 3224 про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус. При цьому голова ДМС висловив сподівання, що цей закон парламент прийме вже наприкінці січня чи на початку лютого.

Соколюк розповів, що паспорт у вигляді безконтактної пластикової картки є значно захищенішим від підроблення та призначений для підтвердження особи та її громадянства на території України, проте не виключив, що згодом, із запровадженням безвізового режиму з ЄС, українці зможуть використовувати такі паспорти і для поїздок за кордон.

Він також додав, що ID-картка матиме вбудований електронний безконтактний чіп, на який записуватимуться персональні та біометричні дані власника документа, у тому числі місце проживання та сімейний стан. Внесення цифрового електронного підпису, ідентифікаційного коду та іншої інформації, за даними голови ДМС, є технічно можливим, але потребує законодавчого регулювання.

Соколюк розраховує на заміну всіх паперових паспортів на ID-картки протягом наступних 4 років. Він зауважив, що минулого року Урядом для впровадження пластикових карток виділено 50 млн гривень.

Поки для зчитування ID-карток не закуплять обладнання, інформацію про прописку показуватимуть у вигляді довідок - Голова ДМС

Протягом перехідного періоду, необхідного для заміни паспортів у вигляді книжечок на ID-картки й закупівлю відповідного обладнання зчитування інформації з таких карток, громадянам України інформацію про місце реєстрації їх проживання видаватимуть у вигляді довідок.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомив голова Державної міграційної служби Максим Соколюк.

«На цей час передбачено видачу довідки у вигляді витягу з місцем реєстрації. Але це лише на перехідний період», - сказав він.

Водночас Соколюк зазначив, що пристрої для зчитування інформації з чипів на ID-картках є «абсолютно нескладними» і є у всіх, хто використовує безконтактні картки у своїй роботі. Зокрема, за його словами, таке обладнання вже мають прикордонники, які використовують його для зчитування відомостей із закордонних паспортів, окремі банки тощо.

Голова ДМС висловив сподівання, що невдовзі відповідне обладнання з'явиться і в інших установах, де необхідно отримувати додаткову інформацію про громадянина, яка міститься на чипах ID-карток.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-