Мустафа Шентоп, Голова Великих національних зборів Туреччини
Усі партії, представлені в парламенті Туреччини, одностайні в підтримці територіальної цілісності України
03.03.2021 14:45

Наприкінці цього тижня турецька делегація на чолі зі спікером Великих національних зборів (парламенту) Туреччини відвідає Україну з офіційним візитом. Насичена програма візиту відповідає активному порядку денному українсько-турецьких відносин. Зараз вони на підйомі, особливо в оборонній сфері та торгівлі. Річний товарообіг має зрости до $10 млрд з підписанням угоди про вільну торгівлю.

Турецькому парламентові, як і українсько-турецьким дипломатичним відносинам, уже трохи більш як 100 років. Його нинішній голова, професор Мустафа Шентоп на посаді з лютого 2019 року. Це його перший офіційний візит в Україну.

Про очікування від візиту та його порядок денний, про напрямки розвитку українсько-турецьких відносин, у т.ч. на парламентському рівні, про підтримку Туреччиною України, зокрема на міжнародних майданчиках та в рамках Кримської платформи – розмовляємо з Головою Великих національних зборів професором Мустафою Шентопом.

ВІДНОСИНИ ЗМІЦНЮЮТЬСЯ НА ЗАСАДАХ ДОБРИХ НАМІРІВ ТА ДРУЖБИ

- Пане Шентопе, цього тижня ви відвідаєте Україну з офіційним візитом. Це ваш перший візит в Україну на посаді спікера парламенту Туреччини. Які зустрічі, заходи заплановано?

- Передусім я дуже радий відвідати Україну на запрошення Голови Верховної Ради пана Дмитра Разумкова. Хочу подякувати йому та українському народові за гостинність, також передаю дружні вітання з Туреччини.

Для зміцнення нашої дружби з Україною та розвитку співпраці ми проведемо важливі зустрічі на високому рівні. Нашу делегацію прийме Президент України Володимир Зеленський. Під час візиту матимемо консультації з моїм дорогим другом, Головою Верховної Ради паном Дмитром Разумковим. Зустрінемося з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою. Також поспілкуємося з представниками бізнесу. Зустрінемося і з нашими співвітчизниками, які, безперечно, є зв’язковою ланкою між двома країнами.

- З якими меседжами їдете до українських колег? Які ваші очікування від візиту?

- Відносини між нашими країнами мають дуже багате історичне минуле. Україна для нас – важливий сусід на півночі Чорного моря. У нас добрі відносини у багатьох сферах, особливо в економіці та торгівлі. Двоє друзів, сусідів та стратегічних партнерів, якими є Україна й Туреччина, вже досягли високого рівня співпраці, та завжди лишається простір для подальшого спільного розвитку. Особливо в останні роки наші відносини зміцнюються на засадах добрих намірів та дружби, переживають свій золотий вік.

Обсяг двосторонньої торгівлі між нашими державами становить приблизно 5 мільярдів доларів. Ми прагнемо розвивати співпрацю та партнерство з Україною, особливо у сферах інвестицій в інфраструктуру, в оборонній промисловості, сільському господарстві й туризмі. Окрім розвитку торговельних відносин, прагнемо досягати спільних цілей у виробництві.

Щодо туризму, між нашими країнами спрощено порядок пересування для громадян, зокрема, можна подорожувати із внутрішніми посвідченнями особи. Незважаючи на пандемію, ми були раді прийняти торік 1 мільйон українців. Чекаємо на гостей з України й цього року, гарантуючи їм найбезпечніший відпочинок.

Одне слово, ми проведемо консультації щодо кроків, які наближатимуть наші країни в гуманітарній, культурній та економічній сферах, зміцнюватимуть зв’язки, особливо за названими напрямкам. Ми розглянемо можливості покращення співпраці та координації з точки зору парламентської дипломатії, зокрема в міжнародних питаннях, а також надання нового поштовху нашим міжпарламентським візитам і контактам.

Однак найбільшим чітким меседжем, який ми декларували донині й продовжуємо це робити, – наша повна підтримка суверенітету та територіальної цілісності України; ми не визнаємо нині й не визнаємо в майбутньому незаконну та нелегітимну анексію Криму. Ми завжди бачимо нашого близького друга і стратегічного партнера Україну як сучасну і процвітаючу країну, територіальна цілісність якої забезпечена. Ми продовжимо підтримувати зусилля керівництва та народу України в цьому напрямку.

УСІ ПОЛІТИЧНІ ПАРТІЇ В ПАРЛАМЕНТІ ОДНОСТАЙНІ ЩОДО ПІДТРИМКИ УКРАЇНИ

- Туреччина підтримує ініціативу України зі створення Кримської платформи. Яке ставлення до українських питань у турецькому парламенті? Чи всі політичні сили є симпатиками України?

- Туреччина завжди підтримувала суверенітет, територіальну цілісність України, невід’ємними складниками якої є Крим і Донбас, та її політичну єдність. Ми прагнемо посилювати цю підтримку в майбутньому. Її частиною, безсумнівно, є турбота, яку ми надаємо братньому кримськотатарському народові. Ми ніколи не приймали і не приймемо переміщення наших братів кримських татар на території Криму, обмеження їхніх прав і свобод. У цьому контексті надаю значення підвищенню обізнаності з проблемою, особливо на міжнародній арені, й сприянню тому, щоб тема незаконної анексії порушувалася на всіх можливих міжнародних платформах, і щоб було почуто голос кримських татар.

Зі спокійним серцем можу сказати, що всі політичні партії, представлені у Великих національних зборах Туреччини, одностайно погоджуються з тим, що я сказав про збереження територіальної цілісності та суверенітету України. Крім того, я знаю, що багато наших депутатів, котрі представляють провінції, де проживають наші громадяни кримського походження, пильно стежать за подіями в Україні та питаннями Криму. Вони займають активну позицію і виступають за те, аби ці питання лунали на міжнародній арені. Особливо в Парламентській Асамблеї Ради Європи, Парламентській Асамблеї НАТО та Парламентській Асамблеї ОБСЄ. Турецькі депутати працюють злагоджено з українськими колегами, підтримують їх та фіксують неправомірні дії щодо кримських татар. Ви можете бути впевнені в тому, що Туреччина, як і в решті питань, надасть необхідну підтримку новоствореній Кримській платформі.

ТРИВАЛІ ПЕРЕГОВОРИ ЩОДО УГОДИ ПРО ВІЛЬНУ ТОРГІВЛЮ ДОХОДЯТЬ КІНЦЯ

- Наші країни активно працюють над угодою про вільну торгівлю. Є сподівання, що цього року вона буде підписана. Скільки займе часу, щоб документ набув чинності?

- Наша двостороння торгівля, незважаючи на епідемію COVID-19, демонструє тенденцію до зростання протягом останніх років, хоч і помірними темпами. Обсяг двосторонньої торгівлі у 2020 році залишився майже на тому самому рівні, що й позаторік – 4,5 мільярда доларів.

Як неодноразово заявляв Президент Туреччини, ми прагнемо збільшити цю цифру до 10 мільярдів доларів. Підписання угоди про вільну торгівлю з Україною забезпечить важливу передумову для досягнення цієї мети.

Сподіваємося, багаторічні переговори щодо угоди незабаром будуть завершені. Після її підписання вона має бути ратифікована Великими національними зборами Туреччини. Закони, ухвалені на засіданні парламенту, надсилаються на погодження нашому президентові. Угода набуде чинності після того, як наш президент затвердить відповідний закон.

Зараз складно вказати, скільки точно часу займе цей процес, але для подальшого розвитку наших відносин із дружньою Україною, щойно угода дійде до етапу ратифікації Великими національними зборами Туреччини, можете бути певні, що я зроблю для цього все можливе в рамках моїх повноважень.

ПАРТНЕРСТВО ЗМІЦНЮЄМО І ЧЕРЕЗ ГУМАНІТАРНУ ТА СОЦІАЛЬНУ СФЕРИ

- Групи дружби між нашими країнами діють у парламентах обох країн. Контакти між ними пожвавилися протягом минулого року. Було домовлено про проведення спільної конференції з прав людини, безпеки, економіки та соціальних питань. Чи вже відомо, коли відбудеться ця конференція і які питання на ній розглядатимуться?

- Насамперед хотів би наголосити, що міжпарламентські групи дружби – це один з важливих органів парламентської дипломатії. На відміну від міжнародних майданчиків, це платформи, що безпосередньо збагачують двосторонні відносини, де всі види політичних, економічних, соціальних та культурних питань розглядаються представниками народів.

Міжпарламентській групі дружби України та Туреччини надається особливе значення в нашому меджлісі. Головою цієї групи дружби є Їлдирим Тугрул Тюркеш. З українського боку співголовами групи є кримський татарин Рустем Умєров та Роман Грищук.

Під час візиту прем’єр-міністра Дениса Шмигаля в листопаді 2020 року Їлдирим Тугрул Тюркеш з Рустемом Умєровим обговорювали заходи, заплановані на найближчий період.

Мені відомо, що вони домовилися провести спільне засідання, на якому члени груп дружби обох держав зможуть познайомитися між собою та обговорити спільні робочі питання. Внесок парламенту в співпрацю між нашими країнами докладно обговорюватиметься на таких зустрічах.

Окрім того, продовжуючи розвиток відносин між нашим парламентами та депутатами, ми провели дружній турецько-український футбольний матч у Києві у 2019 році. Зараз готуємося приймати команду України в Туреччині.

ПІСЛЯ ВІЗИТУ ПІДНІМЕМО ВІДНОСИНИ МІЖ ПАРЛАМЕНТАМИ НА ВИЩИЙ РІВЕНЬ

- Завдяки підписанню протоколу про співпрацю державних архівів уже віднайдено унікальні документи, які розкривають невідомі раніше сторінки спільної історії…

- Протокол про співпрацю було підписано 3 лютого 2020 року в Києві між головою дирекції державних архівів при президенті Туреччини та Українською державною архівною службою в рамках візиту нашого президента в Україну.

Згідно з цим протоколом, заплановано заходи щодо доступу до цінних документів. Насправді мені дуже приємно бачити, що цей документ, підписаний близько року тому, працює. Глибші дослідження нашої спільної історії та спільної культури додають нам сил для виведення наших відносин на значно вищий рівень.

Відповідно до протоколу, ми також говоритимемо про проведення у 2021 році спільної виставки двох країн, підготовку публікацій та обмін історичними документами в цифровому форматі.

Це мій перший візит в Україну на посаді спікера Великих національних зборів Туреччини. Ось побачите, що після цього візиту ми піднімемо відносини між нашими парламентами на значно вищий рівень. Це я поділився з вами лише деякими із запланованих заходів.

Ми матимемо можливість відвідати деякі історичні та культурні місця, зокрема Національний музей історії України в Києві. Надаю великого значення відвіданню історичних та культурних об’єктів. Це те, що знайомить з країною, дає чіткіше відчуття та розуміння її.

Для мене також важливо побувати на площі, яка отримала назву Майдан Незалежності після проголошення Україною незалежності в 1991 році.

Ольга Будник, Анкара

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-