Місцеві вибори - 2015

Місцеві вибори - 2015

Укрінформ
21 жовтня о 13.00 відбулася прес-конференція на тему: «Місцеві вибори - 2015: громадська думка». (Зала 1)

Відео з прес-конференції:

Фото Укрінформ

Організатори: Укрінформ, Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Були запрошені до участі: Ольга Айвазовська - координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі «ОПОРА»; Ірина Бекешкіна  - директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Олексій Гарань  -  науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія»; Наталія Линник - заступник Генерального директора, керівник програм ВГО КВУ.

Обговорювалися питання:

- Чи готові громадяни  іти на вибори? В яких регіонах явка буде вищою?

- Чи зробили вже виборці свій вибір? Що впливає на їхній вибір?

- Як відбувається  виборча кампанія? Чи проходять зустрічі з виборцями? Дебати? Висвітлення у ЗМІ?

- Чи готові громадяни продавати свої голоси?

Підсумкові матеріали:

Експерти радять не драматизувати питання явки виборців 25 жовтня

Директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна прогнозує, що явка громадян на виборчі дільниці 25 жовтня становитиме близько 60%.

Про це вона сказала на прес-конференції в Укрінформі.

«Я практично вираховувала явку так: брала тих, хто обов'язково прийде. Таких у нас 47%, додаємо половину тих, хто прийде швидше за все. І так ми бачимо, що явка не така вже й катастрофічна виходить 47+15, то підбирається десь під 60%. Це вже не така й погана буде явка», - зазначила вона.

Водночас Бекешкіна наголосила, що явка по регіонах України буде істотно відрізнятися. Наприклад, у західних областях найбільша, а відносно мінімальна буде на Донбасі.

Експерт розповіла, що Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та Київський міжнародний інститут соціології провели загальнонаціональне опитування громадської думки, яке показало, що основна причина відмови громадян від участі у виборах – відсутність кандидатів та партій, за які варто голосувати. Вагомими причинами є також переконання наших співвітчизників, що вибори нічого не змінять, бо місцева влада нічого не вирішує (25% респондентів), невіра у те, що вибори будуть проведені чесно (20%), та байдужість до виборів узагалі, бо «життя від них не залежить» (19,5%).

Є й певні регіональні відмінності щодо мотивів усунення від виборів: у південному регіоні на та на Донбасі найбільше переконані у тому, що вибори нічого не змінять (32% і 30%).

Частина виборців – 37,5% - ще не обрали жодного з кандидатів для голосування. Найбільше таких невизначених у Західному регіоні (48%) та на Донбасі (45%).

Як зазначила, у свою чергу, заступник генерального директора, керівник програм ВГО КВУ Наталія Линник, Комітет виборців України не очікує на місцевих виборах 25 жовтня явки, вищої за 45%. «Бо така явка була у 2010 році загальна по всій Україні у середньому. За даними досліджень 2012 року щодо проживання осіб за місцем реєстрації, 37% громадян України не проживають за місцем своєї реєстрації. Тобто вони матимуть складнощі для голосування на місцевих виборах, бо їм треба буде повертатися до місця своєї реєстрації безпосередньо для того, щоб здійснити волевиявлення», - зазначила Линник.

Науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, професор Національного університету "Києво-Могилянська академія" Олексій Гарань радить не драматизувати питання явки 25 жовтня. «Явка на місцевих виборах традиційно нижча, ніж на парламентських. Це загальна світова практика. Хоча за логікою, мало б бути навпаки, але люди більше мобілізовуються для вирішення якихось загальнонаціональних питань», - підкреслив він.

Інформацією про кандидатів на вибори цікавиться майже половина українців — дослідження

Майже половина українців цікавиться передвиборчими програмами та пропозиціями кандидатів на вибори.

Як повідомила на прес-конференції в Укрінформі директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, про це свідчать результати загальнонаціонального опитування громадської думки, проведеного 9-20 жовтня в 110 населених пунктах України Фондом та Київський міжнародний інститутом соціології.

«Майже половина (49%) населення відповіли, що вони цікавилися передвиборчими програмами або пропозиціями кандидатів. Але задоволені тим, як кандидати та партії доносять інформацію до виборців приблизно третина і набагато більше, десь половина, цим не задоволені попри те, що інформації начебто багато», - сказала вона.

За словами Бекешкіної, про проведення зустрічей кандидатів із виборцями зазначили 46%, проте були на цих зустрічах лише 15% респондентів. Про проведення дебатів між кандидатами згадали 25%, але дивилися їх лише 7%.

Загалом лише 25% населення вважають, що місцеві ЗМІ достатньо висвітлюють виборчий процес у їхньому місті або селі, ще 43% вважають, що інформація є, але її недостатньо, а 21% опитаних вважають, що потрібної інформації немає взагалі.

Основними інформаційними джерелами кампанії, за відгуками населенням, є в першу чергу листівки, брошури та інші роздаткові матеріали (50%), реклама, білборди (38%), центральні телеканали (37%), місцеве телебачення (35%) та родичі й знайомі (33%)

Більшість населення (58%) негативно ставляться до роздачі кандидатами продуктових наборів, ліків та інших "подарунків", вважаючи це не допомогою, а підкупом, і категорично відмовляючись голосувати за таких кандидатів. Найбільш категорично не сприймають подібні "заохочення" на Заході (72%), а найменш негативно ставляться на Донбасі (35%) «Лише 6% відповіли, що вони будуть голосувати якщо отримують такий «подарунок». Але 29% хитрували, вони відповіли так, що допомогу візьмуть, але на їхнє голосування це не вплине», - додала соціолог.

Думки населення щодо чесності виборів розділилися: 46% вірять у чесність виборів, 10% з них вважають, що вибори пройдуть повністю чесно і ще 36% - що окремі порушення не вплинуть на кінцевий результат. І майже стільки ж  - 40% - або припускають (29%) або упевнені (11%), що результати будуть підтасовані. Найбільше впевнені в чесності виборів у західному регіоні (56% вважають, що вибори будуть чесними, а 30% - що ні), найменше – у Південному регіоні (відповідно 20% і 66%).

Вибори у Маріуполі треба проводити обов’язково – ОПОРА

Ситуація в Маріуполі є не набагато гіршою, ніж в інших містах, тому вибори 25 жовтня у місті провести треба обов’язково.

Таку думку на прес-конференції в Укрінформі висловила координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

"Зірвати вибори у Маріуполі сьогодні, я вважаю, практично неможливо, тому що це буде великою плямою на репутації України з точки зору реалістичності реалізації умов мінського процесу. Якщо Україна не зможе забезпечити вибори у Маріуполі, який не обстрілюється, де немає великої чисельності бойовиків, які не займають там позиції, які не беруть участь там у виборах, то чи може Україна у будь-який спосіб та будь-які терміни реалізувати вибори на окупованих територіях?», - сказала вона.

На думку Айвазовської, скасування або перенесення виборів можливе лише в одному випадку – якщо буде небезпека. Лише тоді голова військово-цивільної адміністрації зможе порушити питання та звертатися до ЦВК, якщо немає можливості забезпечити безпеку мешканцям територіальної громади, членам виборчих комісій.

Водночас науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, професор Національного університету "Києво-Могилянська академія" Олексій Гарань зазначив, що не бачить такого тісного зв’язку між проведенням виборів у місті Маріуполі та виконанням Мінських домовленостей, він сказав: «Я згоден, що великі порушення є і в інших містах України, але у Маріуполі позавчора з гранатомета стріляли. Думаю, що там є певна специфіка, враховуючи що це прифронтове місто, 15 км до кордону. Але влада прийняла політичне рішення вибори у Маріуполі проводити. Тому зараз навряд чи будуть кроки назад».

Нагадаємо, голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський ще в серпні аргументував неможливість проведення місцевих виборів у Маріуполі. За його словами, основними доводами є загроза особистій безпеці і здоров'ю людей, насамперед тих, хто безпосередньо буде брати участь в організації виборчого процесу. Однак Президент Петро Порошенко наполягає на проведенні виборів у Маріуполі. Він доручив міністру внутрішніх справ гарантувати безпеку виборців, а також охорону виборчих ділянок і членів виборчих комісій.

Як відомо, у ніч на понеділок з гранатомета обстріляли будинок у Маріуполі. Обставини події з'ясовуються.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-