Росія атакує порти, у яких знаходиться понад мільйон тонн продовольства – Україна в ОБСЄ

Росія атакує порти, у яких знаходиться понад мільйон тонн продовольства – Україна в ОБСЄ

Укрінформ
Україна закликає міжнародну спільноту приєднатися до її зусиль з порятунку важливого для світу експорту українського зерна та захистити найвразливіші верстви населення.

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми закликаємо міжнародну спільноту приєднатися до зусиль України, щоб врятувати експорт зерна для світу. Разом ми повинні захистити найбільш вразливі верстви населення у всьому світі", - сказав Цимбалюк.

Читайте також: Кулеба закликав ЄС терміново розширити всі наявні шляхи для українського експорту зернових

Він зазначив, що Президент України вже направив листи Президенту Туреччини та генеральному секретарю ООН з пропозицією продовжити Чорноморську зернову ініціативу. "Це питання, серед іншого, було в центрі уваги під час візиту міністра Кулеби до штаб-квартири ООН у Нью-Йорку кілька днів тому. Спільними та рішучими діями ми повинні забезпечити провал російського продовольчого шантажу", - заявив посол.

Він поінформував про останні російські атаки на порти України, у яких загалом "знаходиться близько мільйона тонн продовольства".

За його словами, ці атаки, які вже призвели до жертв серед цивільного населення, спрямовані не лише проти України.

Читайте також: Україна у 2022/23 МР експортувала зернових та олійних на понад $20 мільярдів - УЗА

"Вони мають значення для народів Африки та Азії. Нагадаю, що завдяки зерновій ініціативі майже 33 млн тонн сільськогосподарської продукції було експортовано до 45 країн світу. 60% обсягів пішли до країн Африки та Азії, зокрема, це Алжир, Туніс, Лівія, Єгипет, Кенія, Ефіопія, Сомалі та Судан. Серед інших напрямків - Китай, Індія, Бангладеш, Індонезія, Пакистан, Ірак, Ліван та Ємен", - повідомив Цимбалюк.

Він нагадав, що завдяки Чорноморській зерновій ініціативі більш ніж половина світових поставок Всесвітньої продовольчої програми ООН було забезпечено українським зерном. "Завдяки ініціативі вдалося стабілізувати ціни на зерно в усьому світі. У червні 2023 року вони були на 23,4% нижчими, ніж у березні 2022 року, коли Росія розпочала незаконну блокаду наших морських портів. Ось чому українське зерно має значення для світового ринку", - заявив очільник української місії в ОБСЄ.

Він наголосив, що метою виходу Росії із зернової угоди є "дестабілізація продовольчих ринків з непередбачуваними соціальними наслідками".

Читайте також: МЗС Австрії: Блокування Росією українського зерна – ляпас країнам Африки

Як повідомляв Укрінформ, у порту "Чорноморськ" було знищено 60 тис. т зерна внаслідок обстрілів у ніч проти 19 липня портової інфраструктури, задіяної у зерновій ініціативі.

Президент Володимир Зеленський провів у вівторок, 18 липня, засідання Ставки, на якому розглядалися питання морського експорту зерна та безпеки портів.

Російська сторона у понеділок, 17 липня, надіслала Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження зернової угоди та де-факто припинила її дію.

Чорноморська зернова угода була укладена у липні 2022 року. Задля цього були підписані два документи: за участю ООН, Туреччини та України й окремо – ООН, Туреччини й Росії.

Дія угоди кілька разів продовжувалась.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-