Урядовий законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет

Урядовий законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет"

Укрінформ
12 листопада о 10.30 відбулася прес-конференція: "Свобода слова в Інтернеті – під загрозою боротьби з піратством". (Зала 1)

Відео з прес-конференції:

Фото Укрінформ

Організатори: Укрінформ, ГО "Інститут медіа права".

Учасники: Ігор Розкладай - юрист ГО «Інститут Медіа Права»; Юрій Булка - член правління ГО «Вікімедіа Україна», редактор української Вікіпедії; Світлана Остапа - медіа-експерт ГО «Телекритика», член наглядової ради НСТУ; Віта Володовська - юрист ГО «Інститут Медіа Права».

Довідково. Законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет" № 3353,  розроблений Міністерством економічного розвитку та торгівлі, передбачає можливість вилучення інформації з мережі Інтернет чи обмеження доступу до неї за заявою власників авторських прав без звернення до суду та містить низку положень, що суттєво поглиблюють небезпеки для свободи слова і приватності у Всесвітній мережі.

Захід відбувся за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Інтерньюз.

Підсумкові матеріали:

Медіа-експерти закликають парламент створити робочу групу і доопрацювати закон про авторське право в Інтернеті

Медіа-експерти та юристи проаналізували зареєстрований в парламенті урядовий законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет" №3353 та закликають парламент створити робочу групу аби доопрацювати закон,  базуючись на рекомендаціях щодо його вдосконалення, які запропонували експерти.

Про це заявив юрист ГО "Інститут Медіа Права" Ігор Розкладай на прес-конференції в Укрінформі.

"Ми закликаємо парламент створити міжкомітетську робочу групу, в яку має увійти Комітет свободи слова. Цей законопроект має бути збалансованим, з точки зору не лише авторського права, але і з точки зору свободи слова та права на приватність", - сказав Розкладай.

Юрист пояснив, що закон передбачає можливість вилучення інформації з мережі Інтернет чи обмеження доступу до неї за заявкою власників авторських прав без звернення до суду. Водночас, проект не вимагає від заявників надавати докази щодо володіння відповідними правами, проте зобов'язує власників сайтів надавати скаржникам інформацію про користувачів, які розмістили відповідні матеріали в Мережі. За порушення вимог щодо вилучення інформації, ненадання відомостей про користувачів чи відсутність на сайті інформації про власника пропонується встановити адміністративний штраф від 3400 до 17 тис. гривень.

Юрист зазначив, що основні недоопрацювання закону - це порушення права на приватність та анонімність в Інтернеті. Обов'язок оприлюднити на сайті місце проживання власника сайту. Крім того, дані користувачів передаються будь-кому, хто подав скаргу, а процедура оскарження не передбачається. Також  будь-хто може заблокувати будь-яку інформацію в Інтернеті (щонайменше на 10 днів).

Експерт зауважив, що існує серйозний ризик обмеження свободи слова через можливість використання скарг "за порушення авторських прав" як метод тиску на ЗМІ та журналістів-розслідувальників.

Законопроект, розроблений Міністерством економічного розвитку та торгівлі, був зареєстрований у Верховній Раді 23 жовтня 2015 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-