Євросоюз відреагував на обстріл Києва - Путін приготував специфічне «привітання»

Євросоюз відреагував на обстріл Києва - Путін приготував специфічне «привітання»

Укрінформ
Володимир Путін продемонстрував відсутність жодного прагнення до миру в Україні та приготував дуже показове «вітання» у вигляді обстрілів для семи африканських лідерів, які прибули до Києва та наприкінці тижня мають намір відвідати Москву з мирними пропозиціями. 

Про це сьогодні у Брюсселі під час брифінгу для преси заявив речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Африканські лідери відвідують не лише Москву наприкінці тижня, вони зараз перебувають у Києві, і вони отримали дуже специфічне привітання, - у вигляді більшої кількості ракетних атак - з боку Путіна. Впевнений, це дозволить їм усвідомити дуже ясно, хто є агресором, і як цей агресор поводиться, якими є його справжні наміри», - сказав Стано.

Він наголосив, що Європейський Союз вітає будь-які змістовні та серйозні зусилля для досягнення миру, оскільки ніхто не хоче миру більше за українців та європейців. Але для цього треба дійсно говорити із жертвою агресії.

«Тож це була дуже добра ідея, коли африканські лідери прибули до Києва, за 1 рік та чотири місяці після початку повномасштабного вторгнення. Це буде нагода послухати з перших рук позиції, перспективи, побачити ситуацію на власні очі», - зауважив речник ЄС.

Читайте також: Попередньо знищені 6 «Кинджалів», 6 «Калібрів» та 2 БПЛА – Повітряні сили

Він нагадав, що Путін приготував для африканської делегації "вітання", яке він вже неодноразово використовував під час інших іноземних візитів до Києва. Зокрема, у квітні 2022 року Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш був у Києві, і тоді, знову Київ був обстріляний ракетами і дронами, що були надіслані Кремлем.

«Мир наступить негайно, коли Путін перестане тероризували людей в Україні та виведе з території України всі свої війська, які вбивають, піддають тортурам та грабують. Я сподіваюся, що африканські лідери це знають, що вони побачать це. Те, що трапилося сьогодні, робить дуже очевидним для африканських лідерів, наскільки щирим є Путін стосовно зупинення конфлікту, і як він сприймає всі міжнародні зусилля, спрямовані на зупинення цього конфлікту», - додав речник ЄС.

Свій коментар, у відповідь на запитання преси, зробив речник Єврокомісії Ерік Мамер. 

«Ми вітаємо всі конструктивні пропозиції, які ведуть до миру. Ми підтримуємо мирний план Президента України з 10 пунктів, та ми хочемо миру, який відновить права України, її суверенітет та територію. Якщо хтось буде здатним переконати Росію прибратися з України, тоді ми повною мірою це підтримуємо. Якщо йдеться про «припинення вогню», про «заморожування позицій, де вони є», і так далі, тоді ми говоримо – це не мир. Це не справжній мир. Такою була і залишається наша позиція. Агресія була здійснена проти українців, і саме вони мають відновити свої права і суверенітет. Ми ведемо діалог з усіма, хто цього прагне», - сказав речник Єврокомісії.

Читайте також: Ракетний обстріл є сигналом африканським лідерам про справжні наміри Росії – Дмитро Кулеба

Він наголосив, що, напевно, ніхто не хоче миру більше, ніж Європейський Союз, оскільки війна розгортається на його кордонах, на його території наразі знаходяться 4 мільйони біженців, були створені серйозні проблеми у сферах економіки та енергетики. Тож ЄС продовжує докладати всіх зусиль для досягнення дійсно стійкого та справедливого миру.

Як повідомлялося, до Києва прибула делегація лідерів кількох африканських країн, які представляють керівництву України свої мирні пропозиції. Ці лідери мають намір також відвідати Москву.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-