Стан ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС

Стан ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС

Укрінформ
20 жовтня о 12.00 відбувся  прес-брифінг за результатами 13 засідання Національної ради реформ.  (Зала 1)

Відео з прес-конференції:

Фото Укрінформ

Організатори: Укрінформ, Міністерство закордонних справ України.

Учасники: Дмитро Шимків - секретар Національної ради реформ, заступник Глави Адміністрації Президента України; Павло Клімкін - Міністр закордонних справ України.

Розглядалися питання:

- Стан ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС;

- Статус виконання Угоди про асоціацію України з ЄС та Порядку денного асоціації України з ЄС;

- Статус з виконання Плану дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС.

Підсумкові матеріали:

Референдум у Нідерландах не вплине на ратифікацію угоди про асоціацію - Клімкін

Референдум у Нідерландах має дорадчий характер і не вплине на ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

«Цей референдум не має, звичайно, зобов'язуючої юридичної сили, оскільки формально в Нідерландах процедура ратифікації (Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. - Ред.) завершена... Я вважаю, що в будь-якому разі цей дорадчий референдум не вплине на процедуру ратифікації», - зазначив він.

Клімкін зауважив, що за процедурою ініціювання референдуму стоїть низка організацій, які традиційно вважаються євроскептичними, однак Україні варто сконцентруватися на тому, щоб довести до нідерландської спільноти: Угода про асоціацію є шляхом наближення України до європейських стандартів.

Клімкін: динаміка ратифікації Угоди про асоціацію унікальна

Ратифікація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС відбувається унікальними темпами.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

«З точку зору динаміки ратифікації це, звичайно, унікальний випадок, оскільки такі угоди, як правило, ратифікуються 3-4-5 років. Ми реально за період, дещо більший ніж рік, фактично завершуємо ратифікацію. Це свідчення і солідарності з Україною, і готовності допомагати Україні в опануванні європейських стандартів у всіх сферах, в опануванні шляху реформ, окреслених Угодою про асоціацію», - підкреслив він.

За словами міністра, на сьогодні 22 країни-члени Європейського Союзу повністю завершили процедуру ратифікації.

Клімкін зазначив, що на порядку денному лишається кілька країн, які найближчим часом завершать процедуру ратифікації, зокрема, Італія, Чехія, Греція, Кіпр, Бельгія.

ЄС не має побоювань щодо міграційного потоку з України - Клімкін

Європейський Союз не має жодних побоювань щодо міграційного потоку українців у випадку запровадження безвізового режиму з Україною.

Про це міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив під час прес-брифінгу за результатами 13-го засідання Національної ради реформ, що проходив в Укрінформі.

"У Європейському Союзі немає побоювань щодо міграційного потоку з України", - сказав міністр.

Так, Клімкін навів приклад: на старті запровадження Угоди про малий прикордонний рух України з Польщею, Словаччиною та Угорщиною звучали деякі побоювання, що українці не будуть дотримуватися відповідної 30-кілометрової зони. Однак, за весь період імплементації цих угод було зафіксовано лише поодинокі випадки їх порушення.

"Тому у Брюсселі ніхто не вважає, що з моменту запровадження безвізового режиму Європейському Союзу загрожує міграційний потік з України. Але є інший аспект, що на фоні міграційних потоків, які має Європа, нам потрібно продемонструвати повне виконання критеріїв, оскільки це означає не ряд технічних формальностей, а довіру до того, яким чином ми зробили реформи", - наголосив міністр.

Україні потрібна матриця для реалізації Угоди про асоціацію - Клімкін

Україні потрібна система імплементації Угоди про асоціацію з ЄС, аналогічна до тієї, яка була створена для впровадження безвізового режиму з Європейським Союзом.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

«Щодо безвізового режиму, то була створена матриця «хто, що, в які терміни і за допомогою яких інструментів має зробити». Ця матриця була покладена на відповідне програмне забезпечення... Це дає можливість відслідковувати в режимі реального часу, хто що робить, і найголовніше, хто що не робить, і дуже чітко реагувати», - сказав він.

Міністр зазначив, що чинна система дає можливість звертатися в разі необхідності до політичного рівня з тим, щоб відповідні рішення були прийняті.

«Оця система, чітка матриця має працювати не тільки по відношенню до безвізового режиму. Вона має запрацювати, безумовно, по відношенню до всієї Угоди про асоціацію», - підкреслив Клімкін, нагадавши, що сьогодні найбільш критичним питанням є просування по 12 проектам законів, що є у Верховній Раді.

«Знову підкреслюю, Європейська комісія не робитиме якісь поступки в оптимальному виконанні нами завдань з реформування. У нас є чіткий перелік завдань. Ключовим завданням є прийняття 12 законів. Я знову-таки закликаю всіх, у тому числі наших парламентаріїв, використати час, який у нас є, для того, щоб надати Європейській комісії повну інформацію, щоб знайти консенсус щодо зазначених законів», - зауважив він.

Водночас, за його словами, для ЄС важливі навіть не закони, а як працює система, до якої ми прагнемо в межах наближення до європейських стандартів.

Нацрада реформ розглядатиме судову реформу 30 жовтня - Шимків

Національна рада реформ під час свого засідання 30 жовтня розглядатиме судову реформу.

Про це заступник глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків заявив під час брифінгу за результатами 13 засідання Нацради реформ, що проходив в Укрінформі.

"30 жовтня ми будемо розглядати судову реформу", - сказав Шимків.

Крім того, 13 листопада на Нацраді реформ буде розглянуто реформу управління державною власністю.

Фіскальна служба та бізнес-асоціації мають бути готовими до лібералізації торгівлі з ЄС - Шимків

Фіскальна служба та бізнес-асоціації в Україні мають бути готовими до режиму лібералізації торгівлі з Європейським Союзом.

Про це заступник глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків заявив під час брифінгу за результатами 13 засідання Національної ради реформ, що проходив в Укрінформі.

"Фіскальна служба та бізнес-асоціації повинні бути готовими до режиму лібералізації (з ЄС. - ред). Пояснення середньому та малому бізнесу можливостей, які дає Угода про асоціацію необхідно збільшити.  Державні органи також мають бути готові до митних оформлень, сертифікації тощо", - сказав він.

Шимків зауважив, що нині низка української продукції уже постачається на європейський ринок, але це переважно сировинні матеріали, а не готовий продукт.

"Тому ми повинні зробити усе можливе, аби в Україні почалася переробка і створення продуктів доданої вартості", - наголосив заступник глави АП.

Клімкін розповів, як мають відбутися вибори на Донбасі

ОБСЄ має направити на Донбас місію, яка визначить можливість проведення там місцевих виборів.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу у вівторок в Києві.

«Ми не пов'язуємо розблокування Мінського процесу з виборами. Ми з самого початку були за проведення вільних і чесних виборів на Донбасі. Ці вибори мають бути проведені з залученням ОБСЄ і під контролем ОБСЄ та світового співтовариства», - наголосив Клімкін.

За його словами, першою з ключових передумов проведення виборів є те, що вони мають проводитися на основі українського законодавства.

«Друге, і це записано в Мінських домовленостях, Бюро з демократій і прав людини має визначити, що модальності майбутніх виборів відповідають практиці і правилам ОБСЄ. Третє. Бюро з демократій і прав людини має з самого початку відрядити так звану безпекову місію до Донбасу і сказати, чи можна взагалі там починати підготовку до проведення виборів. Як тільки така місія скаже, що ми можемо працювати над підготовкою виборів, після того починається формальних процес погодження модальностей, звичайно, з наданням виборчого права всім, хто вигнаний сьогодні з Донбасу», - підкреслив Клімкін.

Міністр зауважив, що працювати над підготовкою виборів там можна, коли по вулицях не їздять танки і не ходять людини з автоматами, інакше ніяких виборів там бути не може.

«Звичайно, контроль над зброєю, яка там знаходиться, оскільки якщо зброя знаходиться у вільному обігу, навіть не танк, а легка зброя, то ні у кого немає жодної гарантії безпеки. Такі гарантії безпеки мають надаватися, в тому числі, міжнародним співтовариством. Можливо, і не тільки ОБСЄ», - сказав він.

Клімкін відзначив, що потрібен або військово-цивільний елемент, або інший елемент, який буде вести нас від деескалації в напрямку стабілізації.

«І тільки тоді вибори будуть справжніми. А кого виберуть мешканці Донбасу в результаті цих виборів, то це демократичний процес. Важливо, щоб ми забезпечили демократичність цих виборів, а не фарс, який нам постійно намагається зробити Росія на Донбасі», - зазначив глава української дипломатії.

За лібералізацією візового режиму з ЄС тепер можна стежити онлайн

В Україні створено електронну систему для онлайн-стеження за ухваленням рішень щодо лібералізації візового режиму з ЄС.

Про це заступник глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків заявив під час брифінгу за результатами 13-го засідання Нацради реформ, що проходив в Укрінформі.

"Створено ресурс, де можна відслідковувати план виконання дій щодо візової лібералізації. Це онлайн інструмент, він доступний у режимі загального перегляду. За допомогою нього якраз і виконується вся робота з координації цього плану дій між різними органами влади, а також він дає додаткову інформацію безпосередньо для Міністерства закордонних справ - дуже складну аналітику по кожному відомству, аби дуже швидко приймати рішення, де саме не виконується робота щодо тих завдань, які поставлені щодо візової лібералізації", - наголосив Шимків.

Шимків каже, що для безвізового режиму з ЄС треба послабити валютне регулювання

Умовами для запровадження безвізового режиму України з ЄС є послаблення валютного регулювання, визначення статусу іноземних представництв, а також створення експортно-страхового агентства.

Про це заступник глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків заявив під час брифінгу за результатами 13-го засідання Національної ради реформ, що проходив в Укрінформі.

"Я хотів би назвати ті питання, які ще потребують врегулювання. Це послаблення валютного регулювання, визначення статусу іноземних представництв, створення експортно-страхового агентства, проведення інформаційної кампанії з метою переконання інвесторів вкладати гроші у нашу державу", - сказав Шимків.

Так, за його словами, останнім часом низка країн, які не мають глибокого партнерства з ЄС, "почали розглядати Україну як місце для створення своїх представництв". Зокрема, це потрібно для розвитку їх співпраці з ЄС.

Україна залучається міжнародною підтримкою, щоб засудити включення об'єктів Криму до списку культурних об'єктів Росії

Україна готує документи, щоб засудити включення понад 220 об'єктів Криму до списку культурних об'єктів федерального значення Росії.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу у вівторок в Києві.

«Щодо рішення уряду Росії, то відповідні інструкції нашому представництву при ЮНЕСКО вже надані. Ми зробимо, по-перше, відповідні заяви, а по-друге, будемо готувати міжнародну підтримку і документи, які засудять позицію Росії», - наголосив міністр.

Говорячи про загальний процес притягнення до відповідальності Росії за незаконну анексію Криму, Клімкін сказав, що Україна готує ряд відповідних позовів і розпочала консультації з Росією, що є першим кроком відповідно до Конвенції щодо фінансування тероризму, Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, а також Конвенції з морського права, яка значною мірою визначає ряд питань щодо збитків від тимчасової окупації.

Після таких консультацій, за його словами, буде юридична, а не тільки політична можливість звертатися до Міжнародного арбітражу та Міжнародного суду ООН.

«Є також декілька інших інструментів, про які я зараз в деталях не хотів би говорити. Але хочу сказати, що ми провели дуже детальну консультацію з юридичними радниками і визначили весь комплекс юридичних заходів, які можуть застосовуватися щодо збитків України і яким чином ми можемо притягнути Росію до відповідальності», - зазначив міністр.

Він також зауважив, що МЗС координує процес подання позовів проти Росії окремими українськими компаніями.

Як повідомляв Укрінформ, прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв підписав розпорядження, яким більше 220 об'єктів на території анексованого Криму і міста Севастополя віднесені до культурних об'єктів федерального значення.

Клімкін: робота антикорупційної прокуратури - визначальний елемент для ЄС

Незалежний процес формування спеціалізованої антикорупційної прокуратури є надзвичайно важливим для Європейського Союзу.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

«Я вважаю, що процес, який буде здійснюватися найближчим часом у плані вибору антикорупційного прокурора і формуванню цієї прокуратури, це не тільки для Європейського Союзу, для всіх наших партнерів визначальний елемент того, чи успішно просувається вся система реформ боротьби з корупцією», - сказав він.

Міністр також поділився враженням, що цей аспект чітко усвідомлюють у ГПУ.

«У мене є враження, що це повністю уявляється і в Генеральній прокуратурі України. І я впевнений, що спеціалізована антикорупційна прокуратура буде не тільки створена, а  ефективно працюватиме, оскільки будь-які проблеми з її функціонуванням будуть як лакмусовий папірець свідчити про те, що вся система заходів боротьби з корупцією не буде працювати оптимально», - наголосив Клімкін.

Клімкін розповів про варіанти рішення проблеми ЛГБТ

Україна і Європейський Союз в рамках безвізового діалогу розглядають варіанти внесення змін в законодавство або судову практику для вирішення проблеми дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

«У рамках діалогу з Європейською комісією розглядається декілька варіантів, яким чином усунути дискримінацію. Це включає можливість внесення змін в законодавство. Це включає відповідну судову практику... Яким чином буде прийнято рішення, чи буде судова практика покращуватися, чи будуть зміни у відповідні закони, наприклад, трудовий кодекс, це рішення за Верховною Радою. Ми продовжуємо цей діалог», - зазначив він.

Міністр зауважив, що формальні процедури щодо оформлення кордону, зокрема, демаркація, також не є перепоною для безвізового режиму і Україна має чітке політичне запевнення від Європейського Союзу з цього питання.

Шимків не бачить протиріч у словах Президента і Філатова щодо оновлення суддів

Жодних протиріч у словах Президента України Петра Порошенка і заступника глави АП Олексія Філатова щодо оновлення суддівського корпусу немає.

Про це у коментарі кореспондентові Укрінформу заявив заступник глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків.

"Президент доручив повністю оновити суд, але він сказав, що ми повинні знайти механізм, як підготувати людей до такої зміни. Тобто я не бачу жодних протиріч", - наголосив Шимків.

Нагадаємо, заступник глави Адміністрації Президента Олексій Філатов під час форуму "Доброчесна і аполітична Феміда через конституційні зміни" заявив, що в Україні весь суддівський корпус повністю оновити неможливо, оскільки "8 тисяч нових суддів нізвідки не візьмуться". Однак, сам Президент неодноразово висловлювався за повне оновлення суддівського корпусу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-