Трансплантація кісткового мозку

Трансплантація кісткового мозку

Укрінформ
5 жовтня о 12.00 відбулася прес-конференція: "Трансплантація кісткового мозку: запитання та відповіді". (Зала 1)

Організатори: Укрінформ, Благодійний Фонд «Допомоги онкохворим дітям».

Учасники: Валентина Маркевич - президент фонду,  кандидат медичних наук; Лариса Білозір - голова фонду регіонального розвитку, кандидат економічних наук; Віктор Хоменко - головний лікар Київського центру трансплантації кісткового мозку.

Проблема трансплантації кісткового мозку, а особливо від неродинного донора, є однією з найважливіших і найактуальніших сьогодні проблем у сфері охорони здоров'я. Недофінансування цієї галузі призводить до того, що держава витрачає на проведення таких операцій близько 200 000 євро за кордоном. На прес-конференції буде розглянуте питання вирішення створення державних центрів трансплантації кісткового мозку в Україні.

Як ще допомогти вижити українцям в таких складних умовах? На прес-конференції буде представлені варіанти вирішення даної проблеми.

Підсумкові матеріали:

Благодійники вимагають фінансування центрів трансплантації кісткового мозку в Україні

Президент благодійного фонду "Допомоги онкохворим дітям" Валентина Маркевич закликає Міністерство охорони здоров'я повернутися до розробленої у 2013 році концепції Державної програми трансплантації кісткового мозку, яка передбачає створення в Україні двох регіональних центрів.

Про це вона заявила на прес-конференції в Укрінформі у понеділок, повідомляє кореспондент агентства.

"У 2009 році була розроблена державна програма трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин,  розрахована на 2010-2014 роки, яка передбачала створення двох регіональних центрів на базі лікарні "Охматдит" і Київського центру трансплантації кісткового мозку, але вона не запрацювала... У 2012 році була вироблена нова концепція, розписані етапи створення і фінансування. Всі ці етапи є в МОЗ, тільки цифри треба поміняти", - сказала Маркевич.

Вона додала, що через відсутність єдиної концепції трансплантації кісткового мозку в Україні Київський центр трансплантації кісткового мозку, який перебуває у підпорядкуванні столиці, через недофінансування не тільки не має можливості працювати на повну потужність, а й поставлений на межу виживання.

На переконання Маркевич, для вирішення питання повноцінного функціонування центру, його слід перепідпорядкувати Міністерству охорони здоров'я, а на перехідний період збільшити фінансування із столичного бюджету.

"Міністерство охорони здоров'я має створити робочу групу,  щоб трансплантація від неродинного донора запрацювала в Україні. За цією програмою, Київський центр трансплантації кісткового мозку слід передати під керівництво МОЗ, щоб його фінансування було на належному рівні. Але на сьогоднішній день треба підтримати хоча б на наступний рік фінансування київського центру. Ми звертаємося до Київради, щоб була підтримка, поки буде цей перехідний період - створена робоча група і запрацює державна програма трансплантації кісткового мозку", - наголосила Маркевич.

Головний лікар Київського центру трансплантації кісткового мозку Віктор Хоменко у свою чергу поінформував, що аби сьогодні центр запрацював на повну потужність, йому потрібні понад 20 млн грн на медикаменти  і близько 19 млн грн на оновлення обладнання. Проте питання трансплантації кісткового мозку в Україні треба вирішувати в комплексі, переконаний фахівець.

"За один два-роки це зробити неможливо, потрібна системна робота, щоб вирішити всі питання - інфраструктури, кадрів, фінасування, медикаментів", - зазначив він.

Відео з прес-конференції:

Фото Укрінформ

Адреса «Укрінформу»: вул. Б. Хмельницького, 8/16 (ст. м. «Театральна»)

Контактні телефони: (044) 279-22-42, 279-00-05, 244-90-47

Вхід за службовими посвідченнями та картками НСЖУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-