Що відомо про метадон, який спричинив смерть Полякова

Що відомо про метадон, який спричинив смерть Полякова

Укрінформ
Генерал Москаль стверджує, що Поляков не був наркоманом. Версія про вбивство, а не самогубство дістала додаткові аргументи

11 жовтня в Чернігові поховали народного депутата Антона Полякова, якого у важкому стані було знайдено в автомобілі таксі в п'ятницю і лікарям швидкої врятувати не вдалося. А 10-го у Міністерстві внутрішніх справ підтвердили, що в організмі померлого, крім алкоголю, виявили метадон. Але про який саме метадон йдеться – вуличний чи медичний, і коли він потрапив в організм депутата, слідчі ще мають з’ясовувати. Речник МВС Артем Шевченко заявив, що наразі правоохоронці розглядають дві версії смерті Полякова - або він сам вжив препарат, який, можливо, став причиною смерті, або його отруїли. Але попередньо все вказує на те, що депутат навряд чи хотів накласти на себе руки  – принаймні раніше він не був помічений у вживанні наркотиків.

Вуличний метадон – іще небезпечніший

Метадон — його було синтезовано ще у 1937 році – це напівсинтетичний наркотичний лікарський засіб із опійної групи, який використовується як синтетичний аналог морфію. Існує так званий «вуличний» метадон і медичний. Як пояснюється на сайті одного з реабілітаційних центрів, склад, якість, сила дії та дозування вуличної версії наркотику - невідомі. Часто під назвою «метадон» споживач купує «суміш з дією, схожою на метадон». Навіть більше - на «чорний ринок» може потрапити форма метадону (поламідон), яка в два рази сильніше діє на опійні рецептори і, відповідно, пригнічує дихання.

Медичний метадон використовується для замісної підтримувальної терапії – така практика у світі з 1960 року, йдеться на сайті Центру громадського здоров’я.  Якщо коротко, то цей препарат призначають тяжким наркозалежним, які, приміром, вживали героїн, аби усунути прояви гострого абстинентного синдрому («ломка»). Метадон значно зменшує тягу до вживання нелегальних опіоїдів і практично не викликає ейфорії та галюцинацій. Тому його ще називають засобом останньої надії для наркозалежних. Хоча «зіскочити» з нього, як говорять знаючі люди, ще важче.

Дозування метадону становить від 5 до 100 мг на добу (в середньому - 80-100 мг).  Крім того, препарат може застосовуватися при больовому синдромі – у разі, якщо біль не знімають ненаркотичні анальгетики (призначаються пігулки по 5 мг, 10 мг).

Метадон і алкоголь – дійсно вбивче поєднання

В інструкції метадону вказується, що його поєднання з алкоголем може призвести до пригнічення дихання, артеріальної гіпотензії, глибокого седативного ефекту і навіть коми, адже він посилює дію препарату. Як йдеться у брошурі Альянсу громадського здоров’я, нелегальний метадон часто вживається наркозалежними в поєднанні з іншими психоактивними речовинами, зокрема з алкоголем. Це значно підвищує ризик передозування і збільшує ймовірність летального результату. Передозування метадоном виявляють за такими симптомами: нудота, блювота, піна з рота; сильна загальмованість, сонливість; м'язові судоми; звуження зіниць; холодний піт; сильна блідість шкірних покривів і слабкий пульс; втрата свідомості; кома; зупинка серцевої і дихальної діяльності. Тобто все те, що констатували поліцейські, зупинивши таксі, водій якого порушив правила.

Метадон і алкоголь – вбивче поєднання
Метадон і алкоголь – вбивче поєднання

«У всіх країнах над ним дуже великий контроль. Він може призводити до інсультів, інфарктів, зупинки серця та інших хвороб серцево-судинної системи. З горілкою – це все, це смерть», – підтвердив ексзаступник глави МВС, генерал-лейтенант Геннадій Москаль.

Він вважає, що сам Поляков не став би вживати метадон. «Я подивився два останніх відео, де Поляков виступав. За його жестикуляцією, і я збільшував, щоб подивитися на зіниці, – він не вживав наркотики. Я це говорю як людина, яка почала боротися з наркоманією, коли ще навіть не було відповідних законів. Немає у нього ознак того, що він вживав наркотики. Його (метадон – Ред.) легко підкинути в горілку, він швидко розчиняється. Є дуже багато питань, і головне – чи не всипав йому хтось під час вживання алкоголю таблетку – а там і чверті таблетки було б достатньо, щоб викликати гострий серцевий стан», – сказав генерал.

Якби медики знали, що Поляков був під дією метадону, не виключено, що його б могли врятувати. При передозуванні метадону, як перша допомога використовується препарат «Налоксон», що блокує його дію. У разі втрати свідомості «Налоксон» вводять внутрішньом'язово в дозі 1-2 мл і препарат починає діяти негайно.  

Випадків отруєнь метадоном серед інших опіатів найбільше

В Україні програму замісної підтримувальної терапії з 2017 року повністю фінансує держава. Придбати медичний метадон у аптеці без рецепту – неможливо. Підбір дози препарату здійснюється лікарем, а прийом  проводиться під контролем медичних працівників в умовах лікувального закладу. При цьому пацієнту надається соціальний та психологічний супровід, а такий факт у біографії померлого депутата був би відомий.

Хоча обіг цього медичного препарату суворо контролюється, але буквально нещодавно Нацполіція виявила злочинну схему за участю медика. 1 вересня у Хмільнику (Вінницька область) було затримано фельдшерку замісної підтримувальної терапії наркологічного відділення лікарні, яка через наркозалежного посередника продавала таблетки метадону. Чоловік, який перебував на метадоновій програмі лікування, отримував від медичної працівниці таблетки та перепродавав їх іншим наркозалежним. Від продажу забороненого у вільному обігу лікарського препарату фельдшерка заробляла щодня від 4000 до 6000 гривень, повідомили у відділі комунікації поліції Вінницької області.

На чорному ринку метадон продають через так звані «закладки» (наркотик ховають у певному місці, приміром, у клумбі біля під’їзду, а після оплати покупцю надсилають фото з його місцем розташування) або з рук. І яким там буде реальний склад – можна тільки гадати, зокрема в «закладки» підмішують інші наркотичні або токсичні речовини, аби здешевити продукт. На жаль, ситуація з поширенням цих речовин стає дедалі гіршою. У звіті щодо наркотичної та алкогольної ситуації в Україні за даними 2019 року йдеться, що кількість випадків смертей від отруєнь психоактивними речовинами у  порівнянні з даними 2018 року, зросла на чверть. Зокрема, отруєння метадоном збільшилося більше ніж на дві третини, а отруєння синтетичними опіоїдами зросли майже у 2,25 рази. Із 209 випадків отруєння опіоїдами в 2019 році 135 – були спричинені метадоном (кодеїном та морфіном – 43 випадки, опієм – 13, синтетичними опіоїдами – 18).

Олексій Іващенко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-