Керівник НАЗК повідомила про конфлікт інтересів між Рябошапкою і Лещенком

Керівник НАЗК повідомила про конфлікт інтересів між Рябошапкою і Лещенком

Укрінформ
Керівник Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталія Корчак повідомила, що заява заступника голови НАЗК Руслана Рябошапки про безперспективність проведення перевірки питання стосовно лекцій народного депутата Сергія Лещенка є лише його власною думкою, а, крім того, між Рябошапкою і Лещенком існує конфлікт інтересів.

Про це керівник НАЗК написала на своїй сторінці у Facebook.

"Дивує позиція члена НАЗК, координатора за напрямком моніторингу дотримання законодавства про конфлікт інтересів, який вважає роботу своїх співробітників помилковою і не бачить підстав вважати, що «кейс із читанням лекцій студентам за 9 тис. грн є дійсно серйозним корупційним правопорушенням, що загрожує інтересам суспільства, а лектор є особою, яка свідомо і грубо порушує закон, за що до неї необхідно застосовувати жорсткі репресивні механізми з боку держави». І це при тому, що свого часу Руслан Рябошапка завчасно написав заяву про відмову від участі у поточній роботі, яка хоча б якимось чином пов'язана з прізвищем Сергія Лещенка ... через наявний конфлікт інтересів з ним. Тому заява, висловлена в соціальній мережі одним із членів НАЗК, є лише його власною думкою, що не відображає повноту обставин справи", - написала Корчак.

Вона пояснила, що НАЗК як превентивний орган, який по суті формує антикорупційну стратегію в Україні, має повноваження на проведення подібних перевірок, і саме на НАЗК покладено обов'язок перевірки публічних осіб, яких звинувачують у вчиненні правопорушень, пов'язаних з корупцією.

"В рамках реалізації повноважень, визначених статтями 11, 12 Закону України «Про запобігання корупції», у Національному агентстві здійснюється, зокрема, моніторинг та контроль за виконанням актів законодавства з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів та інших обмежень у діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, стосовно дотримання ними обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності", - написала очільниця НАЗК.

Крім цього, за її словами, обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності визначено ст. 25 вказаного закону та пунктом 4 частини першої ст. 3 Закону України «Про статус народного депутата України».

"Слід зауважити, що моніторинг за дотриманням обмежень, визначених ст.25 Закону «Про запобігання корупції», здійснюється стосовно діяльності не лише одного народного депутата України Лещенка. Народний депутат Сергій Лещенко нічим не відрізняється від інших народних депутатів – Олега Ляшка, Антона Геращенка, Максима Єфімова, Євгенія Мураєва, Вадима Рабіновича, Ольги Червакової, щодо яких Нацагентство здійснює перевірки", - написала Корчак.

При цьому вона підкреслила, що "принцип «великої риби» і вибірковий підхід несумісні з тими завданнями, які покладені на НАЗК".

"Ми не маємо права обирати суб’єктів перевірок за статусом, рангом, посадою. Якщо є запит, інформація, повідомлення, то Національне агентство виконуватиме свою роботу в повній мірі, незважаючи на географію, біографію чи «заслуги» того, хто має відношення до вчинення корупційного правопорушення. Так було і з міністром культури Євгеном Нищуком. Адже здійснення вищевказаного моніторингу є звичайною процедурою, що передбачена законодавством у сфері запобігання корупції.  Нині загрозу інтересам суспільства становлять ті, хто справді вважає, що буква закону може бути різною для всіх", - зазначила Корчак.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-