Всеукраїнське опитування: чи економлять українці енергоресурси?

Всеукраїнське опитування: чи економлять українці енергоресурси?

Укрінформ
4 листопада о 12.00 відбулася презентація Всеукраїнського соцопитування "Чи економлять українці енергоресурси?".  (Зал 1).

Відео з прес-конференції:

Фото Укрінформ

Організатори: Укрінформ, Представництво Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Національний екологічний центр України.

Учасники: Анна Шумейко - експерт з енергозбереження Національного екологічного центру України (НЕЦУ); Марія Коваль - проектний координатор Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні; Антон Грушецький - зав.відділом Київського міжнародного інституту соціології; Святослав Павлюк - експерт з енергоефективності, “Угода Мерів - Схід”; Олексій Тихонов - експерт у сфері ЖКГ, ГО “Ефективний власник”.

Дослідження "Ставлення населення України до енергозбереження" провів Київський міжнародний інститут соціології на замовлення Національного екологічного центру України  (НЕЦУ) за підтримки Представництва Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні.

Підсумкові матеріали:

Українці знаходяться на межі енергетичної бідності - експерт

З точки зору європейських норм споживання енергоносіїв українці знаходяться на межі енергетичної бідності, але при цьому не до кінця розуміють, на чому і як можуть заощадити.

Про це в середу під час презентації соціологічного опитування щодо ставлення українців до енергозбереження сказала експерт Національного екологічного центру (НЕЦУ) Ганна Шумейко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Більш ніж половина населення України витрачає на комунальні послуги більше 10% сімейного бюджету. В деяких країнах Європейського Союзу офіційно визнано, що якщо домогосподарство витрачає більше 10% на комунальні послуги, то це домогосподарство знаходиться у енергетичній бідності», - сказала Шумейко.

За її словами, це свідчить про те, що 50% українських сімей не мають змоги повністю оплачувати рахунки за газ, воду, електрику та тепло. При цьому, за даними дослідження, 81% з опитаних вважають, що потрібно сплачувати реальну вартість комунальних послуг, але не змогли визначитися, якою ця вартість є.

«Для населення реальною вартістю є стара вартість комунальних послуг, низькі тарифи, до яких всі звикли», - сказала Шумейко.

За даними соцопитування, 83% опитаних вважають, що нові тарифи непрозорі та незрозумілі, а 60% вважають, що субсидії не допоможуть їм вирішити проблему сплати за «комуналку» за новими цінами.

При цьому, за даними дослідження, 92% вважають, що економлять воду, газ та електрику в своїх домівках, але 88% з опитаних заявили, що у них не вистачає коштів на встановлення лічильників та утеплення своїх домівок.

Експерт наголосила, що українці не мають уявлення, які саме заходи з енергозбереження та енергоефективності дозволять їм економити кошти чи енергоресурси, і пов'язують їх скоріше зі збереженням довкілля та енергетичною безпекою держави. Так, 70% погодилися з тим, що впровадження енергозберігаючих заходів та технологій знижує вартість комунальних послуг, але, як зазначила Шумейко, майже половина вважають, що економія при цьому буде незначною.

«Можливо, недостатньо інформації, які саме технології приносять економію в домогосподарстві, тобто населення не має повного розуміння, тому є певний дисонанс», - сказала експерт.

Такий же дисонанс, за словами експерта, існує і у визначенні відповідальних за впровадження заходів з енергозбереження: більше 50% вважають, що  заходи з енергозбереження потрібно ініціювати самостійно, але при цьому 86% сказали, що ініціювати і впроваджувати їх повинні органи центральної та місцевої влади.«Необхідно роз'яснювати державну мету з енергоефективності, та показувати значущість зусиль громадян в цій сфері», - підкреслила Шумейко.

Опитування було проведено Київським Міжнародним інститутом соціології в рамках спільного проекту Національного екологічного центру України та Представництва Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні з 6 по 13 серпня 2015 року в 100 населених пунктах 24 областей України за винятком тимчасово неконтрольованих територій та АР Крим. Всього було опитано 1220 респондентів віком від 18 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-