Макрон каже, що вступ України до ЄС може затягнутися на роки – пропонує створити нову спільноту

Макрон каже, що вступ України до ЄС може затягнутися на роки – пропонує створити нову спільноту

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон заявляє, що Україна вже є членом європейської сім’ї та пропонує створити “європейську політичну спільноту”, щоб країни, які не є формальними членами ЄС, могли долучитися до нового простору в Європі.

На цьому Макрон як глава держави, що нині головує в ЄС, наголосив, виступаючи на закритті Конференції про майбутнє Європи в Європейському парламенті у Страсбурзі, передає кореспондент Укрінформу.

“Україна своєю боротьбою і своєю відвагою вже сьогодні є членом нашої Європи, нашої родини, нашого Союзу”, - наголосив Макрон.

Проте, за його словами, навіть якщо дуже швидко надати Україні статус кандидата на членство, цей процес займе кілька років, а може й десятиліття, “якщо ми не вирішимо знизити стандарти цього членства і, отже, повністю переосмислити єдність Європи, а іноді й принципи, в ім’я яких ми вимогливі до деяких з наших членів”, - зазначив він.

Таким чином, вважає Макрон, “Європейський Союз, з огляду на його рівень інтеграції та амбіцій, не може бути в короткостроковій перспективі єдиним засобом структурування європейського континенту”.

Водночас він задався питанням щодо того, як організувати Європу з політичної точки зору та ширше, ніж Європейський Союз.

З цією метою Макрон бачить перспективним створення нової “європейської політичної спільноти”, в тому числі, щоб вітати Україну, зокрема, паралельно з процедурою вступу до ЄС, яка може тривати “десятки років”.

Читайте також: Макрон і Джонсон домовилися координувати дії для підтримки України

“Ця нова європейська організація дозволила б демократичним європейським націям, які дотримуються наших основних цінностей, знайти новий простір для політичної співпраці, безпеки, співпраці в енергетиці, транспорті, інвестиціях в інфраструктуру, переміщенні людей, зокрема нашої молоді”, - сказав Макрон, додавши, що приєднання до неї не зумовлює майбутнє членство в ЄС.

“Ми повинні об’єднати нашу Європу в її істинній географії з бажанням зберегти єдність нашого континенту”, – підсумував Макрон.

Читайте також: Никифоров розповів про неофіційну розмову Зеленського з Макроном

Як повідомлялося, 18 квітня Президент Володимир Зеленський передав главі представництва Європейського Союзу Матті Маасікасу заповнену першу частину анкети-опитувальника для отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС. Цей опитувальник був переданий українській стороні особисто президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн під час візиту до Києва 8 квітня.

Президент Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі 28 лютого 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-