Щодо вбивства ув'язненого Данилюка Андрія

Щодо вбивства ув'язненого Данилюка Андрія

Укрінформ
30 листопада об 11.00 відбулася прес-конференція на тему: «Щодо вбивства ув'язненого Данилюка Андрія в стінах Хмельницького СІЗО».  (Зала 1)

Відео з прес-конференції:

Фотографії з заходу

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

 Учасники: Яна Магелат - потерпіла; Олег Дейнека - директор ТОВ “Інформаційне агенство” “Новини України”; представник пенітенціарної служби; представник прокуратури.

Підсумкові матеріали:

Дружина ув'язненого, який загинув у Хмельницькому СІЗО, вимагає покарання для керівництва ізолятора

Дружина ув'язненого Андрія Данилюка, який 21 жовтня був убитий у Хмельницькому СІЗО, вимагає покарати керівництво ізолятора і всіх учасників цього злочину.

Про це потерпіла Яна Магелат розповіла в понеділок на прес-конференції в Укрінформі.

«Я знаю, і на сто відсотків впевнена, що мого чоловіка вбили. Це було не просто вбивство, а це було саме замовне вбивство... Тому що у мене є інформація, що за Андрієм приїхали з 58-ї колонії в Ізяславі. Яке відношення Ізяслав мав до мого чоловіка, я не можу зрозуміти і відповіді на це запитання ніхто не дає», - сказала вона.

За словами Магелат, її чоловіка неодноразово викликали на зустріч з начальником СІЗО. Інколи під час таких зустрічей він «вирішував питання» щодо проведення побачень з дружиною. Вона каже, що за словами співкамерників її чоловіка, так було і цього разу - Андрія нібито повели до керівника установи. Він пішов, як завжди, без зайвих речей, у футболці і штанях. Але після того, як він не повертався понад 4 години, один з ув'язнених запідозрив щось недобре і зателефонував до Магелат та повідомив, що її чоловіка вивели з камери і він досі не повернувся.

Магелат також розповіла, що її чоловіка вбили в СІЗО «заїжджі особи в масках».

«Є люди, які бачили, що за Андрієм приїхали маски-шоу», - наголосила вона і додала, що через 20 хвилин вони піднялися у камеру і вимагали від співкамерника його чоловіка, щоб той щось їм повідомив.

За словами Магелат, її чоловіка били в СІЗО і раніше. І вона підозрює, що після того, як він відмовився щось розповідати чи говорити, «його вирішили просто вбити». Дружина померлого вимагає покарання для всіх співучасників цього злочину. Вона також повідомила, що їй погрожують.

«Те, що це були співучасники злочину: начальник СІЗО, заступник начальника СІЗО, ті хто виводив Андрія, - всі ці люди, вони були співучасники вбивства і в жодному разі вони не повинні уникнути відповідальності... Хочу одразу зробити заяву, що мій чоловік володів інформацію про вище керівництво Пенітенціарної служби в Хмельницькій області, а точніше про те, що вони займались наркотиками і корупцією в Хмельницькому СІЗО. Вони про це знали, і вони вирішили, що їм легше просто вбити його і потім вирішувати цю проблему, ніж коли випливе те, що він знає», - переконана вона.

Як розповів директор ТОВ "Інформаційне агентство "Новини України" Олег Дейнека, який проводив журналістське розслідування за цим фактом, Данилюка «забили молотком» в підвалі Хмельницького СІЗО. Загалом ув'язненому було нанесено 13 ударів в голову тупим залізним предметом, три з яких були нанесені в потилицю, за висновками медиків, вони стали фатальними. При цьому Дайнека підкреслив, що руки Данилюка в цей час знаходилися за спиною і були закуті в кайданки. На фото, які показували учасники прес-конференції, видно, що крім численних синців та саден на голові загиблого, на його зап'ястях залишились синці від наручників.

За версією управління Державної пенітенціарної служби в Хмельницькій області, засуджений Данилюк відмовлявся від конвоювання до виправної колонії. І під час проведення його до спецавтомобіля для подальшого етапування він нібито на знак протесту побив двох конвоїрів, «наніс тілесні ушкодження». У відповідь ті застосували проти засудженого «спеціальні засоби». Через деякий час засуджений звернувся до представників установи через погіршення стану здоров'я. Після цього його було поміщено в медичну частину установи і викликано швидку допомогу. Лікарі "швидкої" констатували факт смерті засудженого. Одразу була озвучена попередня причина смерті - «у чоловіка ймовірно стався серцевий напад».

У дружини загиблого на руках є довідка про причину смерті її чоловіка, яка датована 22 жовтня 2015 року. В ній зазначено, що Данилюк помер внаслідок «внутрішньочерепної травми: вогнищевої травми стовбурових відділів головного мозку».

За фактом вбивства Данилюка прокуратура Хмельницької області відкрила кримінальне провадження за статтею 118 кримінального кодексу України «Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця». Водночас Магелат вимагає, щоб справу перекваліфікували на статтю 115, частину 2 «Умисне вбивство».

«Це не перевищення оборони, це організоване вбивство, за яке передбачається від 15 років позбавлення волі», - переконана вона.

Наразі слідство триває. Як пояснила Магелат, поки на жоден запит в прокуратуру, міліцію області, Державну пенітенціарну службу України вона відповіді так і не отримала.

Андрій Данилюк був засуджений у 2011 році до 8 років позбавлення волі за кількома статтями, його звинувачують в участі в організованому злочинному угрупуванні. У Хмельницькому СІЗО відсидів майже 5 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-