Глава МЗС Франції - про ідею Каллас: Уважно розглядаємо усі пропозиції щодо допомоги Україні

Глава МЗС Франції - про ідею Каллас: Уважно розглядаємо усі пропозиції щодо допомоги Україні

Укрінформ
Міністр Європи та закордонних справ Франції Стефан Сежурне вважає, що європейці повинні робити більше для власної безпеки та для допомоги Україні. Тож усі пропозиції, зокрема й ідея очільниці естонського уряду Каї Каллас про військову підтримку Україні, - на столі переговорів.

Як передає Укрінформ, про це очільник французької дипломатії розповів у інтерв'ю французькій Ouest-France, польській Gazeta Wyborcza та німецькій Frankfurter Allgemeine Zeitung 

«Пропозиція пані Каллас (прем'єр-міністр Естонії – ред.) полягає у наданні кредиту в розмірі ста мільярдів євро, щоб допомогти Україні в затяжній війні. Це пропозиція, яку ми уважно розглядаємо. У нас також є Європейський фонд миру (ЄФМ), який може бути поповнений на п'ять мільярдів євро у 2024 році. Ще ведуться дискусії щодо надходжень від податків на доходи, отримані від заморожених російських активів», - наголосив Сежурне. За його словами, головне питання – це двостороння та європейська допомога, а також створення законодавчої бази для неї. 

Нагадаємо, пропозиція Каї Каллас полягала в тому, щоби всі країни, які входять в коаліцію підтримки України, виділили б по 0,25% свого ВВП для військових потреб України. Це, на її думку, могло б переламати хід війни. 

Сежурне також розповів, що активна робота над двосторонньою безпековою угодою між Україною та Францією триває, водночас не уточнив, коли саме вона зможе бути підписана: «ми обговорюємо французькі можливості та українські потреби щодо поставок військової техніки. Ми домовимось про довгострокову перспективу».

Читайте також: Зеленський обговорив з Макроном оборонні потреби України

У нинішньому геополітичному контексті Європі потрібно готуватись до оборони та організовувати її більш узгоджено. «Це екзистенційне питання, і ми повинні знайти гарантії безпеки як європейці. Нас двадцять сім (країн Євросоюзу – ред.). Нам доведеться домовитися про те, щоб більше об'єднувати нашу військову техніку, створювати взаємодію між арміями і досягати більшої військової інтеграції», - заявив міністр. 

Як повідомляв Укрінформ, президент Емманюель Макрон, якого очікували в Україні наступного тижня, відклав візит. Очікувалось, що саме під час цієї поїздки французький лідер мав би оголосити про підписання двосторонньої угоди щодо гарантій безпеки.

Фото: European Parliament

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-