Чалий вважає, що Президент має бути присутнім на Вільнюському саміті

Чалий вважає, що Президент має бути присутнім на Вільнюському саміті

Ексклюзив
Укрінформ
Надзвичайний і Повноважний Посол України Валерій Чалий вважає, що Президент Володимир Зеленський обов’язково має бути присутнім на Вільнюському саміті НАТО, яке б рішення щодо України там не було ухвалено.

Про це дипломат сказав у інтерв’ю Укрінформу, коментуючи заяву глави держави, що він не бачить сенсу брати участь у саміті НАТО у Вільнюсі, якщо за його підсумками Україна не отримає конкретних сигналів щодо того, коли вона може приєднатися до Альянсу.

«Лідер України має бути на Вільнюському саміті. Адже, по-моєму, це ми хочемо стати членами НАТО? Чи я вже чогось не розумію? Тобто кожний крок у цьому напрямі – це позитивний крок. Не треба шантажувати наших партнерів своїм приїздом чи неприїздом на саміт – це нічого доброго нам не принесе», – зазначив дипломат.

Читайте також: Чалий про ядерний шантаж Путіна: США можуть уже в наступні роки поставити РФ на межу розвалу

За його словами, інша справа – досить рішуча позиція Президента Зеленського отримати саме членство в НАТО, а не якісь так звані альтернативні механізми.

«Я її повністю підтримую. Тобто все інше, всі ці обхідні шляхи – маячня, ми вже ходили цими шляхами дуже довго. Мова має йти про запрошення України до НАТО, і це має бути зроблено або на цьому саміті, або на наступному у Вашингтоні», – вважає Чалий.

На його думку, Вільнюський саміт має бути чітким містком до такого політичного рішення «якщо не зараз, то наступного року».

«Далі, я вважаю, це буде набагато складніше», – спрогнозував дипломат.

Читайте також: Чалий вважає, що українцям слід готуватися до можливої ядерної катастрофи на ЗАЕС

Дипломат також зазначив, що на саміті НАТО у Вільнюсі чи у Вашингтоні має бути прийняте політичне рішення щодо членства України в Альянсі. За його словами, якщо це не буде зроблено зараз, тоді взагалі незрозуміло, коли ще це буде можливим.

«Якщо країни НАТО вважають, що буферна зона між ними і Росією – це більш ефективно для них, аніж членство України в Альянсі, і що ми завжди воюватимемо, прикриваючи їхній східний фланг, то вони дуже помиляються. І боюсь, що вони тоді неправильно роблять розрахунок стратегії європейської безпеки», - сказав Чалий.

У цьому контексті він привернув увагу до ще одного важливого, на його думку, моменту.

Як зазначив дипломат, у країн-членів НАТО можуть бути новітні озброєння, вони можуть налагодити більш потужне виробництво, але в них точно немає на сьогодні мільйона чоловіків і жінок – професійних, навчених, мотивованих, готових умирати за свою країну і за європейську безпеку.

Читайте також: Перша реакція світу на підрив Росією Каховської ГЕС мала бути рішучою і однозначною – Чалий

«Це те, що ми побачили у цій війні. Кажуть, що це війна артилерії, хтось каже, що це війна «Хаймарсів». А я скажу, що це війна людей, вміння народів, скажімо так, організуватися і сконцентруватися. Насправді зараз наші країни-партнери точно до цього не готові», - переконаний дипломат.

Він також відзначив, що Україна з 2014 року намагалась відновити свою армію.

«В результаті ми маємо значну частину дуже професійних Збройних Сил України і Сил оборони. Такого немає у жодній країні НАТО. Якщо вони це недооцінюють, то припускаються величезної помилки. Україна зараз є дуже цінним членом НАТО з цих міркувань», - акцентував Надзвичайний і Повноважний Посол України.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю WSJ 3 червня сказав, що не бачить сенсу брати участь у саміті НАТО у Вільнюсі, якщо за його підсумками Україна не отримає конкретних сигналів щодо того, коли вона може приєднатися до Альянсу.

Президент Чехії Петр Павел вважає, що участь глави Української держави Володимира Зеленського у Вільнюському саміті НАТО є дуже важливою для Альянсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-