Клімкін – про Україну та Польщу: Друзі можуть сваритися, та це не привід офіційно з'ясовувати відносини

Клімкін – про Україну та Польщу: Друзі можуть сваритися, та це не привід офіційно з'ясовувати відносини

Укрінформ
Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що відверта, навіть жорстка розмова між Україною та Польщею набагато корисніша за офіційні та формальні кроки, які шкодять обом країнам.

Таку думку дипломат висловив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Мені не подобається історія із взаємним викликом послів у Києві та Варшаві. Я її не розумію. Мені як українцю також не подобаються заклики до більшої вдячності за надану допомогу. Від кого б вони не йшли. Більше того, вони мене ображають - в них є щось зверхнє, нерозважливе і врешті-решт безвідповідальне. Але це завжди можна сказати спокійно і твердо, по-дружньому. Друзі та союзники теж можуть сваритися, але це не привід для офіційного з'ясування відносин», - зазначив Клімкін.

Він додав, що виклик посла – це, як правило, реакція на недружні дії.

«В Москві від цього точно у захваті і російська пропаганда це роздмухуватиме по повній. Там добре розуміють, що ми та поляки просто покликані виконувати спільну роль стратегічного послаблення і стримування російського режиму і, власне, вже її виконуємо. «Спільну» тут ключове слово, хоча саме ми на передовій», - акцентував ексміністр.

Клімкін спрогнозував, що буде безліч приводів для емоцій, зокрема під час перемовин з поляками щодо вступу України до Євросоюзу.

«Сільське господарство - це тільки один з прикладів. Але дружбу потрібно підтримувати. І це означає, що відверта і навіть жорстка розмова крутіша за офіційні та формальні кроки, які шкодять нам обом і створюють можливості для Кремля. Має бути навпаки», - резюмував дипломат.

Читайте також: Посол Зварич: причиною проблем на ринках є російська агресія, а не українська продукція

Як повідомлялося, голова Бюро міжнародної політики при президентові Польщі Марцін Пшидач, коментуючи вимогу п’яти країн ЄС продовжити обмеження на імпорт українського зерна, заявив, що Києву «варто було б почати цінувати ту роль, яку Польща відігравала для України в останні місяці та роки».

Заступник керівника Офісу Президента Андрій Сибіга назвав такі заяви безпідставними.

Пізніше Міністерство закордонних справ України запросило посла Польщі в Україні Бартоша Ціхоцького.

Міністерство закордонних справ Польщі 1 серпня повідомило, що у зв'язку із заявами представників української влади до МЗС викликали посла України в Польщі Василя Зварича. Та оскільки Зварич зараз перебуває в Києві на нараді послів, його заступник буде запрошений до МЗС Польщі у середу і буде прийнятий на офіційному рівні.

Президент Володимир Зеленський заявив у Твіттері, що Україна надзвичайно цінує історичну підтримку Польщі, яка разом із Україною стала справжнім щитом Європи, «і жодної тріщинки в цьому щиті бути не може».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-