Степан Полторак, міністр оборони України
Нашу позицію щодо миротворців на Донбасі підтримують у всьому світі
16.11.2017 10:30

Попри зусилля дипломатії та розбудовану після завершення Другої світової війни систему міжнародних інституцій, сучасний світ стає усе більш конфліктним. Від Колумбії до Косово, Південного Судану та Корейського півострова – давні конфлікти не затухають, а нові розгоряються із подвоєною силою. Тим важливішою стає роль у збереженні світового порядку миротворчих сил ООН. Питання про те, як привести їх у відповідність до сучасних викликів, обговорювали на Миротворчій конференції ООН, що пройшла цього тижня у канадському Ванкувері.

Серед учасників цього масштабного заходу був і Міністр оборони України Степан Полторак. Укрінформ попросив його підбити підсумки конференції та розповісти про прогрес України у просуванні своєї позиції стосовно миротворців у світі.

УКРАЇНА – СЕРЕД КЛЮЧОВИХ ТЕМ КОНФЕРЕНЦІЇ

- До Ванкувера цими днями з'їхалися керівники військових установ з усього світу. Розкажіть спершу про свої враження від конференції. Як би ви загалом оцінили цей міжнародний захід?

- Це була, безсумнівно, визначна подія цього року. Участь у ній взяли 79 країн і 40 міністрів оборони. Під час двох днів заходу Україна була однією з ключових тем як на офіційних майданчиках, так і у неформальних розмовах. Ця конференція стала чудовою нагодою донести до світової спільноти позицію України щодо можливої миротворчої місії на Донбасі. Під час свого виступу на одній із сесій я якраз доводив нашу принципову позицію з цього питання. Думаю, можна стверджувати, що конференція стала для нашої держави дуже успішною.

- Чи мали ви змогу поговорити із учасниками віч-на-віч?

- Під час візиту я провів дуже конструктивні двосторонні зустрічі з міністрами оборони Канади, Литви, Естонії, Швеції, Фінляндії, Нідерландів, Норвегії, Португалії та Бразилії. Надзвичайно цінною була можливість звірити наші партнерські відносини. Під час спілкування ми обговорили питання міжнародної співпраці в оборонній сфері. Я також поінформував своїх колег про чинну ситуацію на Донбасі, й ми спланували майбутню роботу, спрямовану на покращення співпраці. Так, у нас є плани по розширенню співробітництва з країнами Скандинавії, у тому числі – у підготовці наших військових.

- Про які конкретно домовленості йдеться?

- Швеція висловила намір наступного року розглянути можливість участі своїх військовослужбовців у підготовці наших військових. Міністр оборони Швеції прибуде в Київ у першому кварталі наступного року для ухвалення кінцевого рішення щодо цього.

НАШУ ПОЗИЦІЮ ЩОДО МИРОТВОРЦІВ НА ДОНБАСІ ПІДТРИМУЮТЬ У СВІТІ

- Виступаючи на конференції, Джастін Трюдо не взяв жодних нових зобов'язань стосовно розміщення канадських миротворців будь-де у світі. Чи означає це, що питання участі Канади у можливій миротворчій місії в Україні закрите?

- Під час кожної зустрічі з іноземними міністрами оборони я говорив про нашу позицію щодо розгортання на сході України миротворчої місії. Усі без винятку держави підтримали нашу позицію, у тому числі й Канада. Однак, вести розмову про те, хто її очолить, виступить організатором чи братиме участь – поки зарано. Нині треба ухвалити принципове рішення щодо розгортання цієї місії.

Наголошу, що йдеться саме про пропозицію України, яка суттєво відрізняється від російської. Так от, наша позиція щодо розміщення миротворчої місії на Донбасі має величезну підтримку від моїх колег у всьому світі.

Україна довела, що завжди виконує власні зобов'язання. Навіть зараз місію у миротворчих операціях за кордоном виконують більш як 400 українців

- У світі зараз, на жаль, дуже багато гарячих точок й окрім Донбасу. Чи залишається Україна досі «на радарах» міжнародної спільноти?

- Своєю діяльністю, у тому числі миротворчою, Україна довела, що є дуже принциповою державою, яка завжди виконує власні зобов'язання. За роки незалежності більше 40 тис. наших військових брали участь у миротворчих операціях. Навіть зараз місію у миротворчих операціях за кордоном виконують більш як 400 українців. Наша країна дуже багато зробила для миру й спокою у всьому світі, тож ми вважаємо, що заслуговуємо на особливу увагу від наших партнерів щодо забезпечення миру на Донбасі.

- Які ще питання цікавили ваших співрозмовників з інших країн?

- Наших колег цікавило усе, що відбувається в Україні: реформи, загальна ситуація в країні і на Сході, реакція наших людей на чинні події. У цілому всі дали позитивну оцінку зрушень, які відбуваються сьогодні в Україні.

УЧАСТЬ У МИРОТВОРЧИХ МІСІЯХ НЕ ВПЛИВАЄ НА БОЙОВУ ГОТОВНІСТЬ ЗСУ

- Канада активно допомагає ЗСУ та Україні загалом реформуватися. Чи задоволені канадці прогресом нашої держави?

Завдання, які виконують наші миротворці – це наш внесок у стабільність та мир у світі, тож відмовлятися ми не маємо права

- Під час конференції мені вдалося поспілкуватися не лише з міністром оборони Канади Харджитом Саджаном, а й з главою МЗС Христею Фріланд. Критичних зауважень я не почув, вони у цілому задоволені темпами змін, що відбуваються в Україні та співпрацею між нашими державами, причому не лише в оборонній сфері, а й у інших напрямках.

- Повертаючись до основної теми конференції: чи доцільно Україні в умовах агресії проти неї Росії відправляти кращих воїнів за кордон у миротворчі місії?

- Участь України у закордонних миротворчих місіях не впливає на стан бойової готовності ЗСУ, у нас є достатньо можливостей, аби виконати увесь свій функціонал. Завдання ж, які виконують наші миротворці, надзвичайно важливі. Це – наш внесок у стабільність та мир у світі, тож відмовлятися ми не маємо права, навіть зараз, коли нам важко. До речі, наші партнери дуже цінують, що навіть у складний момент Україна виконує свої зобов'язання, пов'язані із миротворчою діяльністю.

Максим Наливайко, Ванкувер.

Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-