Вперше в історії ГО

Вперше в історії ГО "Телекритика" здійснила моніторинг радіоновин

Укрінформ
22 жовтня о 10.00 відбулася прес-конференція на тему: "Результати моніторингів UA:Першого, Українського радіо та обласних філій НТКУ".  (Зала 1)

Відео з прес-конференції:

Фото Укрінформ

Організатори: Укрінформ, ГО "Телекритика".

Учасники: Наталія Лигачова - Голова правління ГО "Телекритика"; Діана Дуцик - виконавчий директор ГО "Телекритика"; Антоніна Мніх - експерт ГО "Телекритика"; Дарія Юровська - заступник генерального директора UA:Першого; Микола Чернотицький - генеральний директор Сумської філії НТКУ.

Під час заходу були презентовані результати моніторингів новин Першого.UA, Українського радіо та 10 обласних філій НТКУ у передвиборчий період.

Проект  здійснюється громадською організацією «Телекритика» в рамках проекту Ради Європи «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні", фінансується Європейським Союзом та Радою Європи.

Підсумкові матеріали:

У передвиборчий період в українських ЗМІ спостерігається дисбаланс думок  -  експерти

Регіональні та всеукраїнські мовники не дотримуються балансу думок та стандартів повноти інформації. Такі дані оприлюднила громадська організація "Телекритика" після  моніторингу новин "UA:Перший", "Українське радіо" та 10 обласних філій регіональних мовників за вересень 2015 року.

Про це заявила Виконавчий директор  ГО "Телекритика" Діана Дуцик на прес-конференції в Укрінформі.

За результатами моніторингу найбільше порушень - на "UA:Перший" та "Українському радіо" - це порушення стандарту балансу та повноти інформації.

На "Українському радіо" з 7 -11 вересня 92% -  порушення стандарту балансу і 100% -   порушення стандарту повноти. У період з 21-25 вересня показники покращились до 83%.

На "UA:Перший" журналісти найменше дотримувались стандарту повноти інформації. З 7-11 вересня 94% порушення цього стандарту. У період з 21-25 вересня - 70%. У новинах телеканалу є проблеми із відокремленням фактів від думок. Результати показали, що журналісти цих мовників зловживають оціночними судженнями. Більшою мірою це стосується новин Українського радіо.

Експерт ГО "Телекритики" Антоніна Мніх повідомила про результати моніторингу новин 10 обласних державних телекомпаній Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Закарпатської, Запорізької, Одеської, Полтавської, Сумської, Харківської та Чернівецької областей за вересень 2015 року.

Моніторинг показав, що середній показник замовності в новинах вищенаведених каналів становить 16,6% під час першої хвилі моніторингу і 18,7 - під час другої. Найменша кількість матеріалів з ознаками замовності виявлена в новинах Сумської ОДТРК, помірно низький відсоток у Харкові (15% і 8%) та 6-7% - в новинах Запорізької та Чернівецької ОДТРК. На інших регіональних каналах кількість новин, що викликали зауваження  експертів стосовно ймовірності замовності сягає від 12% до 33%. Більшість матеріалів замовності мали політичний характер.

Експерт додала, що журналісти регіональних мовників нехтують дотриманням балансу думок, відокремленням фактів від коментарів, і не забезпечують глядача вичерпною інформацією в пропонованих сюжетах. Половина новин, які подають регіональні телеканали, однобокі, неповні та з оціночними судженнями і власними висновками їхніх авторів.

Моніторинг, здійснений ГО "Телекритика", відбувся в межах проекту Ради Європи "Зміцнення інформаційного суспільства в Україні", за кошти  Європейського Союзу та Ради Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-