Чи стане онлайн платформа вітаміною для фінансового здоров'я місцевих бюджетів?

Чи стане онлайн платформа вітаміною для фінансового здоров'я місцевих бюджетів?

Укрінформ
30 червня о 10.00 відбулась презентація онлайн платформи "Прозорість місцевих бюджетів", що проводиться в рамках  проекту "Прозоре, фінансово здорове та конкурентноспроможне  самоврядування в Україні"

Організатори: Міжнародний центр перспективних  досліджень (МЦПД, Україна) спільно з Інститутом економічних та соціальних реформ (INEKO, Словаччина).

Учасники: Ангела Бочі - директор економічного департаменту МЦПД; Василь Поворозник - старший економіст МЦПД; Петер Голіаш – INECO; Міхал Піско - Transparency International Slovakia.

Довідково. Інтернет-платформа “Прозорість місцевих бюджетів” надає можливість дистанційного доступу до унікальної статистики економічної спроможності українських регіонів та їх адміністративних центрів. Сидячи безпосередньо за власним монітором, Ви зможете  аналізувати й порівнювати показники обласних бюджетів з бюджетами їх адміністративних центрів за рядом параметрів.

Підсумкові матеріали:

Міжнародний центр перспективних досліджень запускає онлайн платформу з даними місцевих бюджетів за 5 років

Сьогодні Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД, Україна) спільно з Інститутом економічних та соціальних реформ (INEKO, Словаччина) презентували онлайн платформу  «Прозорість місцевих бюджетів», що містить фінансові показники місцевих бюджетів за 5 років.

Про це на презентації онлайн платформи "Прозорість місцевих бюджетів" в Укрінформі розповів старший економіст Міжнародного центру перспективних  досліджень (МЦПД) Василь Поворозник, повідомляє кореспондент агентства.

«Міжнародний центр перспективних  досліджень спільно з Інститутом економічних та соціальних реформ презентує онлайн платформу  платформу  «Прозорість місцевих бюджетів». Даний проект був профінансований офіційною допомогою Словацькою Республікою. Ця платформа була створена майже за пів року містить дані з 48 місцевих бюджетів - це бюджети всіх обласних центрів та всіх областей. Це порядка 20 тис. структурованих показників, які допомагають візуалізувати складні дані за 5 років (з 2010-2014 роки). Ці показники дозволяють аналізувати роботу місцевих органів влади», - розповів він.

За словами директора економічного департаменту МЦПД Ангели Бочі онлайн платформа створена за словацьким досвідом,  і містить інформацію, про основні індикатори економічного та бюджетного розвитку українських міських бюджетів. Крім того на порталі містяться дані щодо надходжень до бюджетів та видатків.

«Основна мета проекту сприяти покращенню фінансового здоров'я міст і населених пунктів. Прозорість та фінансова стійкість, формування регіональних конкурентних переваг - це повинно стати базовими принципами для ефективного функціонування місцевих органів влади у довгостроковій перспективі», - відмітила вона.

Бочі звернула увагу, що на основі даних з цієї платформи будуть публікуватись рекомендації для органів місцевої влади з приводу покращення їх фінансового здоров'я.

Наразі портал працює у тестовому режимі і найближчим часом буде перенесений на домен МЦПД, де буде знаходитись у вільному доступі.

75% респондентів вважають, що найбільша проблема процесу децентралізації в Україні є пасивність громадян на місцях - опитування

Міжнародний центр перспективних досліджень провів експертне опитування щодо проблем процесу децентралізації в Україні і 75% респондентів головною проблемою назвали пасивність та патерналізм українських громадян на місцях.

Про це на презентації в Укрінформі онлайн платформи "Прозорість місцевих бюджетів"  розповіла директора економічного департаменту Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ангела Бочі, повідомляє кореспондент агентства.

«Наприкінці 2015 року нами було проведено експертне опитування з приводу того, яким чином процес децентралізації відбувається в Україні і які є основні перешкоди. Наші респонденти дали відповіді, що 75% проблем - це пасивність та патерналізм українських громадян на місцях, 60% - це наближення місцевих виборів, 58% - непрофесійність та корумпованість місцевих еліт, 43%  - це опір системи, 25% - небажання центральної влади віддавати значні фінансові ресурси до регіонів», - зазначила вона.

За словами Бочі, з опитування видно, що однією з основних проблем є відсутність вміння і навичок ефективно управляти бюджетними ресурсами на місцях.

«Більше 60% респондентів зазначили, що місцеві громади своєю більшістю неспроможні ефективно і самостійно управляти своїми бюджетними коштами. 43% опитаних вважають, що громадяни також незнатні ефективно контролювати місцеву владу», - відмітила директор економічного департаменту МЦПД.

Відштовхуючись від цього опитування, Міжнародний центр перспективних досліджень (Україна) спільно з Інститутом економічних та соціальних реформ (Словаччина) запустили онлайн платформу «Прозорість місцевих бюджетів». На порталі публікуються основні індикатори економічного та бюджетного розвитку українських міських бюджетів, на основі яких у планах розробляти рекомендації для органів місцевої влади для покращення їх фінансового стану.

Онлайн платформа "Прозорість місцевих бюджетів" буде довгостроковим проектом, дані якого будуть оновлюватись щорічно.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-