Пристайко сказав, які кроки лишилися для розблокування Угорщиною Комісії Україна-НАТО

Пристайко сказав, які кроки лишилися для розблокування Угорщиною Комісії Україна-НАТО

Укрінформ
У разі ухвалення Верховною Радою рекомендацій Венеціанської комісії щодо мовного законодавства, робота Комісії Україна-НАТО буде розблокована і вже у лютому 2019 року може відбутися засідання цієї структури за участю міністра оборони України.

Про це журналістам у Брюсселі повідомив Представник України при НАТО Посол Вадим Пристайко за підсумками засідання Комісії Україна-НАТО.

«Я сподіваюсь, що найближчим часом депутати працюватимуть над цим законом, і вони врахують всі ці зауваження. Таким чином, нам вдасться завершити наші зобов’язання. Сьогодні було заявлено під час засідання (КУН) угорською стороною, що залишилося лише два питання, які їх турбують. Ми вважаємо, що після цього засідання Комісії Україна-НАТО мають бути розблоковані», - зауважив Пристайко.

Він нагадав, що мова йде про дві рекомендації Венеціанської комісії. Перша стосується перенесення імплементації мовного закону по деяких складних мовах до 2023 року, що пов’язано з необхідністю підготовки вчителів, підручників та навчальних програм. Друге питання – це пропозиція виключити приватні школи із загального процесу, який регулюється Законом про освіту. Це, друге питання, за словами дипломата, знайшло своє відображення в інших законах і законодавчих актах, наприклад, щодо середньої освіти.

Читайте також: Україна може ухвалити найбільш ліберальний у Європі мовний закон - депутат

«Це складний політичний процес, що відбувається зараз. Він не спрощується на фоні майбутніх виборів. І Угорщина нам не допомагає, щоб знайти консенсус – критичні зауваження і риторика, яка звучать від прем’єра Угорщини, міністра закордонних справ Угорщини – вони не сприяють формуванню консолідованої позиції українських депутатів з цього питання», - вважає Пристайко.

Він наголосив, що Україна, яка відповідальна у виконанні власних зобов’язань, «слово за словом» внесла рекомендації Венеціанської комісії в Річний національний план співробітництва з НАТО на 2018 рік і наблизилася до їх повного виконання. Більшість союзників під час засідання КУН висловили бажання відновити роботу в рамках Комісії Україна-НАТО на рівні, вищому за посольський.

«Ми сподіваємося, якщо нашим законодавцям вдасться завершити цю роботу , - а з депутатами ми підтримуємо постійний зв'язок, - то уже в лютому міністр оборони буде запрошений і візьме участь у засіданні разом з колегами по НАТО, і зможе відповісти на ті питання, які сьогодні звучали. Наприклад, щодо реформи Збройних Сил. Хто може краще розповісти про це, ніж сам міністр оборони? Або ситуація в Керченській протоці, і що Україна робить для того, щоб захистити Маріуполь. При всій повазі, ми, дипломати, не можемо все це охопити. Є військові, які знають, що вони роблять, і що можуть обговорювати з міністрами оборони», - підкреслив Пристайко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-