Соціальна безпека в Україні: вітчизняний та зарубіжний досвід

Соціальна безпека в Україні: вітчизняний та зарубіжний досвід

Укрінформ
28 вересня об 11.00 відбулася презентація і обговорення проекту "Порядок психологічної реабілітації та психосоціального супроводу учасників АТО та деяких інших категорій населення". (Зала 2)

Організатор: Міністерство соціальної політики України.

Учасники: Олена Григор'єва, Радник Міністра соціальної політики України; Міндаугас Бабонас, заступник військового аташе Литовської Республіки в Україні; Олександр Лінчевський, заступник Міністра охорони здоров'я України; Сергій Устименко, заступник Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції; Оксана Сивак, заступник Міністра охорони здоров'я з питань європейської інтеграції; Вайдотас Верба, Посол, Координатор проектів ОБСЄ в Україні, Олександра Тарасова, начальник Управління у справах ветеранів та учасників антитерористичної операції Міністерства соціальної політики України; Анатолій Сичевський, начальник Центру психологічного забезпечення підрозділів ОРС ЦЗ Державної служби з надзвичайних ситуацій; Олег Рой, ГУ морально-психологічного забезпечення Збройних сил України; Сергій Чижевський, старший офіцер по роботі з  особовим складом  Головного управління Національної гвардії України; Тетяна Руденко, керівник програми „Людська безпека” координатор проектів ОБСЄ в Україні; Анна Голоктіонова, менеджер Програми психосоціальної підтримки Міжнародного медичного корпусу в Україні; Надія Трищук, координатор Програми психосоціальної підтримки Міжнародного медичного корпусу в Україні; Оксана Наконечна, Віце-президент Асоціації EMDR Україна; Олена Вознесенська, президент асоціації Арт-терапії; Андрій Карачевський, керівник центру спеціалізованої травматерапії “Інтеграція”.

Модератор - Наталія Зарецька.

Підсумкові матеріали:

Майже п'ята частина всіх демобілізованих  потребує соціально-психологічної реабілітації - Устименко

Зі 160 тисяч військовослужбовців, які були демобілізовані із зони проведення антитерористичної операції, 20% потребує реабілітації.

Про це на обговоренні  проекту Порядку організації психологічної реабілітації та психосоціального супроводу учасників АТО та інших категорій населення, що відбулося 28 вересня в Укрінформі, сказав заступник міністра соціальної політики Сергій Устименко.

«На сьогодні вже є 160 тисяч демобілізованих, щонайменше 20% з них - з чіткими травмами, стресами, як  психологічними, так і фізичними, тому реабілітація і соціальний аспект реабілітації дуже важливий. Тому що ці люди мають ризик бути відторгнуті соціумом, вони відчувають інше ставлення до себе, очікування як від людей, що побували в зоні військових дій та повернулися додому з певною часткою агресії», - сказав Устименко.

Заступник міністра зазначив, що Україна ще не стикалася з необхідністю проведення настільки масштабної роботи з ресоціалізації та реабілітації стількох категорій громадян. Ця робота потребує не тільки певної кількості фахівців та визначення методології їх роботи, а й розроблення підходів на державному рівні.

За його словами, порядок організації психологічної реабілітації зазначеним категоріям громадян має на меті  виробити чіткий алгоритм надання такої допомоги, об'єднати та скоординувати зусилля всіх учасників цього процесу.

Крім того, передбачається врахування різних аспектів психосоціальної допомоги, зокрема і участь жінок у військовому конфлікті, та вирішення проблем, що виникають унаслідок цього. Наприклад,  ті проблеми, з якими стикаються жінки-військовослужбовці, а також матері, дружини військових, які повернулися із зони збройного конфлікту.

Проект порядку надання психологічної реабілітації проводиться за участю ОБСЄ, яка спільно з Мінсоцполітики  реалізує в Україні проект «Відповідь на загрози соціальній безпеці в Україні в умовах конфлікту».

Як зазначив на обговоренні координатор проектів ОБСЄ Вайдотас Верба, ОБСЄ надає підтримку у розробці законодавчих ініціатив, що стосуються соціального захисту та психологічної реабілітації  демобілізованих. Зокрема, це розробка концепції державної цільової програми з медичної, психологічної та соціальної реабілітації та адаптації  учасників  АТО на період до 2020 року, а також створення практичних інструментів допомоги широкому колу населення, яке постраждало від збройного конфлікту - навчальних програм та методологічних рекомендацій практичним психологам.

«Команда експертів за підтримки ОБСЄ розробляє навчальні посібники, психологічні курси з реабілітації різних груп населення.  Кінцевий продукт охоплюватиме такі питання, як основи конфліктів, основні принципи надання допомоги людям, які постраждали від конфліктів, специфіка роботи з різними групами постраждалих, демобілізованими, військовополоненими тощо», - сказав Верба.

За словами Устименка, відповідний нормативно-правовий акт з поряду надання психосоціальної допомоги та реабілітації буде винесений на розгляд Кабміну.

"Ми йдемо саме до затвердження державою порядку, який згодом отримає державну підтримку в повному осбязі. І це не тільки  безпековий, військовий аспект, але й частина наших внутрішніх реформ, удосконалення нашого законодавства відповідно до європейських норм та стандартів", - сказав Устименко. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-