Румунія підтримує Україну у транзиті зерна та у переговорах про членство в ЄС - глава МЗС

Румунія підтримує Україну у транзиті зерна та у переговорах про членство в ЄС - глава МЗС

Укрінформ
Румунія розуміє наслідки російської агресії проти України для власної безпеки та для всього ЄС, допомагатиме Україні у військовому вимірі, транзиті українського зерна та просуванні до переговорів з ЄС щодо членства.

Про це у Києві перед початком виїзного засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ сказала керівниця зовнішньополітичного відомства Румунії Лумініца Одобеску, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це історичний момент. Це перша така зустріч Ради міністрів ЄС у Києві. Стійкість українців, їх боротьба за свою країну мають дуже велике значення для Європи… Ситуація з безпеки в Україні та навколо України є дуже важкою. Румунія та інші країни-члени мають найдовші кордони з Україною, ми дуже добре розуміємо наслідки війни в Україні. Сьогодні ми обговоримо безпеку та військову ситуацію, а також допомогу для України як на двосторонньому рівні, так і в межах ЄС та НАТО», - зазначила представниця румунського уряду.

Вона нагадала, що уламки російських дронів були також знайдені на території Румунії. Українські порти на Дунаї, які атакує Росія, дуже близько від румунського кордону. Дії агресора підривають українську економіку, глобальну продовольчу безпеку, перешкоджають цивільному судноплавству у Чорному морі.

Читайте також: Румунія розмістила ППО біля кордону з Україною через російські дрони - Reuters

«Румунія продовжуватиме зусилля для транзиту українського зерна. На цей момент більше 25 мільйонів тонн українського зерна транспортовані через Румунію коридорами солідарності. Ми тісно працюємо з урядом України, з Єврокомісією, нашими партнерами для збільшення транзитних потужностей з 2 мільйонів до 4 мільйонів тонн на місяць до кінця цього року», - наголосила Одобеску.

За її словами, європейські міністри сьогодні в Києві також обговорять просування України на шляху до членства в ЄС.

«Румунія рішуче підтримує такі переговори про входження в ЄС та їх початок до кінця цього року. Я переконана, що ця дискусія надішле потужний сигнал підтримки для України та її народу. Румунія рішуче підтримуватиме Україну так довго, як це буде необхідно», - додала міністр закордонних справ Румунії.

Як повідомлялося, сьогодні у Києві відбувається виїзне засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ під головуванням високого представника ЄС Жозепа Борреля.

Фото: point.md

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-