Фінські й українські міста за два роки підписали 11 нових угод про побратимство - посол

Фінські й українські міста за два роки підписали 11 нових угод про побратимство - посол

Укрінформ
Між містами України та Фінляндії після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну було підписано 11 нових угод про побратимство. Загалом наразі діє вже 16 побратимських угод, ще низка перебуває на стадії розробки.

Про це заявила посол України у Фінляндії Ольга Діброва в інтерв’ю Укрінформу.

«До лютого 2022 року було підписано лише п’ять договорів про побратимство між містами України та Фінляндії. Станом на зараз у нас уже 16 міст-побратимів, тобто підписано 11 нових угод, і ще низка перебуває у стані розробки», – сказала Діброва.

Вона зазначила, що посольство наразі отримує багато запитів на побратимство і від фінських, і від українських міст.

За словами посла України, ця співпраця є дуже важливою та ефективною, причому на різних напрямах. «Ми орієнтуємо фінські міста, щоб вони були провідниками для українських на шляху до ЄС. Фіни мають у цьому великий досвід. Йдеться, зокрема, про розробку спільних проєктів, які будуть фінансуватися ЄС», – повідомила вона.

Діброва розповіла, що фінські міста направляють містам-побратимам багато адресної гуманітарної допомоги – і карети «швидкої», і різну техніку, й оснащення лікарень, й енергетичне обладнання. Крім цього, фінська сторона організовує літні табори для українських дітей, і вони вже плануються на це літо, є культурні обміни.

Фінські міста за порадою українських дипломатів також почали проводити семінари про найкращі практики Фінляндії, які можна використати при відбудові України.

Читайте також: Фінляндія вже готує новий пакет оборонної допомоги Україні - посол

«Я бачу величезне бажання українців навчитися у фінів найкращого. Українські муніципалітети дуже цікавлять питання очищення води, в чому Фінляндія має найкращі практики, просування до ЄС, децентралізації і функціонування системи місцевого самоврядування, боротьби з корупцією, зеленого переходу. Тобто це дуже широкий спектр питань, і однозначно не йдеться лише про отримання гуманітарної допомоги», - запевнила дипломат.

Як повідомлялося, Миколаїв та фінське місто Котка незабаром стануть побратимами.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-