Агресія Росії: міністри оборони НАТО обговорили з Україною і Грузією безпеку в Чорному морі

Агресія Росії: міністри оборони НАТО обговорили з Україною і Грузією безпеку в Чорному морі

Укрінформ
Міністри оборони країн-членів НАТО в Брюсселі провели сьогодні зустріч із керівниками військових відомств України і Грузії, в ході якої обговорили наслідки російської агресії та погіршення безпеки в регіоні Чорного моря.

Про це під час пресконференції за підсумками цієї зустрічі заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми зустрілися з нашими близькими партнерами – Україною і Грузією. Ми обговорили триваючу російську агресію, погіршення безпекової ситуації в регіоні Чорного моря, а також потужну політичну та практичну підтримку від НАТО для обох країн… Союзники по НАТО знову наголосили на рішучій підтримці суверенітету та територіальної цілісності України і Грузії. Ми не можемо прийняти повернення до часів «сфер впливу», коли великі сили можуть залякувати або диктувати іншим. Не може бути рішень про Україну без України, не може бути рішень про Грузію без Грузії», - наголосив Столтенберг.

Читайте також: Столтенберг – про агресію РФ: Боюся, що це «нова нормальність», до якої треба бути готовим

Він нагадав, що НАТО та окремі союзники по Альянсу допомагають Україні в розвитку оборонних спроможностей та в реформах у секторі безпеки й оборони.

«Самооборона є правом, передбаченим у Хартії ООН. Союзники допомагають Україні скористатися цим правом. Це включає надання тренування та військового обладнання для Збройних Сил України, обмін досвідом у кібернетичній та розвідувальній сферах, а також суттєву фінансову підтримку», - підкреслив генеральний секретар НАТО.

За його словами, урядовці країн НАТО обговорили також присутність російських військ в грузинських регіонах Абхазії та Південної Осетії, а також голосування в російській Думі з рекомендацією визнати «незалежність» регіонів, що не контролюються урядом України у Донецькій та Луганській областях.

«Ми всі погоджуємося, що це буде подальшим порушенням територіальної цілісності України та суверенітету, а також Мінських угод, підриватиме зусилля з пошуку політичного рішення в Нормандському форматі», - сказав Єнс Столтенберг.

Читайте також: Для Росії ще не запізно обрати шлях до миру - Столтенберг

Він зауважив, що країни-союзниці сьогодні ще раз підтвердили - двері НАТО залишаються відкритими, і рішення щодо членства нових країн в НАТО є справою союзників та країни-кандидата, і нічиєю більше.

«Право кожної країни обрати власні шляхи є абсолютно фундаментальним для європейської та трансатлантичної безпеки, і воно має поважатися», - додав Генеральний секретар НАТО.

Як повідомлялося, 16-17 лютого у брюссельській штаб-квартирі НАТО відбувається зустріч міністрів оборони країн-союзниць, однією з головних тем якої є безпекова криза, що спричинена військовим нарощуванням Росії навколо України.

Міністр оборони України Олексій Резніков взяв участь у сьогоднішньому засіданні північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони в режимі телеконференції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-