Шольц вважає етичним допомагати Україні у відсічі агресору

Шольц вважає етичним допомагати Україні у відсічі агресору

Фото
Укрінформ
Підтримка України в її боротьбі проти агресора є тим, чого вимагає етика миру.

Про це канцлер ФРН Олаф Шольц заявив під час виступу з нагоди 300-річчя Іммануїла Канта, передає кореспондент Укрінформу.

«Відтоді, як Росія почала свою неоімперську агресивну війну проти України під командуванням Путіна, … нам довелося разом долати наслідки цього історичного перелому, і ми з ними справляємося. Це також підтримка українців у їхній мужній боротьбі за свободу та незалежність – гуманітарна, фінансова та збройна. Я вважаю, що це не лише політично та стратегічно необхідно, я також вважаю це необхідним з точки зору етики миру… Тому ми разом з усіма нашими партнерами підтримуємо атаковану Україну – стільки, скільки потрібно», - заявив Шольц.

Жорстокий напад Путіна на Україну – це війна за вибором, загарбницька війна, обрана самим Путіним. Саме російський правитель спровокував цей найбільший військовий конфлікт у Європі з часів Другої світової війни – необдуманий, руйнівний і неспровокований, підкреслив канцлер.

Читайте також: До 300-річчя Імануеля Канта в Інституті філософії провели міжнародну конференцію

За його словами, під командуванням Путіна російські солдати вчинили неймовірні військові злочини проти цивільного населення з початку свого повномасштабного вторгнення в Україну, без розбору стріляючи, катуючи, ґвалтуючи та викрадаючи дітей.

«Ніколи ми не повинні забути розправи, які російські солдати вчинили над мирним населенням у Бучі та Ірпіні. Я сам на власні очі бачив цю жахливу розруху в Ірпені. Я завжди буду носити в серці образи того дня», - сказав політик і згадав інші зруйновані російськими військами міста України.

Під командуванням Путіна війна Росії проти України порушила глобальне постачання продовольства, енергії та сировини з жахливими наслідками, особливо в багатьох країнах Глобального Півдня, акцентував Шольц. Під командуванням Путіна Росія «спалює» на фронті також сотні тисяч громадян власної країни, зазначив він.

Читайте також: Місто Канта втратило обличчя, душу та історичну спадкоємність, перетворившись у російський «форпост»

Левову частку своєї промови канцлер проголосив саме через призму збоченого використання російським керівником ідей великого німецького філософа, в тому числі для ведення агресивних війн. Він нагадав, що рідним містом Канта був Кенігсберг, який з 1946 року є Калінінградом, частиною Росії.

Путін, констатував глава німецького уряду, має «особисту пристрасть» до Канта, яку неодноразово публічно висловлював протягом останніх років і називав Канта одним із «улюблених філософів». Під час відвідування могили філософа в липні 2005 року він заявляв: «Кант був категоричним противником вирішення міждержавних суперечок шляхом війни. І ми намагаємося дотримуватися цієї частини його вчення. … Я вважаю, що те бачення, яке виклав Кант, має і може бути реалізоване нашим поколінням».

Але потім сталося те, що все змінило: за наказом Путіна російські війська вторглися на територію України, незалежної та суверенної сусідньої країни. Відтоді Путін запропонував дивовижну кількість виправдань і продовжує використовувати думки Канта через абсурдні та вигадані твердження.

Читайте також: Путіну не слід сподіватися на ослаблення підтримки України - Шольц

«У цей ювілейний рік з Росії можна почути особливо тривожні та абсурдні інтерпретації Канта. Режим Путіна залишається відданим кооптації Канта та його праці майже будь-якою ціною», - сказав політик, додавши, що просвітництво і загарбницька війна не поєднуються.

У 2021-му Путін видав наказ про те, щоб Канта широко відзначали в Росії з нагоди його 300-річчя як одного з найвидатніших мислителів і філософів людства. Планувався великий міжнародний конгрес, який мав відбутися цими днями в Калінінграді. Німецьке Кантівське товариство вирішило не проводити цього року свій ювілейний міжнародний конгрес у Калінінграді зі зрозумілих причин.

Фото: dpa / Sebastian Gollnow

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-