Андрій Сибіга, заступник керівника Офісу Президента України
Найдієвішою допомогою від наших партнерів стало б запровадження пакету превентивних санкцій проти Росії
21.01.2022 20:28

У резиденції глави польської держави у Віслі на півдні країни 20-21 січня відбулася зустріч президентів України і Польщі Володимира Зеленського й Анджея Дуди.

Про те, які питання обговорювалися під час переговорів у Віслі та яких результатів досягнуто, в інтерв’ю власному кореспондентові Укрінформу розповів заступник керівника Офісу Президента України Андрій Сибіга.

Київ і Варшава перебуватимуть у постійному контакті по лінії президентів у форматі 24/7

- Андрію Івановичу, як ви оцінюєте результати переговорів президентів?

- Переговори були надзвичайно продуктивними і результативними. Саме такий формат дає змогу предметно обговорювати ключові питання, особливо зараз у час безпекових викликів.

Головна тема переговорів – це, звичайно, безпекова ситуація, українсько-польська взаємодія у цьому контексті. Ми предметно обговорили ці питання з ключовим партнером і союзником у нашій частині Європи. Президент напряму поінформував свого друга Анджея Дуду про безпекову ситуацію навколо України та про внутрішньополітичні процеси. Йшлося, зокрема, про безпекову й військово-оборонну взаємодію.

Ми поділяємо з Польщею спільні оцінки наявних викликів для наших країн і регіону, у тому числі в енергетичній сфері. Ми відчуваємо конкретну підтримку Польщі, яку ми дуже цінуємо. Ми єдині в тому, що європейська безпека неможлива без відновлення миру в Україні, що безпека України – це не тільки наша безпека, але й безпека всієї Європи.

Ми також обговорювали узгоджені кроки щодо протидії “Північному потоку-2” і виклики в енергетичній сфері. Цей газопровід – геополітичний проект, ми його розглядаємо через призму безпекових й енергетичних гарантій України.

Крім того, ми обговорили низку питань двостороннього порядку денного.

До речі, Польща на сьогодні вже є другим торговельним партнером України у світі: за результатами минулого року ми подолали позначку в 10 млрд доларів. Ми якраз говорили про усунення наявних перешкод для того, щоб наша торгівля розвивалася ще інтенсивніше.

Ми також визначили календар зустрічей до кінця року – як на рівні глав держав, так і на інших рівнях. У тому числі ми визначилися з часовими рамками щодо проведення консультаційного комітету президентів України і Польщі.

- Про які зустрічі йдеться, як виглядатиме співпраця президентів у 2022 році?

- Ми озвучили ряд пропозицій польській стороні, зараз чекаємо на підтвердження. Можу сказати, що цього року планується інтенсивний діалог президентів обох країн. Ми домовилися про підтримання постійного контакту по лінії керівництва Офісу Президента України та канцелярії президента Польщі у форматі 24/7 із метою обміну актуальною інформацією про розвиток ситуації.

- На яку підтримку від Польщі зараз очікує Україна? Чи обговорювалося питання практичної допомоги, зокрема надання Варшавою військової допомоги Києву?

- Ми предметно розмовляли на цю тему. Однак наразі ще зарано про це говорити у публічній площині.

- Останнім часом досить гучними у двосторонніх відносинах є справи щодо збільшення дозволів Польщі на вантажні автоперевезення для України, а також проблеми з транзитом через територію України залізничного вантажного транспорту зі Сходу до Польщі. Чи обговорювалися ці питання під час переговорів?

- Так, ці питання також були на порядку денному переговорів. Ми їх торкнулися і домовилися, що найближчим часом зустрінуться профільні міністри для того, щоб зняти ці проблемні питання з порядку денного двосторонніх відносин.

- Чи складні історичні питання також були предметом переговорів президентів?

- Ми торкалися всіх актуальних питань порядку денного, у тому числі проблемних питань. Однак усі ці питання більш детально обговоримо в рамках Консультаційного комітету президентів.

- Коли відбудеться засідання цього комітету?

- Попередньо плануємо провести його через декілька тижнів, у лютому.

Важливо, щоб колективний Захід і надалі зберігав тверду та єдину позицію у протидії агресивним намірам Росії

- Минулий рік у польсько-українських відносинах був дуже інтенсивним. Чи в цьому році ця динаміка збережеться?

- Ми сподіваємося, що ця співпраця ще більше інтенсифікується і посилиться. Маємо плани не лише щодо обміну двосторонніми візитами на найвищому рівні, а також щодо продовження активного діалогу в рамках Люблінського трикутника, перший саміт якого на рівні глав держав відбувся наприкінці грудня в Україні.

У нас такий порядок денний, що вимагає діалогу на найвищому рівні. Кожна зустріч глав держав додає імпульсу нашим взаєминам.

Важлива увага приділятиметься також посиленню практичної взаємодії в реалізації спільних інфраструктурних, енергетичних та інвестиційних проєктів. Очікуємо на візит польської делегації для обговорення цих питань.

Окремим треком нашої співпраці буде взаємодія в рамках Польського головування в ОБСЄ. Розраховуємо на активну підтримку в пошуку можливостей для активізації мирного процесу. Важливо також, щоб у роботі ОБСЄ приділялася належна увага ситуації з правами людини в тимчасово окупованому Криму.

- Як ви оцінюєте нинішню безпекову ситуацію біля кордонів України і що Київ зараз найбільше потребує від своїх європейських і західних партнерів?

- Російська агресія проти України триває вже восьмий рік. Наш досвід за цей час свідчить, що ми маємо бути готові до будь-якого розвитку подій. Сьогодні ми маємо міцну армію, консолідовану міжнародну підтримку, реалістично оцінюємо наявні виклики і робимо все необхідне, щоб протистояти їм. Президент України і українська влада роблять усе можливе, щоб запобігти найгіршому сценарію розвитку ситуації з використанням політико-дипломатичних методів. Сьогодні вкрай важливо зберігати спокій і не допускати паніки. Бо одна із цілей нинішньої ескалації інформаційної та гібридної війни – дестабілізувати ситуацію та створити хаос в Україні.

Ми перебуваємо в тісному контакті з нашими партнерами і союзниками в НАТО і ЄС. Президент України Володимир Зеленський та керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак на щоденній основі проводять переговори з нашими міжнародними партнерами. Україна також внесла низку ініціатив щодо розблокування мирного процесу та забезпечення прогресу у виконанні Мінських домовленостей.

І ми бачимо повне розуміння з боку наших партнерів, що нинішня ситуація довкола України – це проблема не лише безпеки нашої держави, але і Європи загалом. І головне – вже сьогодні маємо конкретну підтримку і допомогу європейських країн та США, зокрема в безпековій сфері.

Найбільш дієвою допомогою з боку наших партнерів стало б запровадження пакету превентивних санкцій проти Росії. Важливо також, щоб колективний Захід і надалі зберігав тверду та єдину позицію у протидії агресивним намірам РФ.

Юрій Банахевич, Варшава

Фото: Офіс Президента

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-