Руки геть від науки!

Руки геть від науки!

Укрінформ
8 грудня о 12.30  відбулася прес-конференція на тему: "Руки геть від науки!". (Зала 1)

Відео з прес-конференції:

Фотографії з заходу

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Організатори: Укрінформ, Профспілка працівників НАН України.

Учасники: Анатолій Широков - голова профспілки НАН України; Віктор Столяров - заступник голови профспілки, голова Київської регіональної організації профспілки;  Сергій Кубанський - заступник голови Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я; Олександр Скороход - науковий співробітник Інституту молекулярної біології і генетики, канд.біолог.наук НАН України, голова ради молодих учених НАН України; Тетяна Носуліч - ст.наук.співр. Інституту економіки природокористування та сталого розвитку НАН України, канд.екон.наук, голова профкому; Юлія Квасницька - кандидат технічних наук, докторант Фізико-технологічного інституту металів та сплавів НАН України, заступник голови профкому.

Підсумкові матеріали:

Профспілка НАНУ та наукова спільнота 9 грудня пікетуватимуть Кабмін - голова профспілки

Під гаслом "Руки геть від науки!" у середу, 9 грудня, профспілка працівників НАНУ разом з науковою спільнотою пікетуватимуть Кабінет Міністрів та Верховну Раду.

Про це заявив голова профспілки НАН України Анатолій Широков під час прес-конференції в Укрінформі.

"Ми не згодні зі статтею 30 проекту закону "Про державний бюджет України на 2016 рік", яка передбачає фактичну ліквідацію п'яти національних галузевих академій наук - медичних, аграрних, педагогічних, правничих і академії мистецтв - внаслідок їх передачі до Національної академії наук України. По-друге, ми не згодні з позбавленням НАНУ статусу головного розпорядника бюджетних коштів і надання їй невизначеного статусу "відповідального виконавця" в системі МОН як головного розпорядника. Також ми не згодні з пунктом 11 Прикінцевих положень, який означає повзучу анексію відносно майнового комплексу НАНУ і галузевих академій. Найголовніше, що планується скорочення видатків по загальному фонду державного бюджету - від 20% до 40%. Це фактично означає крах академічної науки в Україні", - підкреслив Широков.

Він уточнив, що Мінфін попередньо погоджував суму тільки на НАН України 2,726 млрд грн. Нині ж на всі 6 академій, які планується об'єднати, на 2016 рік заплановано лише 2,850 млрд. Це в той час, як сумарний бюджет всіх 6 академій у цьому році  становить 4,123 млрд грн.

У зв'язку з таким розвитком подій, за його словами, президія центрального комітету профспілки 3 грудня за одностайної підтримки всіх первинних організацій академії ухвалила рішення про проведення масштабної акції протесту під мурами Кабінету Міністрів, Верховної Ради у цю середу, 9 грудня. Серед вимог, зокрема, підписання Президентом Закону "Про науково-технічну діяльність".

Широков зазначив, що акція розпочнеться в 9:30 під Кабміном, і профспілка сподівається на масову участь працівників НАН України і колег з національних галузевих академій.

 "Завтра буде гаряча пора. Ми в нашому повідомленні для КМДА називаємо 5 тисяч учасників, але може бути і повинно бути більше. Вперше за багато років буде така представницька акція за участі членів профспілки, академічного загалу, які усвідомлюють, що далі в такій ситуації відступати нікуди. До нас приєднуються і національні галузеві академії - медичних, педагогічних і аграрних наук, - які перебувають у такому ж жербацькому, принизливому становищі, незважаючи на те, що це - інтелект нації. Мають бути представники академічних інститутів", - зазначив голова профспілки НАНУ.

Він додав, що завтра планується засідання Кабінету Міністрів, на якому розглядатиметься бюджет. Тож є сподівання, що акція вплине на уряд "на цьому етапі". Також заздалегідь - Президія НАНУ, Борис Патон, профспілка - уже звернулися в усі інстанції і очікують, що не відбудеться зменшення фінансування і НАНУ, і галузевих академій.

"Сподіваюсь, що якщо не стовідсотково ми доможемось успіху у наших вимогах, то врахування більшості з них. Думаю, що Уряд поступиться щодо своєї ініціативи великого об'єднання академій,  що академіям залишать статус головних розпорядників бюджетних коштів. Але головне, що залишиться, - це обсяги фінансування академій. Тому що можна задушити академічну науку просто через бюджет", - скаазв голова профспілки.

Водночас науковий співробітник Інституту молекулярної біології і генетики, голова ради молодих учених НАН України Олександр Скороход додав, що проект державного бюджету пропонує цілком протилежні речі, які закладені в консенсусному законі "Про науково-технічну діяльність", за який проголосувала Верховна Рада.

"Це поставить хрест як на реформах, так і на науці України взагалі. Треба цей бюджет переглянути і задовольнити хоча б мінімальні потреби НАНУ", - сказав Скороход.

Крім того, він закликав депутатів продовжити позицію на реформування науки. Щоб було створено Національну раду з питань науки і технологій, Національний фонд досліджень і нарешті запустився процес, який дасть Україні можливість інтегруватись до європейського дослідницького простору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-