Раді пропонують не відмовлятися від «мажоритарки» до 2027 року

Раді пропонують не відмовлятися від «мажоритарки» до 2027 року

Укрінформ
Група парламентаріїв з депутатської групи «Партія «За майбутнє» зареєстрували законопроєкт, яким пропонується відновити проведення виборів за змішаною (пропорційно-мажоритарною) системою до 2027 року.

Відповідний законопроєкт №6444 «Про внесення змін до Виборчого кодексу України щодо відновлення змішаної (пропорційно-мажоритарної) системи виборів народних депутатів України» оприлюднено на сайті Верховної Ради, передає Укрінформ.

«Проєктом закону пропонується встановити перехідний період до 1 січня 2027 року, в рамках якого передбачено збереження змішаної (пропорційно-мажоритарної) системи виборів народних депутатів України. Метою запровадження перехідного періоду є якісна підготовка до запровадження нової пропорційної виборчої системи через активне партійне будівництво в регіонах України», - йдеться у пояснювальній записці.

В рамках перехідного періоду планується відновити дію Закону «Про вибори народних депутатів України» терміном до 1 січня 2027 року та встановити, що положення Виборчого кодексу щодо організації та проведення виборів народних депутатів України, а також заміщення народних депутатів тимчасово не застосовуються у строк до 1 січня 2027 року.

Автори вважають, що відновлення змішаної (пропорційно-мажоритарної) системи виборів народних депутатів сприятиме реалізації громадянами України права бути обраним до вищого законодавчого органу як через самовисування, так й через висування політичними партіями.

Як повідомлялося, раніше голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявляв, що тема повернення до змішаної (пропорційно-мажоритарної) виборчої системи активізується з кожним днем. На його думку, таку ініціативу підтримало б понад 300 народних депутатів.

В Україні 1 січня 2020 року набув чинності Виборчий кодекс, який, зокрема, передбачає, що вибори народних депутатів відбуваються за пропорційною виборчою системою із відкритими списками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-