Запуск у виробництво фільма Мирослава Слабошпицького „Люксембург”

Запуск у виробництво фільма Мирослава Слабошпицького „Люксембург”

Укрінформ
17 листопада о 14.00 відбулася прес-конференція на тему: «Запуск у виробництво фільма Мирослава Слабошпицького „Люксембург”» (Зала 1)

Відео з прес-конференції:

Фото Укрінформ

Організатор: Укрінформ, Державне агентство України з питань кіно.

Учасники прес-конференції:

Пилип Іллєнко, голова Державного агентства України з питань кіно;

Йон Ельведал Фредріксен, Посол Королівства Норвегія в Україні;

Паскаль Сліванські - Радник з питань культури та співробітництва Посольства Франції в Україні, Директор Французького інституту в Україні;

Мирослав Слабошпицький, автор сценарію та режисер-постановник фільму;

Валентин Васянович, продюсер фільму;

Анна Качко, продюсер фільму (по скайпу з Берліна);

Контактна особа: Прес-аташе Держкіно Ксенія Косик

Фільм „Люксембург” – спільне виробництво України, Франції, Норвегії, Німеччини та Нідерландів, і це перший випадок такої ко-продукції в історії співпраці наших країн.

Продюсери фільму - Валентин Васянович «Гармата-фільм» (Україна) і Анна Качко «Тандем-продакшн» (Німеччина).

Фільм «Люксембург» - це нео-нуар в декораціях сучасного Чорнобиля, його герої - люди, що працюють у чорнобильській зоні відчуження, співтовариство зароджується на руїнах ядерної катастрофи серед безкінечної ядерної зими.

Створення фільму підтримали: Державне Агенство України з питань кіно, фонд CNC (Франція), фонд Хуберта Белса Роттердамського кінофестивалю (Голландія), Сурфонд (Норвегія).

тел.: (093) 201 63 67, Dergkino2015@gmail.com

Підсумкові матеріали:

Держкіно профінансує фільм Слабошпицького "Люксембург" на 10 млн грн - Іллєнко

Державне агентство України з питань кіно надасть фінансову підтримку фільму Мирослава Слабошпицького "Люксембург" на суму 10 млн грн.

Про це повідомив на прес-конференції в Укрінформі голова Держкіно Пилип Іллєнко.

"Вчора Держкіно уклало контракт на надання державної фінансової підтримки продюсерам фільму "Люксембург" з українського боку. Сума підтримки становить 10 млн гривень. Завдяки суттєвому збільшенню бюджету у вересні Держкіно наприкінці року запустить у виробництво як мінімум 40 назв українських фільмів, серед них більше 10 повнометражних ігрових. І, мабуть, однією з найважливіших подій для нас є запуск фільму Мирослава Слабошпицького "Люксембург". Цей кінопроект отримав найвищу відзнаку, найвищий бал на попередньому пітчінгу проектів Держкіно, і ми з нетерпінням чекали початку роботи над ним", - підкреслив Іллєнко.

Він зазначив також, що на цей проект покладаються дуже великі надії, і для Держкіно важливо, що він  здійснюється в тісному співробітництві з європейськими партнерами.

"Сьогодні Мирослав, поза всяким сумнівом, є одним з найбільш упізнаваних українських кінематографістів у світі. Саме через його творчість багато хто дізнається про Україну, про наше кіномистецтво і нашу культуру", - додав Іллєнко.  

Водночас Посол Королівства Норвегія в Україні Йон Ельведал Фредріксен підкреслив, що вражений тим, що Україна, на території якої ведеться війна, має можливість підтримувати вітчизняний кінематограф.

"Ми горді з того, що можемо підтримати такий фільм як "Люксембург", таку команду, яка створила фільм "Плем'я", що мав успіх на Каннському фестивалі. Я дуже радий, що ми можемо завдяки цьому проекту зміцнити наші відносини з Україною, особливо в галузі кіно", - сказав  посол, додавши, що  проект відбудеться за участю відомих норвезьких продюсерів.

Як зазначалося, фільм "Люксембург" - це спільне вироництво України, Франції, Норвегії, Німеччини та Нідерландів, і це перший випадок такої копродукції в історії співпраці наших країн. Створення фільму підтримали Державне агентство України з питань кіно, фонд CNC (Франція), фонд Хуберта Белса Роттердамського кінофестивалю (Голландія), Сурфонд (Норвегія).

"Люксембург" Слабошпицького буде готовий уже наступного року

Фільм "Люксембург" Мирослава Слабошпицького, зйомки якого почнуться до кінця 2015-го, планується завершити вже наступного року.

Про це повідомив сам режисер  на прес-конференції в Укрінформі.

"З Нового року ми були на виборі натури в Чорнобилі, були локальні зйомки. Але до останнього часу ми не були певні в державній підтримці. Я дякую Держкіно за фінансову підтримку (10 млн грн - Ред.). Якби цієї підтримки не було, усе було б набагато складніше. Я сподіваюся, що наступного року, коли мине 30 років від дня Чорнобильської катастрофи, ми зможемо побачити цей фільм", - сказав Слабошпицький.   

За його словами, робота над фільмом почалася понад рік тому, після фестивалю в Карлових Варах. І починалась "доволі приречено", тому що для копродукції важливо, щоб була саме державна підтримка. Загалом же зробити картину про Чорнобиль намагався вже 10 років.

Слабошпицький пояснив назву фільму. "Картина називається "Люксембург" тому, що, коли ви приїжджаєте на територію Чорнобильської зони відчуження і проходите інструктаж з техніки безпеки,  вам кажуть, що територія Чорнобильської зони дорівнює території Герцогства Люксембург. Це така метафора. Це країна в країні. Там свої звичаї, свій народ. З одного боку, там радіаційна небезпека, з іншого - відчуття якоїсь вольності. Можливо, для багатьох людей це найкраще місце на світі. І люди, які там працюють, - це братство із системою розпізнавання свій-чужий, це свій світ. І я вважаю себе частиною цього світу, тому що  працював там, я з ним спілкувався. І мені цікаво показати цей світ, сповнений і трагедій, і комічних моментів", - розповів режисер.

Він уточнив, що про причини аварії не йтиметься, а саме "про сьогоднішнє життя людей на цій дивній території". А також додав, що "режисерська фішка обов'язково буде, бо якщо немає фішки, треба розходитися по домівках".  

Продюсер фільму Валентин Васянович зазначив, що на сьогодні закінчено підготовчий період, і за декілька тижнів команда сподівається розпочати зйомки, щоб встигнути із фільмом на наступний Каннський фестиваль.

"Ми плануємо завершити зйомки до кінця зими - до початку весни. І якщо все буде гаразд, то, можливо, знову будемо запрошені на Каннський фестиваль. Ми покладаємо великі надії на цей фільм і розуміємо всі ризики, бо після успіху "Племені" не маємо шансу зробити посередній фільм і знову маємо зробити геніальний. Це така задача і це тягар, який відчувають усі члени цього процесу", - підкреслив Васянович.

Він також додав, що це буде перший досвід такої великої копродукції між багатьма країнами - Україною, Францією, Норвегією, Німеччиною та Нідерландами.

"Загальний бюджет фільму - 1,1 млн євро", - уточнив продюсер, відповідаючи на запитання журналістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-