Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Впровадження національно-патріотичного виховання в освітній процес: стан законодавчого регулювання й аналіз можливості його модернізації

Впровадження національно-патріотичного виховання в освітній процес: стан законодавчого регулювання й аналіз можливості його модернізації

Укрінформ
Чи достатньо уваги приділяє держава питанню національно-патріотичного виховання молодого покоління?

В сучасних умовах, коли Україна бореться за свою незалежність та територіальну цілісність, питання національно-патріотичного виховання молодого покоління набуває особливої актуальності. Освітній процес відіграє ключову роль у формуванні свідомої та відповідальної особистості, здатної захищати інтереси своєї Батьківщини. Та чи достатньо уваги цьому питанню приділяє держава? Далі – в дослідженні “Вокс Україна”.

У цій статті ми розглядаємо стан законодавчого регулювання національно-патріотичного виховання в Україні. Аналізуємо чинні нормативно-правові акти, що визначають основні напрямки та методи цієї роботи, а також оцінюємо їхню ефективність. Окрім того, ми розглядаємо можливості оновлення законодавства для дієвішого впровадження національно-патріотичного виховання в освітній процес. Ми також пропонуємо рекомендації з удосконалення нормативної бази для посилення патріотичного спрямування освіти та виховання молоді.

АКТУАЛЬНІСТЬ ТА ОСТАННІ ЗМІНИ ДО ЗАКОНОДАВСТВА, ЩО ВПРОВАДЖУЄ НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ В ОСВІТНІЙ ПРОЦЕС

Чому необхідно цілеспрямовано формувати громадянську ідентичність? За даними КМІС, до повномасштабного вторгнення лише 65% українців уважали себе перш за все громадянами України (а не мешканцями свого населеного пункту, представниками свого етносу, громадянами Європи тощо). У 2013 році таких було 51%. У липні 2022 року ця частка виросла до 85%. Однак, щоб це не стало лише тимчасовим «єднанням навколо прапора», потрібно провадити відповідну політику, і перш за все працювати з молоддю, щоб зберегти у українців відчуття спільноти й «власності» щодо своєї держави в майбутньому. 

У грудні 2022 року був ухвалений Закон України «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності». Цей закон передбачає, що Кабмін розробляє стратегію, політику та державну цільову програму з утвердження української національної та громадянської ідентичності (нині вже розроблені Концепція такої програми та її проєкт), а Міністерство освіти і науки включає утвердження національної та громадянської ідентичності до освітніх стандартів та програм, а також опікується національно-патріотичним вихованням у школах. Як зазначає Комітет Верховної Ради з питань молоді та спорту, національно-патріотичне виховання – це частина утвердження української громадянської ідентичності (ще дві частини – це військово-патріотичне виховання та громадянська освіта). 

У червні 2023 року МОН затвердило Концепцію національно-патріотичного виховання в системі освіти на період до 2025 року. Уже після цього народний депутат Олександр Юрченко зареєстрував у ВРУ законопроєкт №9654 від 28.08.2023, який фактично дублював норми чинного закону, пропонуючи додати до функцій освіти не лише розвиток компетенцій та прищеплення цінностей, але й національно-патріотичне виховання. Також законопроєкт пропонував, щоб Кабмін розробив державну програму національно-патріотичного виховання, а МОН організувало виконання цієї програми, що знов-таки вже передбачено чинним законодавством. Тому законопроєкт відхилили.

ЯК МОЖНА ВДОСКОНАЛИТИ ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ В ОСВІТІ?

Вагомою зміною стало б доповнення закону «Про освіту» та закону «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності» більш детальним розмежуванням компетенції МОН та Мінмолодьспорту щодо реалізації та впровадження державної політики у сфері національно-патріотичного виховання. 

Так, наразі, відповідно до закону про утвердження української національної та громадянської ідентичності, Мінмолодьспорту (центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності) «бере участь у розробленні та впровадженні методології здійснення національно-патріотичного, військово-патріотичного виховання та громадянської освіти, що базується на результатах наукових досліджень, міжнародних стандартах та рекомендаціях експертів», тоді як Міністерство освіти та науки, відповідно до цього ж закону, бере «участь у розробленні та впровадженні методології національно-патріотичного виховання, військово-патріотичного виховання та формування громадянських компетентностей». Ці повноваження, на нашу думку, ідентичні. Тому варто вирішити, хто саме виконуватиме цю функцію – МОН чи Мінмолодьспорту – та внести відповідні зміни до цього закону (прибрати дублювання).

Так само схожими є повноваження щодо «створення онлайн-інструментів утвердження української національної та громадянської ідентичності»:  Мінмолодьспорту «забезпечує» цей процес, а МОН – «бере участь» у ньому. На нашу думку, онлайн-інструменти утвердження української національної та громадянської ідентичності більше належать до просвітницько-освітньої діяльності, а тому цю функцію варто залишити повністю у МОН.

У наступних законопроєктах у цій сфері рекомендуємо звернути увагу  на встановленні строків виконання Кабміном завдання із внесення змін у нормативно-правові акти міністерств та інших центральних органів виконавчої влади для приведення їх у відповідність до закону. Це забезпечить кращу реалізацію принципу правової визначеності та не дозволить уряду відкладати це питання.

ВИСНОВОК

Оскільки діти проводять у школі значну частину свого життя до 18 років, школа є головним інструментом формування світогляду та прищеплення цінностей, зокрема й патріотичних. У разі роботи над наступними законодавчими ініціативами з цієї теми рекомендуємо сфокусуватися на чіткішому розподілі повноважень між державними органами, визначенні термінів виконання передбачених законом завдань, а також на більш детальному аналізі чинних нормативно-правових актів, аби пропоновані зміни були змістовними та несуперечливими.

Автори:

Катерина Кваша, стажерка проєкту «Індекс реформ»

Валерій Желнін, стажер проєкту «Індекс реформ»

«Вокс Україна»

«VoxUkraine» – аналітичний центр, який досліджує розвиток економіки, державного управління, суспільних та реформаторських процесів.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-