Українська митецька реформа заради майбутнього

Українська митецька реформа заради майбутнього

Укрінформ
29 вересня о 13.15 Міністерство економічного розвитку і торгівлі України спільно з Українським агентством з авторських і суміжних прав (УААСП) презентували проект «Українська митецька реформа заради майбутнього». (Зала 2)

В презентації і громадському обговоренні приняли участь доповідачі:

Олена Мініч, директор департаменту інновацій та інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України; Дмитро Костюк, генеральний директор державної організації «Українське агентство з авторських та суміжних прав»; Дмитро Гузій, юрист, провідний експерт в сфері права інтелектуальної власності.

А також популярні автори та виконавці, митці та представники бізнесу:

Олег «Фагот» Михайлюта (ТНМК), Олександр Ярмола («Гайдамаки»), Олександр Ягольнік, Ігор Кондратюк, Валерій Харчишин («Друга Ріка»), Тіна Кароль, Олександра Кольцова («Крихітка»), Андрій «Дізель» Яценко («Green Grey»), Дмитро «Мурік» Муравицький («Green Grey»), Володимир Бебешко, Юрій Рибчинський, Юрій Фальоса, Едуард «Діля» Приступа, Марія Бурмака, Дмитро Шуров («Pianoбой»), Вадим Красноокий («Mad Heads»), Олександр Єгоров, Олексій Малахов, Андрій Пасічник («MoonRecords»), «Суперсиметрія» Святослава Вакарчука, Наталія Валевська та інші.

Підсумкові матеріали:

Мінекономіки спільно з Українським агентством з авторських і суміжних прав розробили реформу в сфері інтелектуальної власності

Міністерство економічного розвитку та торгівлі спільно з Українським агентством з авторських і суміжних прав розробили реформу у сфері інтелектуальної власності.

Про це під час круглого столу в Укрінформі повідомили заступник директора Департаменту інтелектуальної власності міністерства Богдан Падучак і виконуючий обов'язки гендиректора УААСП Дмитро Костюк.

"Потрібно піднімати культуру прав власності в Україні, повагу до творців, авторів, продюсерів і бізнесу... Основна проблема, яку ми хочемо вирішити в межах реалізації концепції реформи, це створити в Україні прозору ефективну модель управління правами, яка передбачатиме збір, розподіл та виплату авторської винагороди", - сказав Падучак.

За його словами, наразі в Україні діє 18 організацій колективного управління правами у сфері інтелектуальної власності, діяльність яких викликає велике занепокоєння не лише в Україні, а й у ЄС і США. Водночас одна із концепцій реформи передбачає створення "єдиного вікна" на базі УААСП, яке займатиметься збором авторської винагороди, її розподілом, а також видаватиме охоронні документи у сфері прав власності.

Посадовець наголосив, що реформа у сфері інтелектуальної власності є одним з пріоритетів уряду. Падучак нагадав, що 1 червня поточного року було схвалено концепцію у сфері інтелектуальної власності, на виконання якої у серпні уряд схвалив низку рішень, зокрема, план заходів із реалізації цієї концепції.

У свою чергу Костюк зазначив, що в контексті реформи УААСП пропонує запровадити нову систему колективного управління авторськими та суміжними правами в Україні. Прозорість та ефективність збору, розподілу та виплати авторської винагороди забезпечуватиметься автоматизованою платформою розподілу, котра виключить можливість зловживання та махінацій із роялті.

Виконуючий обов'язки гендиректора УААСП вважає, що запровадження мистецького аналогу ProZorro дозволить налагодити в Україні відкритий та ефективний механізм збору, розподілу та виплати авторам винагороди.

За попередніми підрахунками, запровадження на базі УААСП нової системи колективного управління дозволить авторам та правовласникам отримувати щорічно щонайменше 1,5 млрд грн замість 70 млн грн, які вдається зібрати зараз.  

"Реформа системи колективного управління авторськими правами забезпечить інфраструктуру для стрімкого зростання вітчизняної музичної індустрії та шоу-бізнесу, надасть авторам та правовласникам можливість працювати і заробляти на результатах творчості, стимулює створення конкурентноздатного національного продукту", - резюмував Костюк.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-