Арахамія вибачився перед українцями за скандали з депутатами ВР

Арахамія вибачився перед українцями за скандали з депутатами ВР

Укрінформ
Голова парламентської фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія приніс вибачення українцям за те, що коли у державі триває війна і військовослужбовці гинуть на передовій, у Верховній Раді відбуваються скандальні історії із народними депутатами, деякі з яких належать до фракції «Слуга народу».

Про це він сказав у ефірі телемарафону «Єдині новини», відповідаючи на питання щодо скандалів довкола Дубінського, Гунька і уже колишнього нардепа Андрія Холодова, передає кореспондент Укрінформу.

«Що тут коментувати? Хочеться, у першу чергу, вибачитися перед українським народом. Коли наші хлопці зараз гинуть на передовій і (трапляються – ред.) такі просто скандальні історії…», - сказав Арахамія.

Читайте також: Рада достроково припинила повноваження депутата Холодова

За його словами, із самого початку Президент України Володимир Зеленський сказав, що політсила має пройти період самоочищення.

«І умовно ми з самого початку закладали, що щодо 10% людей, яких ми так швидко тоді набрали, будуть, так би мовити, помилки набору. І потім це потрібно буде виправляти. На жаль, виправляємо з кров’ю, як то кажуть. Втрачаємо від цього і рейтинг, і (з’являється – ред.) багато роздратованих людей, але це треба пройти. Це (самоочищення – ред.) - важкий шлях, і ми точно це пройдемо», - вважає він.

Читайте також: Дубінському завтра оберуть запобіжний захід – джерело

Голова парламентської фракції «Слуга Народу» наголосив, що у них вже 3 депутати склали мандати, багато кого виключили з фракції.

«Позбавляємо і права відвідувати комітети, не сплачуються зарплати їм (нардепам – ред.), і їхнім помічникам тощо. І мені здається, що це (ці дії – ред.) – нормальний процес. Ми хочемо, щоб всі бачили, що насправді «Слуга народу» - динамічна структура», - поінформував народний депутат.

Відповідаючи на питання, чи проходитимуть перевірки на доброчесність депутати, які приходять замість тих, хто вже склав мандат, Арахамія сказав, що вже роблять додаткові перевірки (щодо цих осіб – ред.).

Читайте також: ВАКС арештував нардепа Гунька із можливістю внесення ₴30 мільйонів застави

«Це так званий бекграунд-чек і референс-чек», - заявив парламентарій, відповідаючи на питання про те, які це перевірки.

Він поінформував, що щодо бекграунд-чеку йдеться про довідки по всіх правоохоронних органах тощо, наприклад, щоб особа не притягувалася до кримінальної відповідальності і не була помічена у якихось сумнівних ситуаціях.

«Йдеться і про питання вивчення конфлікту інтересів, тобто, що хтось може лобіювати якісь бізнес-інтереси», - зазначив Арахамія.

Відповідаючи на питання щодо тривалих пауз у відвідуваннях сесій Верховної Ради депутатами, Арахамія заявив, що деякі особи можуть маніпулювати існуючими правилами. Наприклад, брати відпустку власним коштом у зв’язку з сімейними обставинами, потім - лікарняний, потім - знов відпустку тощо.

Читайте також: Арахамія ініціював виключення Торохтія із фракції: Наше терпіння не вічне

«І ми зараз дуже-дуже посилили ці правила. І як тільки людина перетинає кордон, і якщо це не тимчасове відрядження, не більше ніж на 1 тиждень, то миттєво підключаються всі (необхідні – ред.) механізми – електронного підпису, законодавчої ініціативи, зупиняється нарахування зарплати помічникам та самому нардепу. І тоді ми вже (маємо – ред.) розуміння (щодо ситуації – ред.) на дуже ранньому етапі», - сказав він.

Окремо голова парламентської фракції «Слуга народу» пояснив, що в Україні немає імперативного мандату, тобто, фракція не може примусити нардепа скласти мандат.

«Це може зробити лише тиск – суспільства, журналістів та наш політичний як політичного керівництва. І таким чином вдається це зробити у якихось випадках», - заявив Арахамія.

Читайте також: Наталя Лактіонова стала новою депутаткою від «Слуг народу» - Гончаренко

Як повідомлялося, Служба безпеки України спільно з Національним антикорупційним бюро викрили чинного народного депутата України, який за 85 тис. доларів «продавав» землю Національної академії аграрних наук. За інформацією ЗМІ, ідеться про народного депутата Андрія Гунька.

Прокурор САП наполягав на застосуванні до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у сумі понад 50 млн грн.

Вищий антикорупційний суд взяв під варту нардепа, підозрюваного в одержанні неправомірної вигоди за надання приватному підприємцю в оренду державних земель, із можливістю внесення застави у розмірі 30 мільйонів гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-