Асиметричні дії в ході сучасних збройних конфліктів

Асиметричні дії в ході сучасних збройних конфліктів

Укрінформ
1 грудня об 11.00 відбулася прес-конференція: «Асиметричні дії в ході сучасних збройних конфліктів».  (Зала 1)

Відео з прес-конференції:

Фотографії з заходу

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Організатори: Укрінформ, ГО "Перший Волонтерський".

Учасники: Ірина Фріз - народний депутат України; Олег Покальчук - соціальний психолог; Юрій Серветник - військовий експерт, начальник Управління спеціальних операцій ГШ ЗСУ (2007-2012); Денис Богуш - політтехнолог, спеціаліст по антикризовим кампаніям; Роман Машовець - воєнний експерт.

Розглядалися питання:

1.Асиметричні дії, інструменти їх ведення.

2.Увага провідних країн світу до розвитку інструментів ведення асиметричних дій. Україна та міжнародна взаємодія і допомога нашій країні щодо створення та розвитку власних сил і засобів ведення асиметричних дій в ході збройної боротьби.

3.Значення Сил спеціальних операцій (як інструменту асиметричних дій), роль та місце в досягненні національних інтересів держави.

4.Спеціальні інформаційні операції Російської Федерації як один із інструментів асиметричної (гібридної) війни.

5.Методи та способи асиметричних дій, які проявляються в конфлікті на Сході України.

Підсумкові матеріали:

Лампасна метушня заважає створенню в Україні Сил спецоперацій - нардеп

Створення Сил спеціальних операцій (ССО) - це не кулуарна робота окремих чиновників в погонах, а жорстка необхідність, щоб незалежність і суверенітет України були надійно захищені.

Про це заявила народний депутат України, голова підкомітету з питань безпеки державних інформаційних систем Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Ірина Фріз на прес-конференції в Укрінформі.

«Ми прогавили час з 2004 року і не створили в 2007 році ефективних ССО. Ми не просунулися на цьому напрямку, і зараз ми це питання обговорюємо, і зараз у нас зриваються терміни по створенню концепції ССО, і зараз ми займаємося тим, що за лампасною метушнею ми намагаємося кожен сам створити свою концепцію. І за рахунок цього ми втрачаємо час. Той дорогоцінний час, який ми не маємо права зараз витрачати на дурню всіляку», - підкреслила вона.

Нардеп наголосила, що ССО мають стати універсальними підрозділами, здатними протистояти всім викликам і всім загрозам гібридної війни, з якими Україна буде стикатися і в майбутньому.

«Є рішення РНБО від травня цього року, яке було введено в дію указом Президента і яким зобов'язується Міністерство оборони розробити і подати концепцію створення ССО. Є також розпорядження по Міністерству оборони, яке зобов'язує надати цю концепцію створення ССО до червня. Тобто ми говоримо про певні зриви термінів», - зауважила вона.

Фріз зазначила, що термін сплив, а єдиної узгодженої концепції ССО Міністерство оборони не передало на погодження, щоб була можливість рухатися далі до створення Командування ССО, термін по якому так само спливе вже наприкінці грудня.

За її словами, саме ССО здатні якісно і ефективно протидіяти, як демонструють західні партнери України, всім інформаційним і не лише інформаційним викликам, які несе в собі гібридна війна.

«Стосовно того, чи розуміє Президент. Так, він розуміє. Він багато робить, щоб ці ССО, не зважаючи ні на що, були утворені у нашій державі», - сказала Фріз, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

Експерт: Силова реакція Росії на кримський "блек-аут" малоймовірна

Силова реакція Росії на блокаду Криму, зокрема, енергетичну, малоймовірна: наразі в окупантів недостатньо сил та засобів для створення так званого сухопутного коридору від Маріуполя і до Перекопського перешийка.

Таку думку на прес-конференції в Укрінформі висловив військовий експерт Роман Машовець.

"Навіть враховуючи ті засоби і сили, що є у Криму і на Маріупольському напрямку та північніше Волновахи, мені здається, що їх недостатньо, щоб провести військову операцію зі створення сухопутного коридору", - заявив експерт.

За словами Машовця, в разі силової реакції РФ театр бойових дій може розширитися від Маріуполя до Перекопського перешийка. "Тобто, кінцевою метою такого наступу чи акції має бути створення цієї сухопутної ділянки, від Маріуполя до перешийка", - зазначив він.

Водночас експерт вказав, що такий наступ з тактичної точки зору передбачає не лише відстань від Маріуполя до перешийка, "а ще й углиб від передового краю, углиб України". А для цього вже потрібна велика кількість сил та засобів, чого наразі в окупантів немає, стверджує Машовець.

У свою чергу соціальний психолог Олег Покальчук вказав на те, що не виключає проведення Росією "диверсій у відповідь" на території України. За його словами, як і відключення електроенергії мало знаковий, ідеологічний характер, так і можливі диверсії можуть мати саме такий характер.

Генерали плутають Сили спецоперацій із спецназом - експерт

Деякі керівники високого військового рівня в Україні не вбачають відмінності між Силами спеціальних операції (ССО) та Силами швидкого реагування чи підрозділами спецпризначення.

На цьому наголосив військовий експерт Ігор Тарасюк на прес-конференції в Укрінформі на тему "Асиметричні дії в ході сучасних збройних конфліктів".

"Складається враження, що деякі керівники високого військового рівня плутають Сили спеціальних операцій з Силами швидкого реагування", - заявив він.

Експерт вказав на існування суттєвих відмінностей між ССО та підрозділами спеціального призначення. "У нас часто все це знаходяться в одній корзині. Насправді, це не так. Основна задача сил спеціального призначення, у простонародді спецназ, це -  ведення спеціальної розвідки, яка передбачає добування інформації. Причому, це займає 70% від об'єму роботи. Це - проведення спеціальних заходів, які передбачають засади, нальоти, диверсії, акти саботажу. Це все направлено або на знищення противника, або на здобування якось джерела інформації, а також організація руху опору. Це все - спеціальна розвідка, спецназ", - зазначив Тарасюк.

У структуру ж ССО обов'язково входить підрозділ спеціального призначення, але він складає "10% від усього об'єму того наповнення, що має бути у силах спеціальних операцій".

"Сили спеціальних операцій, у першу чергу, створюються для того, щоб боротися за уми і серця людей. Не стільки знищувати противника і його інфраструктуру, а боротися за уми і серця людей", - підкреслив він.

Водночас, ця боротьба та прийняття рішень має базуватися на інформації, яка здобувається "як військовими підрозділами, так і спеціальними органами держави, не обов'язково військовими формуваннями".

"Методами Першої і Другої світової війни на сьогоднішній день воювати не можна. Навіть 10 років тому потік інформації був у десятки разів менший, ніж сьогодні. Вже сьогодні треба боротися за те, щоб інформація, яка доноситься до наших громадян не лише на передньому краї та на тимчасово окупованій території, а й до тих, які знаходяться тут, була повністю заточена під інтереси держави. І це також спеціальні операції", - зазначив Тарасюк.

При цьому, він наголосив на тому, що рішення про проведення спеціальних операцій "мають прийматися на рівні держави", тому що такі операції "можуть мати такі наслідки, що відповідати мають керівники держави", і навіть не міністр оборони чи начальник Генерального штабу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-