Конгресу США пропонують дозволити конфіскацію активів Росії на користь України - Маркарова

Конгресу США пропонують дозволити конфіскацію активів Росії на користь України - Маркарова

Укрінформ
Запропонований у середу, 17 квітня, на розгляд Палати представників Конгресу США 21st Century Peace through Strength Act («Акт про мир у XXI столітті через силу») передбачає можливість конфіскації на користь України суверенних активів РФ та розширення санкцій.

Про це повідомила у Фейсбуці посол України в США Оксана Маркарова, передає Укрінформ.

«В частині, що стосується України, законопроєктом передбачається можливість конфіскації суверенних активів РФ на користь України», - зазначила вона.

Посол України пояснила, що, зокрема, Президенту США надаються повноваження застосувати процедуру конфіскації суверенних активів з подальшою передачею відповідних коштів до спеціальних фондів (Compensation Fund, Ukraine Support Fund). При цьому Президент може узгоджувати алгоритм передачі Україні конфіскованих російських активів з державами «Групи семи», ЄС, Австралією та іншими партнерами США.

Законопроєкт також передбачає, що не пізніше ніж через 90 днів після його ухвалення Президент США повинен подати Конгресу звіт, у якому зазначити кожну фізичну та юридичну особу, щодо якої запроваджено санкції ЄС та Великої Британії; кожну фізичну та юридичну особу, які відповідають критеріям для запровадження санкцій США за Законом Магнітського про глобальну підзвітність у галузі прав людини від 2016 року; виконавчим указом Президента США № 14024 (санкції, пов’язані з визначеною шкідливою діяльністю уряду РФ); виконавчим указом Президента США № 14068 (заборона на здійснення певних імпортних та експортних операцій, а також нових інвестицій у зв’язку з триваючою агресією РФ); виконавчим указом Президента США № 14071 (заборона нових інвестицій та надання певних послуг РФ у відповідь на триваючу російську агресію).

Посол України уточнила, що Президент США повинен запровадити санкції проти кожної фізичної та юридичної особи, ідентифікованої у вищезазначену звіті як такої, проти якої запроваджено санкції ЄС чи Великої Британії, та яка відповідає вищезазначеним критеріям санкціонування в США.

Маркарова зазначила, що законопроєкт містить ще ряд інших санкційних положень, які не стосуються України, і передбачають активізацію боротьби з розповсюдженням фентанолу, посилення санкційноії політики США, боротьбу з відмиванням коштів, посилення безпеки інформації, активізацію боротьби зі злочинністю та іншими питаннями внутрішньої політики США.

Посол України нагадала, що Комітет з правил повинен виробити процедуру розгляду законопроєкту і погодити його винесення на загальні дебати. Один з варіантів - вибір процедури, яка поєднуватиме усі законопроєкти про міжнародну допомогу США та 21st Century Peace through Strength Act’’ в один пакет.

Читайте також: Пріцкер про перспективи ухвалення пакета для України: Я відчуваю оптимізм

Як повідомляв Укрінформ, Комітет з питань асигнувань Палати представників Конгресу США представив законопроєкт, що передбачає «надзвичайні додаткові асигнування у зв'язку з ситуацією в Україні та на покриття відповідних витрат протягом фінансового року, що закінчується 30 вересня 2024 року, а також на інші цілі».

Відповідно до документа, на ці потреби буде виділено 60,84 млрд доларів, з яких 23,2 млрд доларів буде використано на поповнення американських озброєнь, запасів і засобів захисту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-