Клімат змінюється... Чи встигне людство?

Клімат змінюється... Чи встигне людство?

Укрінформ
26 листопада о 12.00 відбулася прес-конференція на тему: «Чи встигне людство за кліматом, що змінюється». (Зала 1)

Відео з прес-конференції:

Фотографії з заходу

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Організатори: Укрінформ, ГО «Фонд» Відкрита політика», Український гідрометеорологічний інститут ДСНС та НАН України, Міжнародна зелена школа, Французький інститут за підтримки Посольства Франції в Україні.

Інформаційні партнери: Громадське радіо, Радіо ЕРА-FM, радіо «Промінь», lb.ua

Учасники: Сергій Митрофанський,заступник Міністра молоді і спорту України; Ірина Жданова, генеральний директор ГО «Фонд «Відкрита політика», учасниця 42 сесії Міжурядової групи експертів IPCC; Ірина Трофімова, старший науковий співробітник УкрГМІ, канд.фіз.-мат.наук, учасник розробки Національного плану з адаптації до змін клімату; Олена Марушевська, представник України в експертній групі Міжнародної комісії із захисту річки Дунай; Наталія Усенко, головний спеціаліст Відділу кліматичної стратегії Міністерства екології та природних ресурсів України; Дмитро Кузнєцов, аналітик житлово-комунальних і енергетичних програм Громадянської мережі «ОПОРА»; Тетяна Тороповська, експерт ГО «Фонд «Відкрита політика».

Координатор - Ярослава Дмитрук, +38 063 750 45 52, ngo.openpolicy@gmail.com, ptahy.com.ua    

Підсумкові матеріали:

Проблеми зміни клімату потребують політичних рішень - Жданова

Проблема зміни клімату та необхідність адаптації до нових умов життя потребують уваги політиків, участі вчених та зміни ціннісних засад життя суспільства.

Про це йшлося на прес-конференції "Клімат змінюється - чи встигне людство", що відбулася 26 листопада в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Ми ініціюємо проведення парламентських слухань стосовно ролі  науки у прийнятті політичних рішень з проблем зміни клімату", - сказала генеральний директор фонду "Відкрита політика" Ірина Жданова.

Як зазначили учасники прес-конференції, все більше політиків у світі приходять до висновку, що питання зміни клімату та розробка стратегії адаптації до нових умов життя - надзвичано важлива проблема, яку потрібно вирішувати за участі науковців.  

Зокрема, ці питання будуть обговорюватися на 21-й сесії Рамкової конвенції ООН зі змін клімату, що розпочне свою роботу  30 листопада у Парижі і в якій братимуть участь керівники більш ніж 100 країн світу.

«Саме очільники держав мають сформувати меседжі, яким чином всі країни, світова спільнота  намагатимуться подолати проблеми зміни клімату», - сказала під час прес-конференції старший науковий співробітник Українського гідрометеорологічного інституту Ірина Трофімова.

За її словами, боротьба з наслідками зміни клімату  повинна йти в двох напрямках - скорочення обсягів викидів, зокрема через впровадження нових енергетичних технологій, та пристосування людства до нових умов життя.

«Сучасне бачення вирішення проблеми змін клімату передбачає, що запобігання змінам клімату та адаптація - це ті складові стратегії, які доповнюють одна одну в процесі управління кліматичними ризиками», - наголосила Трофімова.

На жаль, в Україні зараз ця проблематика не є пріоритетом через політичну та економічну ситуацію.

«Ми не можемо поки що реалізувати національний план адаптації в зв'язку з перманентною нестачею ресурсів, недорозвиненістю або повною відсутністю державно-приватного партнерства задля мобілізації ресурсів», - сказала науковець.

Вирішення цієї проблеми, як зазначила Трофімова, можливо в тому числі і за рахунок формування механізмів адаптаційної політики знизу вверх, від територіальних громад до національного рівня, тобто через виховання та просвітницьку діяльність.

Як повідомив на прес-конференції заступник міністра молоді та спорту Сергій Митрофанський, зараз Міністерство молоді та спорту України проводить глобальну реформу молодіжної політики, і одним з пріоритетів у рамках концепції національно-патріотичного виховання визначено шанобливе ставлення до навколишнього середовища.  

«Невід'ємною частиною прояву патріотизму є екологічна освіта. Тому ми зараз розробляємо відповідно до цієї концепції на 2016-2020 роки, програму, де окремим пунктом буде виділення фінансування на підтримку проектів неурядових громадських організацій, які стосуються екологічної освіти молоді», - сказав Митрофанський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-