Реформа паркувального господарства

Реформа паркувального господарства

Укрінформ
1 жовтня 12.00 відбулася прес-конференція

Організатор: Укрінформ.

Учасники: Назар Первак, експерт Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності; Пата Табукашвили, керівник Фонду муніципальних реформ (Грузія); Алекс Табуашвили, віце-мер Тбілісі; Олександр Мришук, експерт з питань міжнародної фінансової допомоги.

На прес-конференції експерти представели проект впорядкування системи автомобільної парковки міста Києва, що може бути здійснено за кілька місяців і не тільки збільшити надходження в бюджет на декілька мільярдів гривень, але і забезпечити столицю необхідною кількістю підземних і прихованих паркінгів протягом першого року впровадження.

Підсумкові матеріали:

У Києві представили проект із впорядковування паркувань автомобілів за місяць

Упорядкувати паркування автомобілів у Києві можливо за місяць. Виграють водії і пішоходи, а також надійде більше грошей до міського бюджету для будівництва нових паркувань і ремонту доріг.

Про це в четвер, під час представлення проекту в Укрінформі, заявив керівник Фонду муніципальних реформ (Грузія) Пата Табукашвілі.

«Я думаю, що якщо здійснюватиметься цей проект, якщо взяти приклад Грузії, теж саме можна і тут зробити, і досягти мети протягом місяця. Я не скажу, що за цей час можна побудувати надземні або підземні паркінги, але я запевняю, що можна досягти мети, за місяць - очистити місто від цих незрозумілих машин, які стоять на бордюрах і на тротуарах», - сказав він.

За словами Табукашвілі, проект із впорядкування системи автомобільних паркувань у Києві розроблено на основі досвіду реалізації такого проекту в Тбілісі. Ним передбачено створити прозору систему адміністрування паркувального збору. Зокрема, в Києві пропонується запровадити абонентську плату за користування паркуванням замість погодинної оплати, як це відбувається зараз. Розмір абонплати становитиме 1 тис. грн на рік, відповідно 500 грн за півроку або 100 грн на місяць, для приїжджих або тих киян, хто рідко користується паркуваннями. За розрахунками грузинського експерта, зараз при нинішній системі і розмірах оплати паркувань у Києві водій мінімум платить 3200 грн на рік.

«Зрештою, виходить мінус 70 відсотків стануть платити водії, які зараз живуть у Києві і користуються паркувальними системами», - пояснив він.

Завдяки реалізації цього проекту міський бюджет у 200 млн грн на ремонт доріг збільшиться на 40 відсотків. На даний момент річний дохід від київських паркувальників 15 млн гривень.

Табукашвілі наголосив, що найголовніше - за допомогою цього проекту вдасться впорядкувати паркувальне господарство столиці. Вулиці будуть очищені від припаркованих автомобілів і люди зможуть вільно пересуватися по тротуарах.

Передбачається, що займатися всім цим має незалежна компанія, яка пройде конкурс. У такому разі паркувальники в Києві більше не знадобляться, оскільки оплата відбуватиметься через електронну систему розрахунків. Водночас, з'являться контролери. Вони, за задумом авторів проекту, повинні будуть за допомогою спеціального програмного забезпечення перевіряти номери машин по базі. У разі виявлення припаркованого неплатника, ця інформація повідомлятиметься в патрульну поліцію. Надалі автомобіль евакуюють, а власникові випишуть штраф.

Реалізація проекту передбачається в два етапи. На першому - запуск нової системи адміністрування автомобільного паркування на основі абонплати, на другому - будівництво, у тому числі і за рахунок виручених у результаті цього грошей, наземних і підземних паркінгів, а також «паркувань-перехоплювачів» на в'їзді в Київ, у районах кінцевих станцій метрополітену.

Як наголосили автори проекту, другий етап - це більше прерогатива місцевої влади: визначення місця під будівництво паркувань, виділення землі і фінансування.

Проект існує поки що тільки на папері. Для його реалізації потрібне рішення київської влади. А поки його немає, автори проекту розраховують найближчим часом обговорити проблему паркувань у Києві та шляхи її вирішення вже з потенційними кандидатами на посаду мера Києва, які візьмуть участь у місцевих виборах 25 жовтня.

Відео з прес-конференції:

Фото Укрінформ

Адреса Укрінформу: вул. Б. Хмельницького, 8/16 (ст. м. "Театральна").
Контактні телефони: (044) 279-22-42, 279-00-05, 244-90-47
Вхід за службовими посвідченнями та картками НСЖУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-