Активи Медведчука, Шарія і Мураєва можуть конфіскувати за пришвидшеною процедурою – голова НАЗК

Активи Медведчука, Шарія і Мураєва можуть конфіскувати за пришвидшеною процедурою – голова НАЗК

Укрінформ
Конфіскація активів народного депутата Віктора Медведчука, проросійського політика Євгена Мураєва та проросійського блогера Анатолія Шарія можлива за пришвидшеною процедурою, оскільки ці особи підпадають під ознаки колабораційної та терористичної діяльності.

Як передає Укрінформ, про це голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков сказав в інтерв'ю Forbes.

За його словами, є два види конфіскації – кримінальна й адміністративна. Закон України №7194 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності санкцій, пов'язаних з активами окремих осіб» створює додаткову адміністративно-правову процедуру конфіскації активів.

Медведчук, Мураєв та Шарій підпадають під ознаки колабораційної та терористичної діяльності. Їхнє майно можна конфіскувати за кримінальним провадженням та за законом №7194, зазначив Новіков.

За його словами, справа Медведчука – це довгий процес, однак закон №7194 передбачає досить швидку судову процедуру, яка триває до 15 діб: 10 днів – на рішення суду і ще 5 – на розгляд справи у випадку апеляції.

Читайте також: ДБР завершило досудове слідство справи про держзраду Медведчука

«Важливо, аби РНБО наклала санкції на тих людей, на яких вже наклали санкції наші західні партнери. Наразі цього досі не зроблено. Тому й Міністерство юстиції поки не може звернутися до суду», - пояснив Новіков.

Конфіскація майна бізнесменів Ігоря та Григорія Суркісів або інших олігархів можлива за двох умов: за кримінальним провадженням або через внесення у санкційні списки, зауважив голова НАЗК.

«Поки вони не внесені ані в українські, ані в міжнародні санкційні списки», - наголосив Новіков.

Також у санкційні списки не внесений Вадим Новинський, колишній громадянин росії, який активно підтримує московський патріархат в Україні. За словами Новікова, до НАЗК «не надходило повідомлень щодо його причетності до колабораційної діяльності, не були надані відповідні докази».

«Такі повідомлення можуть надсилати всі охочі. Крім того, якщо в Україні буде таки створено реєстр олігархів, ми проводитимемо перевірки щодо осіб, які потрапляють до реєстру, та, можливо, виявимо нові факти про цих людей. Наразі парламент заборонив на час воєнного стану проводити повні перевірки декларацій» - зазначив Новіков.

Читайте також: Під санкції можуть потрапити всі учасники російського списку топ-100 Forbes – Новіков

Як повідомляв Укрінформ, 12 травня Верховна Рада ухвалила закон щодо підвищення ефективності санкцій, пов'язаних з активами окремих осіб, з урахуванням пропозицій Президента.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-