Захист прав кримських татар

Захист прав кримських татар

Укрінформ
6 жовтня о 10.00 відбулася прес-конференція: "Презентація проекту “Захист прав кримських татар засобами публічної дипломатії". (Зала 2)

Організатори: Укрінформ, Міністерство інформаційної політики України.

У заході візьмуть участь: Мустафа Джемілєв - народний депутат України, Уповноважений Президента України з питань кримськотатарського народу; Март Нутт (Mart Nutt) - парламентар, член правління Інституту прав людини Естонії, експерт проекту; Олівер Лооде (Oliver Loode) - член, віце-президент Постійного Форуму ООН з питань корінних народів, активіст міжнародного руху фінно-угрів, головний експерт проекту; Сергій Костинський - член Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення; Еміне Джеппар - журналіст, продюсер, проект-менеджер проекту.

Підсумкові матеріали:

Естонія допоможе із захистом прав кримських татар

Міністерство інформаційної політики України надасть підтримку естонсько-українському проекту "Захист прав кримських татар засобами публічної дипломатії".

Про це заявив на прес-конференції в Укрінформі член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Косинський.

"По-перше, українська влада, зокрема Міністерство інформаційної політики, стане одним із стейкхолдерів проекту, який підтримуватиме розповсюдження контенту про боротьбу кримськотатарського народу за свої права та звільнення Криму від російської окупації. По-друге, одним із каналів поширення інформації про проект та його інформаційних продуктів в країні та за кордоном стане Мультимедійна платформа іномовлення України, частиною якої є й Укрінформ, де ми зараз проводимо прес-конференцію. По-третє, ми надамо підтримку на етапі вироблення Стратегії публічної дипломатії кримських татар", - зазначив  Костинський.

Менеджер проекту Еміне Джеппар зазначила, що Стратегія публічної дипломатії кримських татар має бути розроблена протягом півроку. Це дасть можливість, щоб світ завдяки громадянським інструментам впливу "ще раз почув про Крим".

Водночас, віце-президент Постійного Форуму ООН з питань корінних народів, активіст міжнародного руху фінно-угрів, головний експерт проекту Олівер Лооде підкреслив, що проект є "відображенням глибокого співчуття та солідарності Естонії з кримськими татарами" на шляху захисту своїх прав як корінного народу Криму та України.

Народний депутат України, Уповноважений Президента України з питань кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв наголосив: країна-загарбник намагається всіляким чином збрехати міжнародній спільноті, що кримські татари щасливі та задоволені життям у російському Криму. "Цей проект - іще один крок на шляху інформування світу щодо того, що відбувається з нами через окупацію, що знищення кримських татар відбувалось не тільки в новітній історії. Естонія - країна, яка теж історично свідома та знає ціну своїй незалежності. Естонія стала країною, яка докладає конкретних зусиль у боротьбі за права та свободи корінного народу Криму - кримських татар", - сказав він.

Проект розроблений Естонським інститутом прав людини та підтриманий офісом Уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу. Фінансується Міністерством закордонних справ Естонії та розрахований на 2 роки. Стартував у вересні 2015 року та триватиме до серпня 2017 року. Проект має на меті захист прав кримських татар, які є корінним народом Криму та України, шляхом підвищення обізнаності міжнародної спільноти щодо культури, історії кримських татар, а також політичної ситуації, в якій опинився народ після окупації півострова.

Близько 80-85% кримських татар підтримують відключення електроенергії до Криму - Джемілєв

Близько 80-85% кримських татар в окупованому Криму підтримують повну блокаду півострова, включаючи відключення електроенергії.

Про це повідомив журналістів Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради Мустафа Джемілєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Десь 80-85% кримських татар повністю підтримують відключення електроенергії. Але 15%, що залишилися - це ще не означає, що вони підтримують окупантів. Просто логіка така - нам і так зараз складно, а відключите електроенергію, буде ще важче. Але найбільш активна частина - за повну блокаду", - заявив Джемілєв, коментуючи результати нещодавнього соцопитування, проведеного Меджлісом.

За словами лідера кримськотатарського народу, кримський півострів останнім часом забезпечується електроенергією з материкової частини України десь на 70%. "Близько 30%, які виробляються на території Криму, цілком достатньо для того, щоб обслужити лікарні, школи і взагалі населення. Але, зрозуміло, цього недостатньо для забезпечення виробництва, військових гарнізонів окупантів", - заявив Джемілєв.

Він упевнений, що це не турбота України, яка зазнала агресії, "матеріально забезпечувати людей, які перебувають в окупованому стані".

Разом з тим, зазначив Джемілєв, складність полягає "в тому, що відповідно до угоди, підписаної міністрами енергетики Демчишиним і РФ, електроенергія поставляється в північних областях нашої країни з Росії, а ми натомість поставляємо на територію Криму".

Джемілєв зазначив, що, якщо патріотичний налаштовані українці на окупованій території Криму "готові піти на якісь жертви, посидіти в темноті ради того, щоб прискорити відхід окупантів, то чому ж тоді не готові жителі Донбасу також, заради визволення своєї країни, заради забезпечення територіальної цілісності країни".

Нардеп підкреслив, що поки на державному рівні відсутнє однозначне рішення з питання повної блокади окупованого Криму, проте "на блок-постах настрій все-таки відключити електроенергію".

Разом з тим, Джемілєв передбачив, що електроенергія може бути відключена як до Криму, так і на окупований Донбас, якщо бойовики все ж зважаться проводити свої фейкові вибори. Точка зору не лише Президента, але і багатьох наших служб, що якщо сепаратисти на Донбасі, як вони позначили, проводитимуть 18 жовтня свої так звані вибори, Україні нічого не залишається, як повністю заблокувати, у тому числі, відключити електроенергію, і там теж. І тоді цілком мона бути відключити електроенергію і до Криму також", - заявив він.

Для протистояння російській агресії в Сирії створюється міжнародна коаліція - Джемілєв

Для протистояння російській агресії в Сирії вже створюється умовна міжнародна коаліція, до якої можуть приєднатися такі країни, як Саудівська Аравія, Катар, Туреччина, США.  

Про це повідомив журналістів в Укрінформі Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради Мустафа Джемілєв.

"Зараз, наскільки мені відомо, створюється коаліція. Чітко визначається, що до цієї коаліції, яка протистоїть ось цій новій агресії Росії вже в Сирії, можуть приєднатися Саудівська Аравія, Турецька Республіка, США, Катар", - заявив Джемілєв.

На його думку, питання розширення такої коаліції залежить від того, "наскільки буде адекватна реакція світової спільноти".

Лідер кримськотатарського народу відзначив, що російська авіація бомбить  у Сирії не терористів з "Ісламської держави" (інша скорочена назва - ІДІЛ), а завдає ударів по опозиційних режиму Асада групах. "Бомбардування без розбору, бомблять і мирних жителів. І хоча Росія заявляє, що воює з ІДІЛ, але насправді  - з нормальною опозицією Башару Асаду", - сказав Джемілєв.

Джемілєв пояснив інформацію про російський "вантаж 200" із Сирії до Севастополя

Інформація про прибуття до Севастополя близько 10 трупів російських військових, убитих у Сирії, була отримана від кримських татар, що проживають у цьому окупованому місті.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу повідомив Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради Мустафа Джемілєв.

"У нас є широка мережа Междлісу кримськотатарського народу по всій території Криму і ми збираємо інформацію. Ця інформація саме надійшла від співвітчизників, які проживають у Севастополі", - прокоментував він зроблену ним раніше заява про прибуття до Севастополя близько десятка трупів російських військових, убитих у Сирії.

Джемілєв зазначив, що за "розрізненою інформацією", Росія також відправляє до Сирії і "бандюків з Донбасу": "Тому що ці люди Росії не потрібні. І їх максимально використовують, щоб вони не потрапили назад на територію Росії".

За словами лідера кримськотатарського народу, зараз у Сирії може бути близько 2 тисяч російських військових. "Наскільки мені відомо, зараз російських військ у живій силі там десь близько 2 тис. осіб", - сказав він.

Відео з прес-конференції:

Фото Укрінформ

Адреса «Укрінформу»: вул. Б. Хмельницького, 8/16 (ст. м. «Театральна»)

Контактні телефони: (044) 279-22-42, 279-00-05, 244-90-47

Вхід за службовими посвідченнями та картками НСЖУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-