Зеленський про перший день саміту щодо Формули миру: Триває робота над п’ятьма з 10 пунктів

Зеленський про перший день саміту щодо Формули миру: Триває робота над п’ятьма з 10 пунктів

Укрінформ
На мальтійському саміті триває робота щодо 5 з 10 пунктів Формули миру.

Про це у відеозверненні сказав Президент України Володимир Зеленський, передає Укрінформ.

"Сьогодні – перший день роботи саміту на Мальті – зустрічі радників і дипломатичних представників щодо нашої Формули миру, яка поступово, крок за кроком стає глобальною. 66 держав представлені на саміті, це вагомо. Всі континенти представлені. Багато держав, різні політичні традиції. Я дякую всім лідерам і країнам, які вже підтримали спільне бачення щодо миру. І є потенціал, щоб розширити представництво держав. Пункти нашої Формули створені саме так, щоб кожен у світі, хто дійсно цінує міжнародне право, міг проявити себе й свої цінності та підтримати глобальні зусилля проти агресії", - сказав Зеленський.

Читайте також: Наша Формула миру поступово, крок за кроком стає глобальною - Зеленський

Наразі, як зазначив глава держави, на саміті на Мальті триває робота щодо 5 з 10 пунктів Формули миру: ядерна та радіаційна безпека, продовольча, енергетична безпека, звільнення всіх полонених і депортованих людей і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.

Щодо кожного пункту сформовані групи держав, які зосередилися на реалізації, додав Президент. Роботу від України веде голова Офісу Президента Андрій Єрмак разом із командою ОП, МЗС, урядовців, представників Верховної Ради України.

Президент відзначив, що дуже символічно, що такий сильний прояв міжнародної єдності відбувся саме 28 жовтня, у день, коли в Україні згадують Другу світову війну та річницю вигнання нацистів із нашої території. Тоді, як зауважив глава держави, український народ разом з іншими народами не тільки боровся проти нацистів та добивався їх покарання за скоєні злочини проти людства, але й намагався заснувати таку архітектуру безпеки та миру, яка захистила б від нової глобальної війни.

Читайте також: Зеленський назвав три важливі речі, які може зробити українська Формула миру

"Зараз бачимо, що створена тоді архітектура не спрацювала. Але єдність точно спрацює ефективно. Єдність усіх, хто допомагає Україні перемогти рашизм. І ми його переможемо. Обов’язково. І єдність усіх у світі, хто працює разом з нами, разом з усіма нашими партнерами, щоб поновити силу міжнародного права та реальну вагу принципів і норм Статуту ООН", - сказав Володимир Зеленський.

Як повідомлялося, 28-29 жовтня на Мальті проходить третій мирний саміт щодо України з лідерами країн Глобального Півдня на рівні радників із зовнішньої політики та національної безпеки.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-