Луценко сказав, як зменшити ціну перемоги для України

Луценко сказав, як зменшити ціну перемоги для України

Укрінформ
Об'єднаність, соборність держави дасть змогу мінімізувати ціну та зусилля, необхідні Україні для перемоги у нинішній війні.

Таку думку сьогодні в Інституті українознавства в Києві висловив генеральний прокурор Юрій Луценко, який взяв участь у третій конференції Історичного клубу "Холодний Яр", приуроченій до 20-ліття цієї організації та Дня Соборності України.

"У нас на очах розгортається найбільш героїчний приклад отого лацюга поколінь, які зараз на Донбасі роблять те саме, що УНРівці - в Центральній Україні, а УПівці - на Західній. Те, що зараз відбувається на Донбасі - тут навіть вірші Шевченкові не треба переробляти - вони один в один збігаються, січових стрільців або УПівців пісні - збігаються. Ми маємо справу з новим циклом боротьби за державу, а значить - за свободу людей.

"Л/ДНР" це сьогодні бандитська ракова пухлина, яка має колосальну мотивацію, ту, що й червоні бригади: захопили Донбас - ідемо до Дніпропетровська, захопили його - йдемо на Київ - грабувати.  Діти Чингісхана програють. Питання лише - якою ціною. Якщо Україна вся буде об'єнана, ціна крові, зусиль, бідування буде меншою", - сказав Луценко.

Він привітав членів клубу зі святом, засвідчив свою шану "тим, хто займається такою не найпопулярнішою справою - будити українські почуття по всій країні".

Голова клубу "Холодний Яр" - краєзнавець, дослідник Українського національно-визвольного руху початку ХХ ст. Роман Коваль подякував генпрокурору за допомогу в реабілітації холодноярців, учасників повстанського руху в Україні, а також передав список з іменами героїв, які ще не реабілітовані. Луценко ж зі свого боку підтвердив обіцянку сприяти проходженню через парламент окремого закону щодо реабілітації героїв доби УНР.

"Реабілітація холодноярців - це лише маленька крапелька того, що треба зробити. Але я думаю, що цього року, в рік сторіччя початку національно-визвольних змагань, Української революції, варто було б внести законопроект і реабілітувати усіх поіменно, кого знає Історичний клуб "Холодний Яр" та інші подібні громадські організації. Це стосується саме періоду 1917-го -20-х років. Мені здається, якщо такий законопроект був би поданий, то я міг би взяти на себе сміливість гарантувати, що цей закон буде зареєстрований, а Президент визнає його невідкладним - з тим, щоб на одному з пленарних засідань проголосувати і поставити не крапку, а знак оклику - Слава Україні!" - сказав Луценко.

Він також зауважив, що варто розділити майбутню поіменну реабілітацію УПівців і УНРівців, "бо якщо ми ув'яжемося в грандіозну справу, виникне грандіозний опір". Тому генпрокурор запропонував провести цього року реабілітацію саме УНР у всіх її виявах - армії УНР, партизанки, опору, отаманщини тощо.

На урочистій конференції "Холодного Яру" було вирішено і кілька робочих питань. Учасники Історичного клубу затвердили звіт і переобрали на наступний період голову організації: керівником залишився багаторічний голова "Холодного Яру" Роман Коваль.

На коференції також було прийнято звернення до Верховного головнокомандувача ЗСУ Петра Порошенка, міністра оборони Степана Полторака та начальника Генштабу Віктора Муженка, у якому учасники клубу висловили стурбованість тим, що в ЗСУ майже відсутнє патріотичне виховання бійців, засноване на українських військових традиціях. "Більшість кадрових офіцерів, особливо кадрового складу формувалися ще в часи СРСР... Тому необізнана з історією визвольних змагань, українською традицією, не знає імен своїх великих попередників. На жаль, чимало людей у погонах досі тужать за великим совєтським минулим. Велика частина з них звикла до тихого казарменногго життя, розпивання міцних напоїв на службі, не має бажання підвищувати свій професійний рівень, а службу батьківщині сприймає як невдячну та нещасливу повинність".

Для того, аби виправити таку ситуацію, вважають делегати третьої конференції "Холодного Яру", вітчизняні збройні сили мають набути українського змісту й питомо українського обличчя, а набір до війська добровольців-контрактників слід здійснювати, не нехтуючи перевіркою на ідейність, патріотизм і вмотивованість. Для цього слід посилити роботу з особовим складом, виховниками, боротися із засиллям російської мови серед керівного складу війська. У зверненні пропонується також відновити в ЗСУ питомі визначення і звання: козак, бунчужний, хорунжий, поручник, сотник осаул, як це було прийнято в армії УНР. Крім цього, дослідники та активісти наголошують на необхідності виховання патріотизму та розвитку парамілітарних структур в Україні.

"Українець, який безпосередньо не бере участі у війні, мусить зробити свій внесок у загальну перемогу своєю працею або коштами", - сказано у зверненні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-