Результати моніторингу відкритості веб-сайтів вищих навчальних закладів України

Результати моніторингу відкритості веб-сайтів вищих навчальних закладів України

Укрінформ
8 грудня об 11.00 відбулася прес-конференція на тему: «Результати моніторингу відкритості веб-сайтів вищих навчальних закладів України». (Зала 1)

Відео з прес-конференції:

Фотографії з заходу

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Організатор: Укрінформ, ГО «Інститут розвитку регіональної преси».

У заході взяли участь: Людмила Панкратова, медіа-юрист ГО «Інститут розвитку регіональної преси»; Олександра Степанова - експерт з моніторингу.

Підсумкові матеріали:

Українські виші погано інформують іноземців про умови навчання - результати моніторингу

Іноземні абітурієнти  не мають повного доступу до інформації щодо навчання в українських вишах.

Про це сказала під час презентації в Укрїнформі результатів моніторингу веб-сайтів вищих навчальних закладів України медіа-юрист ГО "Інститут розвитку регіональної преси" Людмила Панкратова, повідомляє кореспондент агентства.

"Рівень відкритої інформації за нашими даними, становить майже 40%. Це середній показник серед 101 веб-сайту вишів", - сказала Людмила Панкратова, зазначивши, що низька якість представлення інформації може стати перепоною при виборі іноземцями українських вишів для навчання.

За результатами дослідження, яке проводилося за замовленням Міносвіти та науки, зі 101 вишу, серед яких проводили моніторинг, лише 13 мають показник відкритості понад 50%, 35 вишів  - від 40-50%.В ході моніторингу експерти перевірили, чи оприлюднено на офіційних веб-сайтах українських університетів відмості про факультети, інститути, структурні підрозділи, які надають освітні послуги іноземцям; умови приойму на навчання, в тому числі і іноземних громадян та осіб без громадянства, інформація про навчальний процес, курси та дисципліни, які викладаються іноземними мовами. А також загальна інформація для іноземців про умови перебування в Україні, медичні послуги, умови проживання в гуртожитках при вишах тощо.

Крім того, в ході мониторингу оцінювалася також і зручність навігації та користування веб-ресурсом, в тому числі і для людей з вадами зору чи слуху.

 "Ми рекомендуємо  використовувати просту і зрозумілу стуктуру веб-сайту, орієнтуючись на ті питання, які найчастіше виникають у абітурієнтів та студентів. Веб-сайти або розділи для іноземних абітурієнтів не повинні бути перевантажені фото та відео-матеріалами, а лише максимально зручно надавати інформацію про дії, які допоможуть стати студентом цього вишу", - зазначила Панкратова.

Найінформативніший та зручний сайт, за даними моніторингу, має Національний технічний  універистет "КПІ"- 64% відкристості інформації, на другому Маріупольский державний університет - 61,7%, на третьому Одеська державна академія технічного регулювання та якості - 60,8%.

Як зазначили експерти, наразі для українських вишів стоїть питання вироблення єдиних критеріїв подання інфомації, щоб вона була доступною та зручною в користуванні.   

"Одним із шляхів (вирішення проблеми -ред.), щоб сайти вищих навчальних закладів мали якісь стандарти і інформація була розміщена таким чином, щоб це сприяло легкості для абітурієнтів з інших країн", - сказала Людмила Панкратова, зазначивши, що результати дослідження будуть використані для розробки стандарту порталу для іноземних студентів, який буде запропоновано для впровадження Міністерству освіти та науки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-