НАЗК виявило порушення з фінансуванням 12 партій - Корчак

НАЗК виявило порушення з фінансуванням 12 партій - Корчак

Укрінформ
За результатами аналізу звітів політичних партій про майно за третій квартал 2016 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило порушення порядку фінансування у 12 політичних партій, а також адміністративні порушення порядку надання або отримання внеску на підтримку у трьох партій.

Про це заявила на своїй сторінці у Facebook керівник НАЗК Наталія Корчак.

"НАЗК затвердило висновки по звітах 254-х політичних партій, які були опрацьовані Департаментом з питань запобігання політичній корупції. Всі звіти партій оприлюднені на сайті Національного агентства, висновки по кожному звіту - оприлюднюються (12 висновків вже можна побачити, решта - в процесі). За  підсумками аналізу звітів виявлено порушення порядку надання або отримання внеску на підтримку політичної партії у 3-х партій (зокрема, виявлено факт отримання членських внесків від фізичних осіб у готівковій формі), а також виявлено порушення порядку фінансування політичної партії (блоку), тобто правопорушення кримінального характеру - 12 політичних партій. Зазначу, що мали місце подання завідомо недостовірних відомостей у звітах партій", - написала Корчак.

За її словами, відповідно до ст.159-1 ККУ подання завідомо недостовірних відомостей у звіті партії карається штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

За порушення порядку надання або отримання внеску на підтримку політичної партії відповідно до ст. 212---15 КУпАП передбачено накладення штрафу на громадян від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 100 до 130 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією суми внеску на підтримку політичної партії, наданої або отриманої з порушенням закону.

Крім цього, за результатами звітів НАЗК виявило порушення строків подання звіту - 29 партій (це передбачає накладення штрафу від 300 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), неподання звітів у ІІІ кварталі - 96 партій та порушення порядку подання звіту - 83 партії (передбачає накладення штрафу від 300 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

При цьому Корчак зазначила, що "партії стали більш відповідальними" в частині своєчасності подання власних звітів, "відчутно стриманими" в отриманні коштів до партійної каси (відносно законодавчих обмежень щодо розміру граничних внесків) та "однотипними" у допущених ними порушеннях порядку звітування.

"Для партій все ще важко, як виявилося, контролювати подання звітів місцевими організаціями: більшість порушень адміністративного характеру стосуються ненадання фінансових звітів місцевими осередками. З прикладів: «За Україну!», «Рух за реформи», «Єдність» - місцеві організації зазначені, але звіти по ним відсутні повністю; «5.10» має 48 місцевих осередків, у звіті тільки 28; з 20-ти партосередків «Вітчизни» фінансові документи надали тільки 2. Лідером у даному переліку є Українська народна партія, яка має 422-ві місцеві організації і, тільки, увага! - 22 заповнених звіти", - написала очільник НАЗК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-