Рада планує дозволити голові громади в окремих випадках призначати старосту

Рада планує дозволити голові громади в окремих випадках призначати старосту

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про внесення змін до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо вдосконалення правового регулювання інституту старост та його діяльності в умовах воєнного стану.

Про це повідомив народний депутат з фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі, передає Укрінформ.

Він уточнив, що законодавчу ініціативу №9518 підтримали за основу 262 народних депутати.

Законопроєктом пропонується впровадити механізми одноосібного призначення старости сільським, селищним, міським головою у разі недієздатності сільської, селищної, міської ради.

Також передбачається запровадження інструменту дистанційного проведення громадських обговорень, метою яких є погодження кандидатури старости місцевою громадою, а також діджиталізованої процедури звітування старости перед громадою та місцевою радою.

Крім того, законопроєкт передбачено розширення повноважень старости, зокрема щодо участі на засіданнях органів самоорганізації населення.

Пропонується і запровадити спрощену процедуру звільнення старости з посади за його заявою у разі окупації (оточення) відповідного старостинського округу.

Законопроєкт має передбачається можливість для сільського, селищного, міського голови призначати виконувача обов’язків старости у випадку мобілізації старости, призначеного відповідною місцевою радою (зі збереженням відповідних соціальних гарантій).

Окрім того, документом визначається додатковий критерій для утворення старостинських округів, де поряд з кількістю населення пропонується враховувати також щільність населення на відповідній території (у такому випадку нижня межа кількості жителів старостинського округу зменшується із 500 до 200 осіб).

Пропонується впровадити і принцип повсюдності старостинських округів у межах територіальних громад (окрім адміністративного центру територіальної громади).

Законопроєкт також пропонує закріпити принцип повсюдності старостинських округів у межах територіальних громад (крім адміністративного центру територіальної громади), а також забезпечити безперервність діяльності старости до затвердження новообраною місцевою радою нового старости.

Читайте також: В Україні хочуть оновити штрафи за незаконний продаж цигарок і спиртного: Рада ухвалила законопроєкт

Очікується, що ухвалений законопроєкт забезпечить належне функціонування інституту старост як невід’ємної складової сучасного місцевого самоврядування України, як в умовах дії правового режиму воєнного стану, так і після його завершення (припинення) у встановленому законом порядку.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві в липні 2023 року презентували проєкт змін до законодавства щодо інституту старост.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-