В ОП провели онлайн-зустріч із політичними та громадськими діячами країн Латинської Америки

В ОП провели онлайн-зустріч із політичними та громадськими діячами країн Латинської Америки

Укрінформ
В Офісі Президента відбулася зустріч у режимі відеоконференції з представниками громадсько-політичних спільнот низки країн Латинської Америки щодо наслідків російської агресії та реалізації української Формули миру.

Про це повідомляє пресслужба ОП, передає Укрінформ.

«Україна обов’язково переможе. Питання сьогодні лише в часі та ціні, яку доведеться заплатити, яку ми вже платимо тисячами наших людей, руйнуванням нашої інфраструктури. Але Росія не відмовляється від своєї мети. Йдеться не лише про території – вони прагнуть знищити український народ, убити всіх, хто чинить спротив, а з решти насильно зробити росіян», – зазначив керівник Офісу глави держави Андрій Єрмак.

Водночас він розповів, що Формула миру Володимира Зеленського містить пункти щодо продовольчої, енергетичної, екологічної та ядерної безпеки, і кожна держава може проявити лідерство у реалізації одного або декількох із них.

Читайте також: Зеленський сказав, як можуть допомогти країни Латинської Америки Україні у захисті від агресії РФ

Звертаючись до представників громадсько-політичних спільнот Латинської Америки, керівник ОП висловив переконання, що український народ і латиноамериканські народи набагато ближчі, ніж багато хто уявляє.

«Сьогодні українські воїни ведуть боротьбу за свободу всіх народів світу. І я закликаю вас допомогти нам переконати народи Латинської Америки не вірити російській пропаганді та підтримати Україну. Нам дуже важливо залучити країни регіону до реалізації Формули миру Президента Зеленського та відновити функціонування норм міжнародного права», – сказав Єрмак.

За його словами, усі народи Латинської Америки мають добре пам’ятати свою боротьбу за свободу.

«Коли тебе хочуть убити або перетворити на раба, марні будь-які розмови про компроміс. Тому заяви деяких політиків про перемир’я чи можливість домовитись із Росією безглузді», – заявив він.

Очільник Офісу глави держави висловив окрему подяку кубинській громаді за постійну підтримку України.

Читайте також: Зеленський: Формула миру може стати універсальною для припинення інших збройних конфліктів

Він також запевнив, що Україна надзвичайно зацікавлена у розвитку плідних дружніх відносин із країнами Латинської Америки, створенні ефективних форматів взаємодії.

Єрмак акцентував, що Формула миру базується на нормах міжнародного права й Статуту ООН та каже про цінності, які всі поділяють, – суверенітет, територіальну цілісність і незалежність кожної держави, а також передбачає справедливе покарання агресора.

«Після перемоги України маємо створити такі дієві міжнародні механізми, які запобігли б повторенню в будь-якій точці світу того, що відбувається сьогодні в нашій країні», – переконаний керівник ОП.

Читайте також: Контрнаступ складний, але ініціатива у наших руках - Зеленський

Своєю чергою заступник керівника Офісу Президента Роман Машовець поінформував учасників зустрічі про актуальну ситуацію на передовій. Він, зокрема, зазначив, що Росія продовжує масовані обстріли цивільних і військових об’єктів на території України з широким використанням різноманітного озброєння, у т.ч. ракет повітряного, наземного та морського базування, які вона й далі виробляє.

Заступник керівника Офісу глави держави Олексій Кулеба розповів, що загалом за час війни пошкоджено понад 200 тис. об’єктів на території України, з них близько 25 тис. зруйновано повністю. За його даними, пошкоджено майже 170 тис. житлових будинків, зруйновано близько 11 тис. енергетичних об’єктів, 4,3 тис. освітніх і спортивних закладів, майже 2 тис. медичних закладів.

«Чи не в кожному звільненому населеному пункті знаходять масові поховання закатованих і вбитих російськими окупантами цивільних українців. З початку повномасштабного вторгнення в нашій країні офіційно підтверджено загибель понад 9,6 тис. цивільних, серед них понад 500 дітей. Близько 17 тис. 530 осіб зазнали поранень», - додали в ОП.

Читайте також: Енергетичні санкції та конфіскація активів РФ: група Єрмака-Макфола підготувала нові документи

Радниця керівника Офісу Президента Дарія Зарівна зазначила, що однією з найтрагічніших сторінок повномасштабної російської агресії стала незаконна депортація Росією українських дітей, а російські діячі публічно хизуються, що примусово вивезли до РФ сотні тисяч юних українців. Вона нагадала, що наразі Україні вдалося повернути 386 дітей.

«Дітям кажуть, що такої нації, як українці, не існує, забороняють спілкуватися рідною мовою, промивають мізки пропагандою, змушують брати участь у мілітаристських і пропагандистських заходах», – зауважила Зарівна.

Вона проінформувала про український стратегічний план дій Bring Kids Back UA, який відповідає четвертому пункту Формули миру «Звільнення всіх полонених і депортованих». За її словами, будь-яка країна, організація чи особа може долучитися до реалізації цього плану.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець наголосив, що війна завдала колосальних збитків навколишньому середовищу та біологічному різноманіттю України, зафіксовано понад 2,5 тис. випадків злочинів проти довкілля, загальна сума шкоди перевищує 57 млрд дол. США.

Він додав, що умисний підрив росіянами греблі Каховської ГЕС став наймасштабнішим актом екоциду на планеті за десятиліття,

«Україна на сьогодні є однією з найбільш замінованих країн світу. Третина території нашої країни замінована. Розмінування – один із ключових напрямів пункту восьмого Формули миру Володимира Зеленського, ми маємо пришвидшити темпи розмінування», – сказав він.

Читайте також: Уряд опрацьовує механізм відшкодування аграріям за гуманітарне розмінування - Шмигаль

Міністр палива та енергетики Герман Галущенко нагадав, що з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року енергетична система України щоденно зазнавала російських атак. Було зафіксовано понад 300 влучань в енергетичні об’єкти на території країни.

Крім того, урядовець відзначив, що окупація Росією на початку березня минулого року найбільшої у Європі Запорізької АЕС стала наймасштабнішим викликом для ядерної та радіаційної безпеки в історії.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю латиноамериканським ЗМІ заявив, що у війні з Росією країни Латинської Америки можуть допомогти Україні у різний спосіб: гуманітарна допомога, розмінування, постачання обладнання для водопостачання, енергетичного сектору та інформаційна підтримка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-