Порошенко планує обговорити агресію РФ на Азові з генсеком НАТО і лідерами ЄС

Порошенко планує обговорити агресію РФ на Азові з генсеком НАТО і лідерами ЄС

Укрінформ
Президент Петро Порошенко планує 26 листопада розповісти про агресію росіян в Азовському морі генсеку НАТО і лідерам ЄС.

Про це він зазначив під час засідання РНБО, передає Укрінформ.

«Я запросив переговори з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом і зранку буде підтверджена ця зустріч», - сказав він.

Порошенко додав, що у понеділок відбудуться консультації з приводу зазначеного питання з лідерами країн ЄС.

«Ми звертаємося до наших країн-партнерів по Будапештському меморандуму, які брали на себе зобов’язання забезпечити захист суверенітету нашої держави, ми звертаємося до країн ЄС для того, щоб ми скоординували наші дії, які б забезпечили захист України, і звертаємося до всієї проукраїнської світової коаліції. Ми маємо об’єднати зусилля», - зазначив Президент.

« Завтра, крім розгляду у Верховній Раді, ми робитимемо інші заходи, щоб зупинити божевільні дії, які застосовує Російська Федерація», - сказав він.

Читайте також: Порошенко просить Раду розглянути питання введення воєнного стану у понеділок

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Зокрема, корабель "Дон" здійснив таран українського рейдового буксира "Яни Капу", внаслідок чого було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку і леєрну огорожу, втрачено рятувальний пліт.

У ВМС запевняють, що про намір здійснити перехід попереджали заздалегідь і діяли в рамках міжнародного права.

Водночас у ФСБ Росії заявили, що три українські військові кораблі в Азовському морі "незаконно увійшли до територіальних вод РФ і попрямували до Керченської протоки".

У МЗС України наголосили, що розцінюють агресивні дії кораблів Російської Федерації як порушення норм Статуту ООН і Конвенції ООН з морського права.

За даними ВМС, українські військові кораблі кілька годин не можуть зайти до Керченської протоки, оскільки рух у ній перекрито в обидва боки "у зв'язку з посадкою на мілину танкера перед мостом з боку Азовського моря".

Крім того, було зафіксовано захід двох ударних вертольотів ЗС РФ Ка-52 на бойовий курс із захватом на супроводження бортовими системами управління зброєю катерів Військово-морських сил ЗС України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-