Повномасштабна війна РФ зміцнила український суверенітет і рішучість НАТО - Салліван

Повномасштабна війна РФ зміцнила український суверенітет і рішучість НАТО - Салліван

Укрінформ
Повномасштабна війна, яку Росія розв’язала проти України, лише зміцнила суверенітет України, а також об’єднала та посилила Північноатлантичний альянс.

Про це заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван під час виступу на Всесвітньому економічному форумі (ВЕФ) у Давосі, передає кореспондент Укрінформу.

«Через два роки Путін не лише зазнав поразки у своєму імперіалістичному прагненні упокорити Україну - його вторгнення зміцнило український суверенітет, той самий суверенітет, який він намагався стерти, а також зміцнило рішучість НАТО, яку він так хотів послабити», - наголосив представник Білого дому. 

За словами Саллівана, Путін намагався розколоти Північноатлантичний альянс - натомість до нього приєдналися нові країни. Українські сили відвоювали більш як половину території, яку Росія окупувала від початку повномасштабного вторгнення. Минулої зими ЗСУ відбили спроби наступу Росії, а цієї зими відбивають іще одну. Українці серйозно притиснули Чорноморський флот Росії і суттєво збільшили експорт через Чорне море, зауважив радник президента США.

«Вони (ЗСУ – ред.) завдали серйозних втрат російській армії, знищили основні можливості, які вибудовувалися впродовж десятиліть», - підкреслив Салліван.

Читайте також: Єрмак у Давосі зустрівся із Салліваном - обговорили оборонні потреби України й Формулу миру

І на цьому тлі, за його словами, Україна продовжує економічні реформи, зміцнює свою оборонно-промислову базу та прискорює інтеграцію із Заходом. 

«Звісно, боротьба не закінчена. Росія облаштувала щільні мінні поля вздовж лінії фронту, що ускладнює Україні повернення значних територій», - констатував представник Білого дому. 

За його словами, президент РФ Путін за допомогою Китаю мобілізує оборонно-промислову базу РФ, переводить економіку країни на воєнні рейки. Росія намагається отримати зброю як у Північній Кореї, так і в Ірані, «що порушує численні резолюції Ради Безпеки ООН, за які Москва голосувала сама».

У цьому зв’язку США, союзники й партнери продовжать підтримувати Україну, підкреслив Салліван. Зокрема, уряд Сполучених Штатів розширює можливості для навчання українських військових та працює над тим, щоби забезпечити двопартійну підтримку ресурсів для постачання Україні необхідної зброї.

«Ми нарощуємо нашу власну оборонно-промислову базу й водночас відрізаємо Росію від критично важливих ресурсів, які їй потрібні для тих же цілей», - заявив радник Байдена.

За його словами, США також впроваджують інновації, щоби допомогти Україні відповісти на ключові технологічні виклики на полі бою, зокрема у сферах РЕБ, застосування безпілотників та розмінування.

Крім того, заявив представник Білого дому, Сполучені Штати продовжать застосовувати санкції, щоб економічні витрати для Росії зростали.

Читайте також: Зеленський і Блінкен обговорили подальшу оборонну співпрацю між Україною та США

«Ми продовжимо підтримувати дипломатичні зусилля України щодо забезпечення справедливого й стійкого миру, який захищатиме суверенітет і територіальну цілісність України відповідно до принципів Статуту ООН»,- наголосив представник адміністрації США.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з держсекретарем США Ентоні Блінкеном і радником президента США з питань нацбезпеки Джейком Салліваном у Давосі. Сторони обговорили, продовження глобальної підтримки України, залучення інвестицій в українську економіку, проведення антикорупційних реформ, співпрацю в оборонній сфері.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-