Унікальний комплекс документів про боротьбу української діаспори у США за визнання Голодомору 1932-33 р. в Україні геноцидом на офіційних рівнях

Унікальний комплекс документів про боротьбу української діаспори у США за визнання Голодомору 1932-33 р. в Україні геноцидом на офіційних рівнях

Укрінформ
14 грудня о 14.00 відбулася прес-конференція, присвячена передаванню до державних архівних фондів унікального комплексу документів про боротьбу української діаспори у США за визнання Голодомору 1932-33 р. в Україні геноцидом на офіційних рівнях. (Зала1)

Відео з прес-конференції:

Фотографії з заходу

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Організатори: Укрінформ, ГО Фундація імені Олега Ольжича, Центральний державний архів зарубіжної україніки.

У прес-конференції берали участь: Ірина Мага - директор Центрального державного архіву зарубіжної україніки, кандидат історичних наук; Володимир Тихенко - заступник директора Центрального державного архіву зарубіжної україніки; Олександр Гаранін - виконавчий директор Спілки архівістів України, кандидат історичних наук; Сергій Кот - голова Правління Фундації імені Олега Ольжича, кандидат історичних наук, Заслужений працівник культури України; Олександр Кучерук - директор Бібліотеки ім. О. Ольжича при Фундації імені Олега Ольжича, Заслужений працівник культури України.

Під час заходу були підведені підсумки двостороннього співробітництва у збереженні та дослідженні культурної спадщини української діаспори за 2010-2015 рр..

Підсумкові матеріали:

Столичний архів отримав документи зі США щодо Голодомору в Україні

Громадська організація «Фундація імені Олега Ольжича» передала Центральному державному архіву зарубіжної україніки два комплекси архівних документів про заходи американської діаспори із запровадження в офіційних навчальних програмах США визнання Голодомору в Україні як геноциду.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомив голова правління фундації Сергій Кот.

«Фундація Олега Ольжича передає до Центрального державного архіву зарубіжної україніки комплекси документів, пов'язані з діяльністю української діаспори. Перший комплекс документів віддзеркалює дуже важливу тему - це зусилля української діаспори у США по ствердженню на теренах США питання і теми українського Голодомору як геноциду», - зазначив він.

За його словами, документи датуються 1980-ми роками, а їхня унікальність полягає в тому, що в цьому комплексі матеріалів відображено весь процес - від виникнення задуму до створення Тимчасового комітету для введення в американські навчальні програми в штаті Нью-Йорк Голодомору як геноциду в рамках офіційних програм середніх шкіл та університетських курсів.

Крім того, Кот розповів, що другий комплекс документів, який передано в Центральний державний архів зарубіжної україніки, відображає успішні зусилля українського громадського діяча-емігранта Михайла Гереця із затвердження української мови на рівні з німецькою, французькою та іншими світовими мовами, знання яких оцінювалося як додаткові бали для вступу в американські університети.

Зі свого боку, директор Центрального державного архіву зарубіжної україніки Ірина Мага пообіцяла, що в найкоротші терміні передані комплекси документів будуть опрацьовані архівом і уведені до наукового обігу.

«Ці документи є знаковим і важливим надходженням, зважаючи на те, що на сьогоднішній день є труднощі з поверненням документів цього профілю «Зарубіжна україніка» в Україну», - додала Мага.

На прес-конференції також було підписано меморандум про подальшу співпрацю на наступні 5 років між ГО «Фундація імені Олега Ольжича» та Центральним державним архівом зарубіжної україніки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-