Процес перемовин щодо вступу до ЄС теж дає переваги країні-кандидату - посол Румунії

Процес перемовин щодо вступу до ЄС теж дає переваги країні-кандидату - посол Румунії

Укрінформ
Процес перемовин щодо вступу до Європейського Союзу теж дає переваги країні-кандидату, зокрема, після офіційного проголошення Румунії кандидатом у члени ЄС країна отримала 2 млрд євро інвестицій.

Про це заявив посол Румунії в Україні Александру Віктор Мікула у виступі на заході NV "Європейський шлях України. Діалоги про майбутнє", передає Укрінформ.

«Процес переговорів (про вступ до ЄС. – Ред.) теж дає свої результати. Коли ми у 2005 році були офіційно представлені як кандидат у члени ЄС і починали перемовини про вступ, то в нас відразу з’явилося 2 млрд євро інвестицій. А коли ми тільки вступили ( у 2007 році – ред.), ця цифра відразу зросла до понад 7 млрд. А в 2021 році це вже було 10 млрд прямих міжнародних інвестицій на рік», - сказав Мікула.

Він додав, що це дає свої економічні результати, а також впливає на менталітет громадян країни.

За словами дипломата, у процесі вступу Румунії до ЄС були й виклики, «деякі досить значні».

Мікула розповів, що Румунія мала перехідний період щодо багатьох ринків у ЄС і використала цей час для підготовки найвразливіших галузей до конкуренції з іншими країнами ЄС.

Читайте також: Вступ України в ЄС створює можливості й для європейців - посол Швеції

«Але ви не одні. Всі ці перетворення, всі реформи здійснюються за сприяння інших країн ЄС – надаються і кошти, і досвід. Важливо, щоб ви зберігали відповідальність за те, що відбувається: ви користуєтеся всіма перевагами, які дає процес вступу до ЄС, але зі свого боку продовжуєте процес інтеграції. Він може тривати ще довгий час і після того, як ви вступите до ЄС», - зазначив дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна розраховує розпочати переговори з ЄС про вступ у першій половині цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-