Про перебіг виборчої кампанії місцевих виборів - ОПОРА

Про перебіг виборчої кампанії місцевих виборів - ОПОРА

Укрінформ
8 жовтня об 11.00 відбулася прес-конференція "Місцеві вибори: проблемна реєстрація кандидатів, неврегульованість “гендерної квоти” та масове балотування посадовців". (Зала 1)

Відео з прес-конференції:

Фото Укрінформ

Організатори: Укрінформ, ВГО "Громадянська мережа ОПОРА".

Найрезонансніші випадки відмов у реєстрації кандидатів: місцеві організації яких партій не допустили до виборів, а які - у суді відстояли  право мати кандидатів? Скандальні виборчі комісії: в яких регіонах найчастіше порушуються права кандидатів, журналістів та офіційних спостерігачів? Неоднакове застосування “гендерної квоти”: чому не спрацювала норма закону по всій країні? Як забезпечити політичну неупередженість органів влади за умов, коли посадовці масово балотуються на виборах до обласних рад?  Як інші недоліки виборчого законодавства можуть вплинути на перебіг і результати виборів?

Про ці аспекти місцевих виборів розказали:

    Олександр КЛЮЖЕВ, аналітик Громадянської мережі ОПОРА;

    Олександр НЕБЕРИКУТ, аналітик Громадянської мережі ОПОРА.

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.

Підсумкові матеріали:

ОПОРА назвала партії, які не дотрималися гендерної квоти у виборчих списках

Дотриматися гендерної квоти щодо 30-відсоткового представництва жінок у виборчих списках партій не вдалося "БПП", "Аграрній партії України" та "Нашому краю".

Про це заявив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Неберикут на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"У більшості випадків партії намагалися виконувати цю норму, попри те, що було різне трактування. Але їм все ж з різним успіхом вдалося витримати цю норму. Три партії не забезпечили на рівні 30% представництво жінок у списках на виборах до обласних рад. Це "Блок Петра Порошенка", "Аграрна партія України" і "Наш край". Зокрема, в середньому в усіх обласних радах, де були висунуті списки партії "Солідарність" відсоток жінок склав 20%", - сказав Неберикут.

За його словами, у розрізі по областях дотрималися гендерної квоти лише 4 регіони. В усіх інших цей показник склав менше 30%. При цьому, у "Радикальній партії Олега Ляшка" і "Самопомочі" середній показник наявності жінок по списках до всіх обласних рад становив 30% і 35% відповідно.

"На практиці були випадки, коли окремі комісії не реєстрували списки кандидатів, у яких не була виконана ця норма. Але у більшості випадків списки реєструвалися", - резюмував Неберикут.

Лідером за кількістю кандидатів на місцевих виборах є БПП - ОПОРА

Лідирує за кількістю кандидатів на виборах обласних, районних, міських рад, а також міських голів партія "Блок Петра Порошенка "Солідарність", яка делегувала майже 28 тис. осіб.

Про це заявив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"На виборах обласних, міських, районних, районних у місті рад 122 політичні партії висунули своїх кандидатів. Найбільшу кількість кандидатів на виборах обласних, міських, районних рад висунули місцеві організації "Блоку Петра Порошенка". Це майже 28 тис. кандидатів", - сказав Клюжев.

За його словами, загалом лідерами за кількістю висунутих кандидатів є 9 політичних партій, котрі висунули від 10 тис. до 28 тис. осіб. Крім "Солідарності", за цим показником лідирують: "Батьківщина", "Радикальна партія Олега Ляшка", "Опозиційний блок", "УКРОП", "Наш край", "Свобода", "Відродження" та "Аграрна партія України". Ще 17 політичних сил мають так зване "обмежене" регіональне представництво на виборах обласних, районних і міських рад. Інші 96 політичних партій мають менше 1 тис. кандидатів, а 45 з них висунули навіть менше 100 осіб.

Що стосується виборів міських голів, то тут зареєстровано майже 2 тис. 800 кандидатів, 49% з них - самовисуванці.

"Кандидатів на посади міських голів всього висували 94 політичні партії. Як і у випадку із пропорційною виборчою системою, тут першу позицію також займає "Блок Петра Порошенка" - 202 кандидати. До трійки лідерів також входить "Батьківщина" і "Свобода". Ці політичні партії мають 174 та 130 кандидатів відповідно", - розповів аналітик.

При цьому, Клюжев зауважив, що доказом певного намагання потенційних переможців на місцевих виборах дистанціюватися від політичних партій свідчить статистика щодо участі позапартійних осіб. Так, більшість кандидатів на посаду міських голів, а це 55%, не належать до жодної політичної сили. 79% кандидатів-самовисуванців є позапартійними.

"Варто зауважити, що розподіл кандидатів і політичних партій щодо їх участі у виборах по регіонах не є однаковим. Є певна специфіка східних регіонів, є також політичні партії, які беруть участь у виборах у межах певних макрорегіонів", - резюмував аналітик ОПОРИ.

Системних проблем у процесі реєстрації кандидатів на місцеві вибори немає - ОПОРА

Системних проблем чи зловживань під час реєстрації кандидатів на місцевих виборах 2015 року не зафіксовано, однак певні проблеми іноді таки виникали через необізнаність з виборчим законодавством самих кандидатів.

Про це заявив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Неберикут на прес-конференції в Укрінформі.

"Процес реєстрації не супроводжувався якимись системними проблемами чи зловживаннями, допущеними з боку виборчих комісій чи самих кандидатів", - сказав Неберикут.

Однак, за його словами, зафіксовано проблему необізнаності з виборчим законодавством самих кандидатів, зокрема, довільного трактування окремих норм законодавства. Наприклад, пакети документації від партій готувалися з помилками або не в повному обсязі, що як наслідок потягнуло за собою відмову в реєстрації.

"У нас в усіх регіонах спостерігалися випадки, коли відбувалася відмова кандидатам і партіям. Коли в автобіографії не було зазначено відомості про громадську роботу або, наприклад, неналежним чином відбувалося внесення грошової застави", - додав він.

Фіксували експерти також недотримання норми законодавства про можливість одночасного балотування, коли кандидат балотувався на посаду міського чи селищного голови як самовисуванець, а одночасно в обласну раду - від партії.

"Була також велика кількість відмов, що суперечливі за своєю суттю. Вони логічно оскаржувалися суб'єктами виборчого процесу і в більшості випадків оскаржувалися успішно. Водночас, є конфліктні ситуації, які досі залишаються невирішеними. Найбільш резонансна ситуації по Слов'янській територіальній виборчій комісії: ЦВК достроково припинила повноваження цієї ТВК на тій підставі, що вона не зареєструвала кандидата на міського голову від Опозиційного блоку. Було відповідне рішення суду, що комісія діяла дійсно незаконно. Нині скликаний новий склад ТВК, але він знову ж таки не вирішив проблему, що існувала до цього, тобто не зареєстрував цього кандидата. Але немає тенденції нереєстрації Опозиційного блоку по якихось інших регіонах", - наголосив Неберикут.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-